Sabancı, nükleer santral yapımına talip
Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Hakman, "Yerli ortak arayışları olursa ve bu konuda bir talep gelirse oturur, konuşuruz" dedi.
ANKARA - Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, Türkiye'de nükleer santral yapımı konusunda Rusya ve Güney Kore ile görüşmeler yapıldığını belirtirken, "Yerli ortak arayışları olursa ve bu konuda bir talep gelirse oturur, konuşuruz" dedi.
Ankara Hilton Otelinde kahvaltılı basın toplantısı düzenleyen Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman ve Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. (Başkent EDAŞ) Üst Yöneticisi (CEO) Yetik Mert, elektrik sektörünü değerlendirdi ve şirketin faaliyetleri konusunda bilgi verdiler.
Sabancı Holding olarak 2005 yılında gelecekte hangi alanlarda yatırım yapılacağını değerlendirirken, genelde enerji, özelde de elektriği kendilerine en önemli büyüme alanı olarak seçtiklerini hatırlatan Hakman, "Bu yönde daha önce otoprodüktör olarak var olan enerji şirketimizi büyüterek Türkiye'de üretim alanında özel sektörün rol aldığı piyasada önemli bir oyuncu olmak için yola çıktık" diye konuştu.
Bu çerçevede Sabancı Holding olarak elektrik sektöründeki yapılarını ilk baştan dikey entegre yapı olarak belirlediklerini ifade eden Hakman, işin hem üretiminde, hem dağıtımında, hem de toptan ticaretinde olmayı amaçladıklarını, bu yapı içinde de ara hedef olarak 2015 yılında Türkiye sektöründe yüzde 10 pay alma hedefi koyduklarını bildirdi.
Bunun için 5 bin Megavat (MW) gücünde üretim, 6 milyon aboneye ulaşan elektrik dağıtım bölgelerine ulaşmak istediklerini kaydeden Selahattin Hakman, şöyle konuştu:
"Bugün mevcut ve inşa halinde olan ve finansman çalışmaları devam eden santralleri topladığımızda bir 4 bin MW'lik portföye sahibiz. Dağıtım tarafında ise ilk özeleştirilen bölge olan Başkent EDAŞ'ı aldık. Dağıtım özelleştirmelere hazırlanırken kafamızda belirli planlar vardı. Tam bu özelleştirme konuları başladığında Türkiye'ye birçok yabancı şirket de ilgi göstermeye başladı. Ben kendim o dönemlerde 20'nin üzerinde şirketle görüştüm. İşin sonunda biz 2007 yılında Avusturya'nın en büyük şirketi olan Verbund ile yüzde 50-50 bazda bir ortaklık kurduk ve Başkent ihalesini aldık. Biz Sabancı olarak her zaman müşteriye yakın bir grup olduk. Teknosa ile Carrefoursa ile gösterdiğimiz yaklaşımı elektrik dağıtım sektörüne de yansıtmak zorundayız. O yüzden şöyle bir söylem geliştirdik; biz bizden elektrik satın alan kişileri abone olarak görmeyeceğiz, biz elektrik kullanan insanları müşteri olarak görüyoruz. Bizim hedefimiz müşteri memnuniyeti sağlamak ve artırmak. Bunun için hizmet kalitemizi artırmak gerekiyor, gerekli yatırımları yapmamız, verimli bir şekilde çalışmamız gerekiyor.
Biz Başkent'te 3,2 milyon müşteriye hizmet veriyoruz. Başkent Elektrik Türkiye'nin en geniş ve büyük coğrafyaya yayılan bölgelerinden biri. Aldığımız elektriği verimli bir şekilde müşteriye ulaştırmamız gerekiyor."
Başkent EDAŞ CEO'su Yetik Mert
Altyapısı eksik, anlık arızalar çözüldüğünü ve önleyici bakımların yapılmadığı ve çok eski trafoların bulunduğu bir bölge aldıklarını kaydeden Başkent EDAŞ CEO'su Yetik Mert. şunları söyledi.
"Buraya sistemsel bir çözüm getirmek lazımdı. Şimdi altyapı master planını çıkarıyoruz. Buna göre de yatırım planlarımızı hazırlıyoruz. Bu çalışma bu yılın sonuna kadar bitecek. 5, 10 ve 20 yıllık çıkarılacak bu master plan yatırımlarımız için çok önemli."
EPDK'nın birinci tarife dönemi olarak belirlediği 2006-2010 döneminin bu yılın sonunda biteceğini belirten Yetik Mert, 2. dönem için detaylı bir hazırlık yaptıklarını bildirdi.
Mert, bölgede C sınıfı ve kayıp-kaçağı fazla olan trafolar bulunduğunu işaret ederken, bunların yerine de 2011'den itibaren A kalite ve en yeni teknolojide, teknik kaybı en az olan trafolar almak için ihaleler açacaklarını açıkladı. Yetik Mert, "Bütün Ankara'da ana arterde aydınlatmada sürekliliği sağlamayı planlıyoruz" dedi.
Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği ile çok ilgili olduklarını ve bu konuda çok detaylı hukuki çalışmalar bulunduğunu anlatan Mert, ayrıca tüm mühendisleri eğittiklerini, çalışanlara Sabancı kültürünü verdiklerini kaydetti.
Mevzuat gereği elektrik sayaçlarının 10 yılda bir Sanayi ve Ticaret Bakanlığının ilgili birimleri tarafından kalibre edilmesi gerektiğine işaret eden Mert, Ankara'da özellikle mekanik sayaçlarının önemli bir bölümünün çok eski olduğunu ve kalibre edilmediğini söyledi.
Kanun gereği kalibrasyon zamanı gelen müşterileri bilgilendirdiklerini, fakat bazı müşterilerin bu işlemlerden kaçtıklarını anlatan Mert, "Biz diyoruz ki bu sayaçların mülkiyetini biz alalım, sorumluluğunu da biz alalım. Fakat bunun için mevzuat değişikliği gerekiyor. EPDK da bu mevzuatın değiştirilmesi için çalışma yapıyor, mevzuat ne getirecek onu bilmiyoruz. Sayaçları alırsak bütün bedelleri bize ait olacak" diye konuştu.
Nükleer santral ve dağıtım özelleştirmeleri
Nükleer santralin Rus firmaları tarafından yapılacağı hatırlatılarak, "Yerli firma arayışı olursa ortaklık kurar mısınız?" sorusu üzerine de Hakman, "Nükleer ile ilgili gelişmeleri çok iyi bilmiyoruz. Rus ve Güney Kore ile görüşmeler sürüyor. Ortak arayışları olursa, bu konuda bir talep olursa oturur konuşuruz" dedi.
Dağıtımda özelleşme ilanına çıkılan 4 bölgeden 2'sinin ihalesine katılmak istediklerini belirten Selahattin Hakman, "Dağıtımda 6 milyon abone hedefini mutlaka yakalamak istiyoruz. Ama biz bu bölgeleri almak için kendi hesapladığımız bedelden daha yüksek bir bedel olursa almayız" dedi.
İstihdam konusuna da değinen Hakman, yeni projeler oldukça istihdam yarattıklarını, projeleri tepe noktasına geldiği zamanda toplam 7-8 bin kişinin çalışıyor olacağını bildirdi.
"Başkent doğal gaz dağıtımının özelleştirilmesine ilgi duyuyor musunuz?" şeklindeki bir soru üzerine de Hakman, şunları söyledi:
"Enerjisa olarak kesinlikle hayır. Sabancı Grubu olarak gaz dağıtımı olarak değil, ama Türkiye'de gaz depolaması, ithalatı, ticareti gibi alanlarda bir takım fırsatlar görüyoruz ve bu fırsatları değerlendirmek için arayışlarımız sürüyor. Bunun bir parçası olarak gaz dağıtımı gündeme gelirse onu da değerlendiririz, ama kendi başına gaz dağıtımı bizim hedefimiz değil."