Rusya'ya ithal edilecek beyaz et miktarı 150 bin tona çıkarıldı

Bu yıl için 57 bin ton olarak belirlenen kanatlı eti kotası gelecek yıl için 150 bin tona çıkarıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Rusya Federasyonu Tarım Bakanı Elena B. Skrynnık, Rusya'ya Türkiye'den ithal edilebilecek bu yıl için 57 bin ton olarak belirlenen kanatlı eti kotasının gelecek yıl için 150 bin tona çıkarıldığını bildirirken, bundan sonraki gelişmelerin özel sektöre bağlı olduğunu söyledi.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in heyetinde bulunan Tarım Bakanı Skrynnık, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'i ziyaret etti. Ziyaretten sonra Eker ile birlikte açıklama yapan Skrynnık, Türkiye ile ilişkilerin gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirirken, iki bakanlığın çalışmaları sonucunda, geçen yıl Türkiye'den Rusya'ya gıda ihracatının yüzde 14,70 arttığına işaret etti. Tarım alanındaki işbirliğinin artmasının, iki ülke arasındaki diğer alanlardaki ilişkilerin artışına örnek olduğunu anlatan Bakan Skrynnık, "Bizim bakanlıklarımız arasındaki işbirliği, diğer alanlardaki ilişkilerin gelişmesinde lokomotif durumunda. Yarın imzalanacak anlaşmalar, ilişkilerimizi daha ileriye götürecek. Çalışmalarımıza aynı ruhla devam edeceğiz" dedi.

Skrynnık, Rusya'ya Türkiye'den kanatlı eti ihracatındaki son durum ile ilgili sorusu üzerine, bu yıl için 57 bin ton olarak öngörülen ithalat kotasının gelecek yıl için 150 bin tona çıkarıldığını bildirdi. Görüşmeler sonucunda iki bakanlık arasında hukuki prosedürlerin azaltıldığını, hukuki açıdan ithalatta hukuki engel olmadığını vurgulayan Bakan Elena Skrynnık, "Bundan sonraki gelişmeler özel sektöre bağlı. Kotalar açık, işlemler tamamlandı. Özel sektörde iki tarafın buluşup anlaşması gerekiyor. Ülkelerin izleyecekleri prosedür açısından bir sorun yok" diye konuştu.

Rusya Bakanı Skrynnık, Rusya'nın önde gelen tavuk eti ithalatçı firmalarından birinin başkanının da resmi heyette bulunduğunu söylemesi üzerine konuşan Miratog firmasının temsilcisi Linnik Viktor, konu hakkında 3 aydır Türk kuruluşları ile görüştüklerini söyledi.

İthalat konusunda 2 alanda sorun yaşandığını anlatan Viktor, şu bilgiyi verdi:

"Kontrol ve gümrük vergilerinin yüksekliği konusunda sorun yaşanıyordu. Türkiye, ithalatta, Tayland, Kanada gibi vergi dilimi yüksek ülkelerin arasında bulunuyordu. 35 bin ton kota ayrılmıştı. Şimdi 150 bin tona çıktı. Yıl sonuna kadar Rusya'ya beyaz et ihracatında her türlü kolaylık sağlandı. Devletler anlamında yapılabilecek her şey yapıldı. Bundan sonra işlemler özel sektörün çalışmasına kaldı."

Viktor, "vergi ile ilgili bir düzenleme yapılıp yapılmadığı" sorusu üzerine, verginin getirilecek ürünün kalitesine ve miktarına bağlı olduğunu, kota artırılırken gümrük vergileri ile ilgili kolaylık da sağlandığını söyledi.

Rusya ile bir anlaşma, 4 protokol imzalanacak

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Rusya ile ilişkilerde çok hızlı bir gelişme yaşandığını, bu ilişkilerde tarımın lokomotif sektör durumunda olduğunu bildirdi. Rusya ile geçen yıl imzalanan veterinerlik ve bitki sağlığı anlaşmaları kapsamında yoğun çalışmalar yapıldığını ve bu yıl, anlaşma kapsamında öngörülen pek çok çalışmanın gerçekleştirildiğinin görüldüğünü anlatan Bakan Eker, bugün yapılan görüşmeler sonucunda da bir tarım işbirliği çerçeve anlaşması ile 4 protokolün imzalanmasının karara bağlandığını belirtti.

Yarın bakanlar düzeyinde imzalanacak tarım işbirliği çerçeve anlaşmasında "tarım yürütme komitesi" ile yıllık çalışma programlarının uygulamaya konmasının öngörüldüğünü anlatan Eker, protokoller konusunda ise şu bilgiyi verdi:

"Rusya ile işleme girmemiş kanatlı eti ihraç edilecek tesislerin durumu, işlem görmüş kanatlı eti tesisleri, kanatlı etinin ihracatının kolaylaştırılmasına ilişkin 2 protokol, ayrıca, tahıl ve tahıl ürünlerinin kalite ve güvenilirliğine ilişkin bir protokol ile karşılıklı ihracatta bitki sağlığı şartlarına ilişkin bir protokol imzalanacak. Ayrıca, karşılıklı iş forumlarının düzenlenmesi kararlaştırıldı. İki ülke arasındaki ilişkiler dostane bir şekilde ve iki ülkenin menfaatine gelişiyor. İmzalanacak anlaşma ve işbirliği çalışmaları, iki ülkeyi daha da yakınlaştıracak."

Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, Rusya'ya tavuk eti ihracatı konusunda devletler olarak yapılabilecek herşeyin yapıldığını, bundan sonrasının özel sektörün çalışmalarına bağlı olduğunu vurguladı.

Konuşmalardan sonra Bakan Eker, konuk Bakan Skrynnık'a, Anadolu'da 3500 yıldır tarım yapıldığını gösteren bir resim hediye etti.

Bakanlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre, tavuk eti ithalatında Rusya yüzde 18,7 gümrük vergisi uyguluyor. Türkiye'de maliyetlerin yüksek olması nedeniyle özel sektörün bağlantı yapmakta zorlandığını belirten yetkililer, bu nedenle özel sektörün, Rusya'nın gümrük vergisini düşürmesini veya Türkiye'nin tavuk eti ihracatında devlet desteğinin artırılmasını istediğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir