Sabiha Gökçen Havaalanı'nın adı değiştirilsin

AK Parti'li Metiner, Tunceli'nin adının 'Dersim' olması ve Sabiha Gökçen Havaalanı'nın adının değiştirilmesi önerilerinde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, Tunceli adının "Dersim" olarak değiştirilmesi gerektiğini belirterek, "CHP sıcak yaklaşım gösterirse, bunu ortak mutabakata dönüştürebiliriz" dedi.

Metiner, yaptığı yazılı açıklamada, önceki gün "Dersim katliamıyla ilgili iki öneri ortaya koyduğunu" belirterek, bunların Sabiha Gökçen Havaalanı'nın adının değiştirilmesi ve TBMM'de "Dersim Araştırma Komisyonu" kurulması olduğunu ifade etti.

CHP'nin bu iki öneriye sıcak bakması halinde "Dersim ile ilgili tarihsel yüzleşmenin yapılabileceğini" savunan Metiner, "CHP de bu konuda kendini hazır hissediyorsa, Dersim için tarihsel yüzleşme ve özür faslısın harekete geçiririz. Mecliste Dersim katliamıyla ilgili bir Araştırma Komisyonu kuralım. Bu komisyon, o döneme ilişkin bütün iddiaları araştırmalı, arşivler açılmalı" dedi.

Metiner, Birinci Meclis döneminde de "Dersim" olan Tunceli'nin adının tekrar iade edilerek, "Dersim ile yüzleşmede önemli bir adımın daha atılmış ve bunun da bir özür dilemenin başlangıç olacağını" savundu. Metiner, "Dersim halkının hafızalarında 'Tunceli' ismi, baskı ve sindirme politikalarıyla özdeşleşmiştir. Bu ismin yerine Dersim adınını tekrar verilmesi gerektiğine inanıyorum" görüşünü ifade etti.

Metiner, "Konuyu TBMM Gündemine Kanun teklifi olarak mı taşıyacaksınız?" sorusuna karşılık, "Yarın TBMM Genel Kurulunda bu konuda gündemdışı konuşma yapmak için başvuruda bulundum. Gündemdışı konuşma olmazsa, bir basın toplantısı yapacağım. CHP buna sıcak yaklaşım sergilerse, o zaman karşılıklı olarak bunu ortak mutabakata dönüştürebiliriz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir