Şahin Bakü'de Şehitlikler'i ziyaret etti

TBMM Başkanı Şahin, Resmi temaslarda bulunmak ve TÜRKPA Genel Kurul Toplantısına katılmak için Bakü'de

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAKÜ - Resmi temaslarda bulunmak ve Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Genel Kurul Toplantısına katılmak için Bakü'ye gelen TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, temaslarına Fahri Hiyaban, Azeri Şehitliği ve Türk Şehitliğini ziyaret ederek başladı.

Azerbaycan'ın önceki Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in Fahri Hiyaban'daki kabrine çelenk koyan ve saygı duruşunda bulunan Şahin, daha sonra Şehitler Hiyabanı'na geçti, burada Ebedi Meşale Anıtı'na çelenk bıraktı.

Azerbaycan'ı 1918'de Rus Bolşevik ve Ermeni Taşnak işgalinden kurtarmak için Türkiye'nin dört bir yanından gelen Kafkas İslam Ordusu şehitleri anısına kurulan Türk Şehitliğini de ziyaret eden Şahin, şehitlik anıtına çelenk bıraktı, saygı duruşunda bulundu.

Şehit askerlerin isimlerinin yer aldığı plaketlere de çiçek bırakan Şahin, daha sonra Şehitlik Özel Defterini imzaladı. TBMM Başkanı Şahin deftere şunları yazdı:

"Azerbaycan'daki kardeşlerimize zor günlerinde yardım etmek için geldiğiniz bu topraklardaki fedakarlıklarınız asla unutulmayacak ve daima yad edilecektir. Sizleri burada saygı ve şükranla yad ediyorum. Sizler burada Azerbaycan halkının bağımsızlığı ve özgürlüğü için savaştınız. Bugünkü Azerbaycan sizin bu fedakarlıklarınızın kutsal hatırası üzerinde hür ve bağımsız devlet olarak yer almaktadır.

Dünyanın diğer köşelerinde yatan yüzlerce Türk Şehitleri ve sizler burada rahat uyuyun, zira kendi kardeşleriniz arasındasınız. Aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyorum. Ruhunuz şad olsun."

Şehitlikte gazetecilerin, Türkiye-Ermenistan sınırlarının hangi şartlar altında açılabileceği yönündeki sorularını yanıtlayan Şahin, "Bu konuda defalarca açıklama yaptık. Sizler Türkiye'nin bu konudaki tavrını en az bizim kadar biliyorsunuz. Türkiye ve Azerbaycan her alanda birbirlerine hep yardımcı olmuşlardır, bundan sonra da yardımcı olacaklardır, ne yapacaklarsa birlikte yapacaklar" dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edilmesi, Milli Meclis Başkanı Oktay Esedov ve Başbakan Artur Rasızade ile bir araya gelmesi beklenen Şahin'in, ayrıca Azerbaycan-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Nizami Ceferov ve Dostluk Grubu üyeleri ile görüşmesi ve Azerbaycan'daki Türk iş adamları tarafından kurulan TUSİAB yönetim kurulu üyelerini kabul etmesi öngörülüyor.

"En büyük zenginlik kaynağı"

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, "Dilimiz, Türk toplumunun birliğini sağlayan, geçmişle gelecek arasında köprü oluşturan en büyük zenginlik kaynağımızdır" dedi.

TBMM Başkanı Şahin, Türk Dil Bayramı'nın 77. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Şahin, "dilin, kültüre anlam katan, ruh ve içerik kazandıran, duyguların, düşüncelerin kuşaklar arasında aktarılmasını sağlayan vazgeçilmez değerlerin başında geldiğini" kaydetti.

Türkçenin, dünyanın en büyük ve saygın dilleri arasında yer aldığını ifade eden Şahin, "Türkçemiz, atalarımızdan bize kalan ve geleceğe taşımak zorunda olduğumuz en kutsal miraslarımızdan biridir" dedi.

Şahin, dilin, milletin birlik ve beraberliğini sağlayan unsurların başında geldiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Tarih boyu sürekli gelişen güzel dilimiz Türkçe, zengin içeriğiyle dünyanın en köklü ve en çok konuşulan dilleri arasında yer almaktadır. Beş kıtada 250 milyonu aşkın insan tarafından kullanılan Türkçeyi, çocuklarımıza ve gençlerimize en ince ayrıntısına kadar öğretmek, bu güzel dil ile vücut bulmuş nadide eserleri onlara tanıtmak ve sevdirmek son derece önemlidir. Çünkü dilimiz Türk toplumunun birliğini sağlayan, geçmişle gelecek arasında köprü oluşturan en büyük zenginlik kaynağımızdır.

Türkçenin önemini 'Türk dili Türk milletinin kalbidir, zihnidir' sözleriyle ifade eden Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Türkçenin gelişmesi amacıyla önce Türkiyat Enstitüsünü ardından da Türk Dil Kurumu ile Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesini kurmuş ve çalışmalarına her türlü desteği vermiştir.

Hızla gelişen iletişim teknolojisinin yol açtığı sosyal değişim ve dönüşüm karşısında Türkçemizin gelişmesi, bilim, sanat, edebiyat ve hayatın tüm alanlarında gelişme kaydetmemiz anlamına gelmektedir. Dilimizin korunması, geliştirilmesi ve zenginleştirilmesinde sadece bilim ve sanat adamlarına değil, siyasetçiler ve medya mensupları başta olmak üzere tek tek hepimize sorumluluklar düşmektedir.

Bu sorumluluğa sahip çıkılacağına ve dilimizin saf ve temiz olarak gelecek kuşaklara aktarılacağına inancım tamdır."

Şahin, Rasızade ile bir araya geldi

Resmi temaslarda bulunmak ve Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Genel Kurul Toplantısına katılmak için Bakü'de bulunan TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Azerbaycan Başbakanı Artur Rasızade ile bir araya geldi.

Şahin görüşmede, bölgedeki sorunların barışçıl yollarla çözümünden yana olduklarını ifade ederek, Türkiye'nin her zaman Azerbaycan'ın yanında olduğunu kaydetti.

Mehmet Ali Şahin, Türkiye'nin Azerbaycan'ın zararına olabilecek hiçbir adım atmayacağını sözlerine ekledi.

Artur Rasızade de, geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye'nin Azerbaycan'ın yanında olduğunu söyledi.

TBMM Başkanı Şahin, bu görüşmeden önce Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edilmişti.

Milli Meclis Başkanı Oktay Esedov ile de bir araya gelmesi beklenen Şahin'in, ayrıca Azerbaycan-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Nizami Ceferov ve Dostluk Grubu üyeleri ile görüşmesi ve Azerbaycan'daki Türk iş adamları tarafından kurulan TUSİAB yönetim kurulu üyelerini kabul etmesi öngörülüyor.