Rusya'da tahılda ihraç yasağı sürecek

Rusya Başbakanı Putin, ihracat yasağının gelecek yıl ekinlerin toplanma zamanına kadar süreceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya Başbakanı Vladimir Putin, bu yaz aşırı sıcaklar yüzünden çıkan yangınlar ve kuraklık sonucu ekinlerin beklenenin çok altında olmasıyla nedeniyle alınan tahıl ürünleri ihracatı yasağının gelecek yıl ekinlerin toplanma zamanına kadar devam edeceğini bildirdi.

Putin, iktidardaki Birleşik Rusya Partisi'nin (BRP) Nijni Novgorod kentindeki yerel kongresinde yaptığı konuşmada, bu yıl tahıl ürünlerindeki düşüşün ardından yerel yetkililerin, fiyat spekülasyonlarını önlemesi ve kuraklıktan zarar gören çiftçilerin yaralarının sarılmasına yardımcı olması talimatı verdi.

Kuraklığın ve yangınların ülkedeki tarıma çok ciddi bir darbe vurduğunu anlatan Putin, "Volga bölgesi beklediği ürünün yarısından fazlasını kaybetti. Ülke genelinde şu ana kadar 30 milyon ton tahıl toplanmış durumda. Ancak bir kez daha ülkede yeterli tahıl olduğunu vurgulamak istiyorum. İç ihtiyacı fazlasıyla karşılayabilecek durumdayız" dedi.

Ancak ürün kaybının yine de son derece ciddi bir sorun olduğunu ve bu durumda yetkililerin iki ana görevi bulunduğunu dile getiren Putin, "Öncelikle gıda piyasasındaki spekülasyonları engellemeliler. Bu zor durumdan para kazanma girişimleri ciddi bir şekilde bastırmalıyız. İkinci olarak da, çiftçilere kuraklık yüzünden yardım edilmeli" diye konuştu.

Putin, çiftçilerin hayatlarını sürdürebilmeleri için 35 milyar rublelik (yaklaşık 1,75 milyar lira) bir fon oluşturduklarını belirterek, "12 milyar rublelik (600 milyon lira) miktar Volga bölgesine gönderildi. Tarım şirketleri için daha önce vadesi uzatılan imtiyazlı tahvillerin süresi 3 yıl daha uzatılacak" dedi.

Hükümetin aldığı tahıl ürünleri ihracatı yasağına da değinen Putin, "En önemli önlemimiz de tahıl ürünleri ihracatına yönelik yasağın gelecek yıl ekinlerin toplanma zamanına kadar sürecek olmasıdır. Elbette hükümet için böyle bir kararı almak kolay değildi. Ama biz mücbir sebep koşullarında hareket ediyoruz. Piyasa toparlanır toparlanmaz ve tahıl dengesi netleşir netleşmez kısıtlamaları anında iptal edeceğiz. Bu kısıtlamaları gelecekte tekrar yürürlüğe koymak zorunda kalmayacağımızı umarım" ifadesini kullandı.

Putin, ihracat yasağının ciddi sonuçlara yol açtığını çok iyi anladıklarını da dile getirerek, "Ancak mevcut durumda başka türlü hareket edemeyiz. Çünkü öncelikle vatandaşlarımızın çıkarlarını ve Rusya'daki sıradan tüketiciyi korumalıyız" diye konuştu.

Rusya Tarım Bakanlığı bu yıl 90-95 milyon ton olan tahıl ürünleri üretiminin yaklaşık 60 milyon tona düşeceğini açıklamıştı. Tahıl ürünlerindeki bu düşüş üzerine Putin, 15 Ağustostan itibaren tahıl ürünleri ihracatını geçici olarak yasaklamıştı. Rusya'nın yasağı ardından dünya piyasalarında tahıl ürünlerinin fiyatları artmıştı.