Rusya'nın petrol geliri yüzde 45 düştü

Ahmet Coşkunaydın, Moskova'dan bildiriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya Federasyonu, bütçesinin en büyük kaynağı olan petrol gelirlerinde önceden tahmin edemeyeceği bir hayal kırıklığı yaşadı. Rusya Federasyonu Maliye Bakanı Aleksey Kudrin Rusya Alt Meclisi Duma'da yaptığı açıklamalarda geçen yılın Ocak-Eylül arasını kapsayan 9 aylık döneminde petrol gelirlerinde meydana gelen düşüşün yüzde 45'ler oranına kadar ulaştığını vurguladı. Gelirdeki bu düşüş, petrolün yan ürünleri olan petrokimya ürünlerinde de ortaya çıktı.

Geride bıraktığımız yılın ilk 9 aylık döneminde Rusya Federasyonu'nun kasasına yaklaşık olarak petrol satışlarından 135 milyar dolar girdi. Rusya Federasyonu bir önceki yıl olan 2008 yılının ilk 9 aylık dönemini kapsayan Ocak-Eylül arasında petrol ve petrokimya ürünleri satışından 245 milyar dolar kazanmıştı.

Rusya'nın ürettiği Ural Petrollerinin ortalama varil başına satış fiyatı ise 2009 yılının Ocak ayından  Ekim ayının 15'ine kadar 57. 4 dolar olarak gerçekleşti. Bu varil başı petrol fiyatı yine 2008 yılının aynı döneminde 106. 4 dolar idi.

Rusya Federal bütçesi 2000'da düşen petrol fiyatları yüzünden 1. 6 trilyon ruble (Yaklaşık 154. 8 milyar dolar) daha az gelir elde etmiş oldu. Rusya Ekonomi Bakanlığı petrolün ortalama satış fiyatının bir süre  kadar ortalama 54 dolar olacağını öngörüyor. Rus Devleti  2009 yılının bütçesinde petrolün varilini ortalama 41 dolar olarak öngörmüştü. Yine aynı şekilde Rusya'nın 2010 yılı bütçesinde ki varil başına petrol fiyatı da 58 dolar olarak öngörüldü.

Bu konularda ilginizi çekebilir