Rusya: Vize muafiyeti için erken

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan Türkiye'ye vize muafiyeti için henüz erken olduğu açıklaması geldi. Konunun iki ülke arasında bugün ve haftaya yapılacak toplantılarda ele alınması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Vize muafiyetiyle ilgili bu zamana kadar en net açıklamayı Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Aleksandr Botsan-Harçenko yaptı. Yetkili, Türkiye'de devam eden terör tehdidi nedeniyle Türk vatandaşlarına vize muafiyetinin getirilmesi için "henüz erken" olduğunu belirtti.

Sputnik'in haberine göre, Rus basınına konuşan Botsan-Harçenko, "Terör tehdidinin devam etmesi ve terörle mücadeleyi iyileştirme yönündeki ortak niyetleri gerçekleştirmek için ek zamana ihtiyacın duyulması nedeniyle maalesef mevcut kararları kaldırmak ve vize muafiyetine dönmek için henüz erken" dedi.

Kısmi değişiklik için bugün görüşülecek

"Bu vakitsiz olurdu, yine de kısmi tedbirleri almaya hazırız" diyen Rus yetkili, 9 Şubat'ta (bugün) iki ülke arasında konsolosluk işleri konusunda gerçekleşeceğini de sözlerine ekledi.

Önümüzdeki hafta Moskova'da iki ülke dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde bir görüşmenin gerçekleşeceğini aktaran Aleksandr Botsan-Harçenko şöyle konuştu:

"Türkiye'den Dışişleri Bakan Yardımcısı Ümit Yardım (eski Moskova Büyükelçisi) gelecek. Yardım ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksey Meşkov, Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısına hazırlıklarla ilgili bir görüşme yapacak. Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısının gerçekleşmesi, başlatılan ikili ilişkilerin normalleşme süreci bağlamında tüm işbirliği mekanizmasının ve tüm yapısının canlanması anlamına gelir" diye ekledi.

ÜDİK'te karara bağlanabilir

Bir önceki Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısı iki ülke arasındaki gerilimden dolayı yapılamamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zirve için mart ayında Rusya'ya resmi ziyarette bulunması bekleniyor. Zirvenin de mart ayında yapılması ve bu konunun orada karara bağlanabileceği biliniyor.

'Rize-Artvin Havalimanı turizmin can damarı olacak''Rize-Artvin Havalimanı turizmin can damarı olacak'