”Rusya ile olan ticaretimizde, TL ve Ruble'nin kullanılmasını önerdik”

Resmi temaslar için Rusya'da bulunan TBMM Başkanı Toptan, gazetecilere değerlendirmelerde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MOSKOVA - Rusya ile olan ilişkilerin, ulaştığı mükemmel noktayı daha ileri götürmek arzusunda olduklarını belirten TBMM Başkanı Köksal Toptan, "Yabancı paraları aradan çıkartmak suretiyle Ruble ve Türk Lirası kullanılması önerimiz, Rusya tarafından değerlendiriliyor" dedi.

Resmi temaslar için Rusya Federasyonu'nda bulunan TBMM Başkanı Toptan, gazetecilere yaptığı değerlendirmede, aynı siyasi iradenin, Rusya tarafında da olduğunu gördüklerini belirtti. Toptan, "Çok yüksek düzeyde temaslarımız var. Sayın Cumhurbaşkanımız geldi, Sayın Başbakanımız Soçi'de Sayın Putin ile bir iş görüşmesi gerçekleştirdi" dedi.

Rusya ile ticaret, turizm ve yatırım hacimlerinin yüksek düzeyde seyrettiğini dile getiren Toptan, bu mükemmelliği daha da ileriye götürmenin mümkün olduğunu belirtti.

Ancak, gümrüklerden kaynaklanan bazı sorunların bulunduğuna dikkati çeken Toptan, bunların aşılması halinde Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da ileriye götürülebileceğini vurguladı. 

"Ticaret hacmini geliştirerek, ekonomik krizden en az etkilenen ülkeler arasına girmemiz mümkün" diyen Toptan, Rusya'dan gelen turist sayısının artırılması, ticaret hacminin genişletilmesi ve engellerin ortadan kaldırılması için biraz daha çaba gösterilmesini istedi.

"Rusya, önerimizi değerlendiriyor"

TBMM Başkanı Toptan, gazetecilerin "Ticarette Ruble, Türk Lirası kullanılması söz konusu mu?" sorusuna, "Bizim böyle bir önerimiz var. Yabancı paraları aradan çıkartmak suretiyle Ruble ve Türk Lirası kullanılması önerimiz, Rusya tarafından değerlendiriliyor. Bu yapılabilirse, ticaret hacminin artırılmasına katkı verir" karşılığını verdi.

Nükleer santral ihalesi sürecinin sorulması üzerine Toptan, fiyat incelemesinin yapıldığını, buna göre karar verileceğini, teknik düzeyde 9 kriterin tespit edildiğini ifade etti. Toptan, Türkiye'nin nükleer santrali bir an önce başlatıp, bitirmek istediğini kaydetti.

Türkiye Rusya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı, AK Parti Ankara Milletvekili Salih Kapusuz da bu coğrafyada iki ülkenin öneminin herkes tarafından bilindiğini dile getirerek, ilişkilerin daha ileriye götürülmesi konusunda bir iradenin olduğunu söyledi.

Ticaret hacminin olduğu yerde, sorunların da bulunduğuna işaret eden Kapusuz, gümrükler ve taşıma konusundaki sorunların aşılması için gayret gösterdiklerini kaydetti.