Rüzgar türbinlerinde mor renkli çözüm
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
UŞAK - Uşak'ta rüzgar enerji santrali kuran firma, meydana gelebilecek kuş ölümlerine karşı türbinlerde mor renkli kanat kullanıyor.
Firmanın mekanik proje müdürü Özkan Ulu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Banaz ilçesinde kurdukları 36 türbinden oluşan santralin yaklaşık 60 milyon Avro'ya mal olacağını belirtti. 54 megavat enerji üretecek santralin mayıs ayı sonunda hizmete alınacağını ifade eden Ulu, sistemin çevreye en az zarar veren enerji sistemleri arasında yer aldığını belirtti.
Rüzgar enerji santrallerinin kurulduğu bölgelerde en az bir yıl süreyle rüzgar ölçümü yapıldığını dile getiren Ulu, enerji potansiyeli konusunda verimli bölgelerin tercih edildiğini söyledi. Türkiye'nin rüzgar enerji potansiyelinin yüzde 10'unu kullanabildiğine işaret eden Ulu, son yıllarda santrallerin yaygınlaştırılması için yapılan yasal düzenlemelerin sektörü olumlu etkilediğini kaydetti.
Rüzgar enerji santrallerinin kurulduğu bölgelerde kuş ölümlerinin artabileceğini, o nedenle özel bir çalışma yürüttüklerini anlatan Ulu, şöyle konuştu:
"Bu santrallere kuruluş izni verilirken bölgenin kuşların göç yolu üzerinde olmadığı yönünde rapor isteniyor. Banaz'da çalışmalarımıza başlamadan önce gerekli izinlerimizi aldık. Ancak türbinlerin her biri 80 metre uzunluğunda ve kanat uzunlukları yaklaşık 44 metre. Ne kadar istemesek de santraller kurulduktan sonra bölgede kuş ölümleri meydana gelebilir. Bu ölümlerin en aza indirilmesi, hatta tamamen önlenmesi için dünyada ilk kez mor renk kanat kullandık. Uşak'ta 36 türbinden oluşan santralde kullandığımız tüm kanatlar mor renkli olarak üretildi. Çünkü bilim adamları mor rengin özellikle böcekler ve kuşlar üzerinde olumsuz, itici etkileri olduğunu belirtiyor. Mor rengin böcekleri bölgeden uzaklaştırdığı iddia ediliyor ve böcekleri yemek için bölgeye gelen kuşların sayısında azalma olacağı belirtiliyor. Ayrıca kuşların mor rengi sevmediği iddia ediliyor. Biz de bu nedenle mor kanatlar kullandık. Umarız doğaya zarar vermeden enerji üretiriz."
"Kuşlar renkleri görebilir"
Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, rüzgar enerji santrallerinin kesinlikle kuşların göç yolu üzerine kurulmaması gerektiği uyarısında bulundu.
Kuşların renkleri görebildiğini, ancak mor rengin etkisi üzerine bilimsel bir çalışma olup olmadığını konusunda bilgisinin olmadığını belirten Sıkı, "Santrallerin kurulduğu bölgelerde kuş ölümlerinin arttığı kesin. Bunu ortadan kaldırmak için yapılacak her çalışmaya destek olmaya hazırız. Mor rengin itici özelliğiyle ilgili bir şey duymadım. Bu savın kanıtlanması için bölgede kuş ölçümü yapılmalı. Kuş ölümleri kayıt altına alınmalı ve bir rapor hazırlanmalı. Ancak kuşlar geceleyin renkleri seçemez. Kuşların mor rengi algılayıp bölgeden uzak durduğunu düşünürsek, geceleyin mor rengi nasıl görecekler. Bu türbinler türbülans oluşturur. Yani küçük kuşlar türbülansa kapılır ve kanatlara çarpıp ölür. Tüm bunları göz ardı etmemek gerek" diye konuştu.
"Böcekler için bazı renkler çekici"
EÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Entomoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Yoldaş ise böcekler için bazı renklerin çekici özelliği bulunduğunu kaydetti.
Mor rengin böcekler üzerindeki etkisinin araştırılması gerektiğini vurgulayan Yoldaş, "Böcekler üzerinde bazı renklerin çekici özelliği olduğu kanıtlandı ancak mor renk üzerinde çalışma yapılmalı. Sarı, özellikle portakal sarısı, beyaz, mavi gibi renkler bazı böcek türleri için çekicidir. Mor rengin itici etkisini bilmiyorum" dedi.