Sağlık turizmi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA'DAN / Recep ŞENYURT

Adana sağlık alanında son yıllarda almış olduğu yatırımlarla sadece yurtiçi talep değil, çevre illerle birlikte yurtdışı talep açısından da önemli bir çekim merkezi oldu.

Bundan bir süre önce Adana'da faaliyette bulunan özel hastanelerin öncülüğünde üniversite ve kamunun da katılımı ile Adana Sağlık Turizmi Derneği (ASTD) kurulmuştu. Dernek, kuruluş amaçları çerçevesinde Adana'ya daha fazla yatırımcı çekmek, ilimizin ve bölgenin bu alandaki potansiyelini ortaya koymak için bir yandan tanıtım faaliyetlerini yürütmekte, diğer yandan Adana'nın sağlık turizmi alanında potansiyelini ortaya koyarak yatırımcı çekmek için yoğun bir çaba içine girmişti.

Bu çabaların sonucu olarak şu an 11 kamu, 12 özel, 2 üniversite hastanesi ve 6 bin 118 yatak ile hastalara şifa dağıtan Adana; Ankara ve İstanbul merkezli iki vakıf üniversitesinin tıp fakültelerine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Diğer yandan kampus hastaneler çerçevesinde Adana'ya yapılacak olan bin 400 yatak kapasiteli hastane yatırımının hazırlıkları da devam etmekte.

ASTD Başkanı Hüseyin Çelik, Adana'nın sağlık konusunda muazzam bir potansiyeli olduğunu vurguluyor. Cari açık noktasında da sağlık turizminin önemli bir işlev görebileceğini iddia eden Çelik, sağlık turizmi ile yapılan ihracatta yüksek bir katma değer oluştuğunu açıklıyor. Bu durumun hükümet tarafından da değerlendirilerek sağlık sektörünün ihracat kapsamına alınması ile birlikte önlerinin açıldığını söyleyen Çelik, sağlık sektörünün yeni birtakım teşviklerle desteklenmeye başlandığını ifade ederek, "Biz de bu fırsatı kullanarak Adana'nın kalkınmasına ve sektörümüzün gelişmesine katkı sağlamaya çalışıyoruz" diyor. Komşu ülkeler ve Ortadoğu pazarından sonra, Avrupa'da yaşlanan nüfusun, ucuz ve kaliteli bakımı için çıkış aradığını dile getiren Çelik, "Bu da bizim için iyi bir fırsat penceresi olabilir" diyor. Çelik, vatandaşın ya da hastaların kaliteli sağlık hizmeti aradığını, fiyatın önemli olmasına rağmen vazgeçilmez bir unsur olarak görülmediğini dile getirerek; kaliteli hizmeti uygun fiyata verebilmenin, fiyat üzerinden değil kalite üzerinden rekabete girmenin gerekliliğine dikkat çekiyor.

Başta komşu ülkeler olmak üzere, Ortadoğu ülkeleri ve dünyanın dört bir yanından Adana'ya tedavi olmak üzere hasta geliyor, Libya'dan tedavi amaçlı getirilen hastalar için ana merkezlerden biri Adana olarak görülüyor ise bu sağlık sektörünün başarısını göstermektedir.

Sağlık sektörü temsilcilerinin kurmuş oldukları dernek ve yapmış oldukları başarılı işler,  Adana'da bir araya gelip iş yapabilme kültürünün pekâlâ mümkün olabileceğini gösteriyor. ASTD, sadece konuşmanın yeterli olmayacağını, konuşulan konuların hayata geçirilmesi gerektiğini yaparak gösteriyor. Her fırsatta Adana sevdası ile çalışmalar yaptıklarını söyleyen diğer sivil toplum kuruluşlarının da bu tip başarılara imza atarak Adanamızın gelişmesine katkı sağlamasını diliyoruz...