Sabancı Aksigorta'ya ortak arıyor

Sabancı Holding Sigorta Hizmetleri Grup Başkanı Akbaş, "Bizi hedeflerimize ulaştıracak biriyle bir ortaklık düşünüyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Sabancı Holding Sigorta Hizmetleri Grup Başkanı Hakan Akbaş, kendilerini liderliğe taşıyacak bir ortaklık arayışında bulunduklarını ve sürecin yıl sonundan önce sonuçlanmasını beklemediklerini kaydetti.

Akbaş, Aksigorta'nın 50. yılı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Aksigorta'nın 450 milyon doların üzerinde piyasa değerine sahip olduğunu belirterek, Aksigorta'nın halka açık elementer sigorta şirketleri arasında 2009 yılında en karlı iki şirketten birisi olduğunu kaydetti.

2009 yılında sektörde daha önce de ifade ettiği "mükemmel fırtına"nın yaşandığını söyleyen Akbaş, iyi kaptanın fırtınalı günlerde belli olduğunu, Aksigorta'nın yılı karlılık ve sermaye yeterliliği açısından sektörün üzerinde bir performansla kapattığını kaydetti.

Akbaş, 2009 yılında sektörün yüzde 2,5 oranında büyüdüğünü, 10 milyar liranın üzerinde prim yazıldığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2010 yılında yüzde 5-6'lık bir reel büyüme öngörüyoruz. Yine Ocak 2010'da yaklaşık yüzde 11 gibi bir büyüme oldu elementer sektörde. Aksigorta ise yüzde 17 civarında büyüdü. Özellikle bireysel pazardaki yüksek büyüme potansiyeli ve gelir düzeyindeki artışlar yabancı sermaye ilgisini daha da çekiyor. 2006-2008 döneminde 13 yabancı şirket Türkiye'ye girdi. 2010'a baktığımızda bu girişlerin devam edeceğini öngörüyoruz. Ben de 'teğet geçti' lafına inananlardanım. Türkiye gibi ülkelerin yıldızının resesyon sonrasında parlayacağına inanıyorum. 2010 ve sonrasında Türkiye sigorta sektörünün büyük oyuncularının ilgisinin devam edeceğini düşünüyorum, özellikle Amerika ve Asya'daki oyuncular tarafında."

2010 yılında krizle beraber dünya sigorta sektöründe doğru sermaye yönetiminin ön plana çıktığına işaret eden Akbaş, önümüzdeki süreçte teknik risk yönetiminin öncelik kazanacağını, düşük enflasyon ve faiz seviyelerinin sigorta şirketlerinin karlılığına olumsuz etki edeceğini anlattı.

"Hazine, şirketleri mercek altına almalı"

Sektörde 2009 sonuçlarının sektördeki oyuncuların özellikle de sermaye yönetimi konusunda gelecek stratejilerini netleştirmeleri gereken bir yıl olduğunu dile getiren Akbaş, Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğünün sermaye ihtiyacı olan şirketleri bu yılın haziran ayına kadar ilave sermaye artışına mecbur bıraktığını anımsattı.

Akbaş, "Burada Hazine'den beklentimiz şirketlerin özkaynak, sermaye yeterliliği ve taşıdıkları riskler konusunda bu sene sıkı takipçi olmalarını istiyoruz. Hazine bütün sigorta şirketlerini mercek altına yatırmalıdır ve gerekli sermaye oranına ulaşamayan veya ulaşmak istemeyen şirketlere de bizce kırmızı kart göstermelidir. 2010 ve sonrasına baktığımızda bir konsolidasyon göreceğimize inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Bir taşla iki kuş vurmak istiyoruz"

Ortaklık kurma konusunda ise Akbaş, "Birçok Avrupa ülkesine kıyasla fragmante (parçalı) bir pazar yapısına sahip olan Türkiye elementer sigorta sektöründe konsolidasyonun kaçınılmaz olduğunu biliyoruz. Aksigorta olarak buna liderlik etmek istiyoruz. Bunu yaparken yine bizi liderliğe taşıyacak bir ortaklık arayışımız var. Bir taşla iki kuş vurmak istiyoruz" dedi.

Bu konuda stratejik opsiyonları değerlendirmek üzere çalışmalara başladıklarını anımsatan Akbaş, daha yolun çok başında olsalar da hem yurt içinden hem yurt dışından birçok talep aldıklarını, sürecin yıl sonundan önce sonuçlanmasını beklemediğini kaydetti.

Akbaş, "Bu ortaklık arayışımız koşullarımıza ve aradığımız özelliklere uyan bir ortakla olursa olacak. Bunun sonucunda bir ortaklık yapılmak zorunda da değildir. Aksigorta 2009'u gayet iyi bir performansla bitirdi. Bizi hedeflerimize daha çabuk götürecek bir ortak olursa bunu yapacağız. Aksigorta'nın yarısını satmıyoruz ancak bizi hedeflerimize ulaştıracak biriyle bir ortaklık düşünüyoruz. Pastayı büyüterek, sigortacılığın farkındalığını artırarak, sürdürülebilir ve karlı büyümeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Bizim de olmazsa olmazlarımız var"

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Akbaş, Sabancı Grubunun ortak iş yapma kültürüne sahip bir grup olduğuna işaret ederek, "Bizim için önemli olan stratejik hedeflerimiz doğrultusunda, bu hedeflere daha çabuk ulaşabileceğimiz, yönetim anlayışı bizimkine benzeyen bir dünya lideriyle birlikte ortaklık yapabilmek. Ama tabii bizim de olmazsa olmazlarımız var. Bu olmadığı zaman bir şekilde yolumuza devam ederiz. 2009 yılında sonuçlarımız sektördeki mükemmel fırtınaya rağmen gayet iyi. Bütün planlarımızı bu ortaklık olmayacakmış gibi yaptık" diye konuştu.

Ortaklık için olmazsa olmaz olarak gördükleri kriteri "ortak yönetim" olarak açıklayan Hakan Akbaş, bunun sadece hisse oranlarıyla bağlantılı olmadığını, kararların birlikte alınması, iş ve gelecek yatırım planlarına bir ekip olarak karar verilmesini istediklerini, çoğunluk hisseyi karşı tarafa satmayı ise istemediklerini anlattı.

Akbaş, "Süreç sonunda ortaklık olması durumunda sektörde hiçbir şey aynı kalmaz" dedi.

Hakan Akbaş, bir soru üzerine önceliği bir ortaklık oluşturmaya verdiklerini ancak bunun gerçekleşmemesi ve tek başlarına yola devam etmeleri durumunda inorganik büyüme yollarını da değerlendirebileceklerini bildirdi.

Sabancı: Liderliğini daha da pekiştirecek girişimlerde bulunmalı

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ise Aksigorta'nın 50 yıllık yolculuğunda bugün geldiği noktada 700 milyon liraya ulaşan piyasa değeri ile Türkiye'nin öncü sigorta kuruluşlarından olduğunu belirtti.

Sabancı Holding olarak hizmet sektöründe ve müşteriye yakın olma konularında büyüme hedeflediklerini söyleyen Sabancı, "Bu anlamda Aksigorta'dan önümüzdeki dönemde liderliğini daha da pekiştirecek girişimlerde bulunmasını bekliyoruz. Sigorta sektörü, Sabancı Holding için ana iş koludur ve ana büyüme platformlarımızdan biridir. Dört sene üst üste en kaliteli ve en güven veren şirket seçilmek, bizlere ilave bir sorumluluk veriyor. İnanıyorum ki Aksigorta'nın bu yeni ve dinamik ekibi Aksigorta'yı yeni bir 50 yıla hazırlıyor" diye konuştu.

Şirketin 50 yıllık performansı

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen de, şirketin 50 yıllık performansına ilişkin bilgi verdiği konuşmasında "Aksigorta bugüne kadar 30 milyon tane poliçe kesmiş, 12 milyon müşteriye ulaşmış, 15 milyar lira prim üretmiş, 10 milyar liranın üzerinde hasar ödemiş ve 10 binin üzerinde de kişiye istihdam yaratmış" dedi.

Şirketin 2009 yılını ise yüzde 2,6'lık artışla 851 milyon lira prim üretimi ve 35 milyon lira net kar ile kapattığını söyleyen Gülen, toplam 33 şirketlik sektörde kar açıklayabilen 15 şirketten birisi olduğunu kaydetti.

Gülen, geçen yıl sektörün vergi öncesi toplam karının 250 milyon lira civarında olduğunu, bundan 800 milyon lira dolaylarındaki mali gelir çıkarıldığında, sektörün 550 milyon lira zarar ettiğini anlatarak, "Artık sigortacılığın bir miktar daha teknolojiyi yoğun kullanan, yüzünü müşteriye dönen, iş kabul prensiplerini çok daha sıkı uygulayan ve esas olarak pazarı büyüterek büyümeye yönelik bir sektöre doğru ilerlediğimizi düşünüyoruz" dedi.

Konut sigortalarındaki penetrasyonun düşüklüğüne işaret eden Gülen, zorunlu olmasına rağmen DASK penetrasyonunun yüzde 23, KOBİ'lerde sigorta yaygınlığının ise yüzde 10 civarında olduğunu belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir