”Rusya'yla yaşanan gecikmenin maliyeti 500 milyon $”
Devlet Bakanı Tüzmen, Rusya ile gelinen noktada alınan önlemlerin Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararlar olmadığını belirtti
ANKARA - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Rusya'nın Türk ihraç ürünlerini bekletmesinden dolayı yaşananların maliyetinin şu ana kadar 500 milyon dolar olduğunu söyledi.
Tüzmen, 9 Eylül'de yapılacak Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genel Kurulunda başkanlığa aday olanları kabulünde, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Tüzmen, Rusya ile gelinen noktanın sorulması üzerine, alınan önlemlerin Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararlar olmadığını belirterek, başka ülkelerde Türk ihraç ürünleri ile ilgili farklı uygulamalar varsa piyasa gözetimi ve denetimiyle ilgili kararları genel müdür, müsteşarlar seviyesindeki yazışmalarla uyguladıklarını ifade etti. Rusya ile olan sıkıntının henüz giderilmediğini anlatan Tüzmen, Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın İstanbul'da Rus Gümrük sorumlusu ile görüştüğünü söyledi. Bu sürecin bir an önce Türkiye ihracatçıları lehine sonuçlanmasını beklediklerini kaydeden Tüzmen, Avrupa Birliği ile Rusya'nın varmış olduğu protokoldeki kararların, Türk ihracatçısı için de kabul edilebilecek kararlar olduğunu söyledi.
AB ile Rusya arasındaki anlaşma dışında Türk ihracatçılarına özel bir takım güçlükler çıkarılması durumunda, bunun Türkiye açısından kabul edilebilir bir durum olmayacağını kaydeden Tüzmen, AB ile Rusya arasındaki protokolü bildiklerini, onun dışında dayatmalar olması durumunda, sadece Türk ihraç ürünlerine kısıtlamalar olması durumunda, bunu kabul edebilmenin mümkün olmadığını ifade etti. Tüzmen, şunları söyledi:
''Türkiye'ye karşı uygulanan protokol aynı zamanda AB'nin aday ülkesi olduğumuz için de yapmış olduğumuz Gümrük Birliği anlaşması çerçevesinde de çok fazla hareket kabiliyeti vermez. Sonuçta Rusya, AB ile ne yaptıysa Türkiye ile de aynı şekilde yapmak zorunda. Aksi takdirde kabul etmemiz mümkün değildir bu süreci. İhracatçılardan aldığımız bilgiler doğrultusunda sorun hala devam ediyor. Türk ihraç ürünleri Rusya'ya girmede büyük sıkıntılar yaşıyorlar.''
"500 milyon dolar içinde alternatif maliyet yok"
Bir gazetecinin Rusya ile yaşananların maliyetini sorması üzerinde de Tüzmen, şu ana kadar yapılan hesaplamalarda gecikmenin maliyetinin 500 milyon dolar civarında olduğunu söyledi. Tüzmen, bunun içinde alternatif maliyet olmadığını, pazar payının maliyetinin henüz hesaplanmadığını ifade ederek, ayrıca, Türkiye açısından 7 milyar dolarlık ihracatın da sıkıntısız devam etmesi gerektiğini belirtti. Özellikle konfeksiyon ürünlerinde sezonun kaçması durumunda büyük sıkıntılar yaşanabileceğini anlatan Tüzmen, önümüzdeki günlerde narenciye ihracatının başlayacağını, sorunun bir an önce giderilmesinde büyük fayda olduğunu kaydetti. ''Kırmızı hattın hala işleyip işlemediğinin'' sorulması üzerine de Tüzmen, gerekli girişimleri yaptıklarını belirtti. Tüzmen, şöyle devam etti:
''Her yiğidin kendine has yoğurt yiyişi vardır. Biz bugüne kadarki tecrübe ve birikimimizi ortaya koyarak kendimize göre bir tedbir planı uygulamaya çalıştık. Daha sonra çalışmalar yapıldı ve başka açıklamalar geldi. Bizim amacımız şu anda Türkiye'nin ihraç ürünlerinin herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadan Rusya'ya girmesi. Rusya bizim çok önemli bir ticaret ortağımız. İsteğimiz, kazan-kazan felsefesi çerçevesinde her hangi bir engellemeyle karşılaşmadan ihracat rakamının artırılması. Zenginlikte ortaklaşmak, ortak paydayı bulmak bizim amacımız. Bizim en fazla emek verdiğimiz ülkelerden biridir Rusya, defalarca anlaşmalar yapıldı. Burada büyük emeğimiz var. Biz bu coğrafyada komşu ve çevre ülkelerde nasıl ticaret politikası uygulanması gerektiğini çok iyi bilen insanlarız. Bugüne kadar yaptıklarımız da hep bu birikimle olmuştur. Neyin, nasıl yapılması gerektiğini Türkiye'nin ali menfaatleri açısından kararlaştırır ve uygularız. Dünyanın çeşitli ülkeleriyle bu tip çalışmalarımız olur ve bunun sonunda Türkiye mutlaka ihracatını artırır. Aksi takdirde yüzde 36 ihracat artışı ile karşılaşamazsınız. Bütün pazarlarda belli engeller çıkar ve siz onu kendinize has metotlarla çözümlemek için çalışmalar yaparsınız. Dolayısıyla bizim yaptığımız da budur.''
"İhracat 130 milyar doları aştı"
Devlet Bakanı Tüzmen, TİM başkan adayları Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, Tim Başkan vekili Mehmet Büyükekşi ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu'nu Dış Ticaret Müsteşarlığında kabul etti.
Bakan Tüzmen, kabulde yaptığı konuşmada, bu ay itibariyle 12 aylık ihracatta 130 milyar dolarlık ticaret hacminin geride bırakıldığını belirterek, Türkiye'nin yüzde 35'lik ihracat artış hızıyla dünya genelinde saygın ihracatçı bir ülke haline geldiğini söyledi. Tüzmen, Türkiye'nin son 5 yılda olduğu gibi OECD ülkeleri içinde ihracat artış hızında yine ilk sırada olacağını ifade etti.
Yeni TİM başkanının kendisinden önceki başkandan aldığı bayrağı kendisinden sonra gelene taşıyacağını anlatan Tüzmen, Salı günü yapılacak genel kurulda bu çalışmaların nihayetlendirileceğini söyledi. TİM'in Türkiye'nin saygın bir kurumu olduğunu ifade eden Tüzmen, bir sivil toplum örgütünün, Türkiye'nin ihracatına yön verilmesinde rol almasının önemli olduğunu kaydetti.