Rusya'da yetiştirilecek 'nükleer mühendis' adayları aranıyor

Enerji Bakanı Yıldız, Akkuyu'da kurulacak olan nükleer santralde görevlendirilmek üzere 300 öğrenciye Rusya'da mühendislik eğitimi aldıracaklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Mersin Akkuyu'ya kurulması planlanan nükleer güç santralinin işletim sürecinde istihdam edilmek üzere, seçilecek 300 öğrenciye Rusya'daki Ulusal Araştırma Nükleer Üniversitesinde (MEPhI) burslu Nükleer Mühendislik eğitimi verileceğini belirtti.

Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Projesi kapsamında Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş. adı ile kurulan şirket, Türk uyruklu öğrencilerin Rusya Federasyonu'nun başkenti Moskova'da yerleşik MEPhI Üniversitesinde nükleer enerji alanında eğitim almalarını sağlamak üzere bir proje hazırladı.

Bu çerçevede bu yılın Eylül döneminde 50 öğrenci, program süresince de toplamda 300 Türk uyruklu öğrenci, tamamı Proje Şirketi tarafından sağlanacak burs ile MEPhI'de eğitim görecek.

Söz konusu eğitimi tamamlayarak mezun olan öğrenciler Akkuyu nükleer santralinde en az 13 yıl mecburi hizmette bulunacaklar. Çalışanlara dolgun bir ücretin yanı sıra sigorta ve lojman gibi imkanlar da sağlanacak.

Son başvuru 23 Haziran'da

Eylül ayında başlayacak programa Türkiye'de yerleşik üniversitelerin mühendislik fakülteleri ile fen fakültelerinin "fizik ve/veya matematik" derslerinin okutulduğu tüm bölümlerinin halihazırda hazırlık, 1., 2., 3. ve 4. sınıfında eğitim gören veya bu bölümlerden mezun olan Türk uyruklu öğrenciler başvuru yapabilecekler.

İlgilenen öğrencilerin http://www.rusyadaokumak.com/ adlı internet sitesinde yer alan formu doldurarak 23 Haziran 2011 günü gece 23.59'a kadar on-line başvuru yapması gerekiyor.

Başvuru sahibi öğrenciler 27 Haziran 2011 tarihinde Ankara'da yerleşik Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsünde yapılacak yazılı sınavı başarı ile geçen öğrenciler daha sonra ilan edilecek bir tarihte sözlü sınava tabii olacaklar.

Sözlü sınav sonucunda başarılı olan ilk 50 kişi Eylül ayından itibaren MEPhI'de eğitim görmeye hak kazanacaklar.

Bu konularda ilginizi çekebilir