Şahin: Meclise de görevler düşebilir

Meclis Başkanı Şahin, Türkiye'nin var olan ve ileride çıkacak tüm sorunlarının çözüm yerinin TBMM olduğunu ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, ''demokratik açılım'' çalışmaları çerçevesinde Meclise de görevler düşebileceğini, yasal ve anayasal değişiklikler olabileceğini belirtti.

İstanbul Valisi Muammer Güler'i ziyaret eden Şahin, gazetecilerin, ''demokratik açılım sürecinde Öcalan muhatap alınır mı'' yönündeki soruları üzerine gerek Hükümet, gerekse Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bu konuda kamuoyuna yeteri kadar açıklama yaptığını, Meclis Başkanı olarak kendisinin bir açıklama yapmasına ihtiyaç olmadığını söyledi.

Demokratik açılım süreci ile ilgili soruların kendisine değil, bu çalışmaları yürüten ilgililere yöneltilmesi gerektiğine dikkati çeken Şahin, mensubu bulunduğu siyasi partiyle üyelik bağının devam ettiğini, ancak Meclis Başkanlığı görevinde kaldığı sürece bir siyasi faaliyette bulunmasının mümkün olmadığını vurguladı. Şahin, bu nedenle siyasi içerik taşıyan sorulara cevap veremeyeceğini belirtti.

Demokratik açılım sürecinde, CHP ve MHP'nin tutumuna ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine Şahin, şu andaki görevi itibarıyla tüm siyasi görüşlere eşit yakınlıkta olduğunu, herhangi bir siyasi partiyi davranışı nedeniyle eleştirecek veya methedecek pozisyonda bulunmadığını kaydetti.

"Benim fonksiyonum süreci kolaylaştırmak"

Bir gazetecinin, ''İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın ziyaretinde TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın demokratik açılımın Parlamentoda tartışılması gerektiği şeklinde bir önerisi oldu. Sizin Meclis Başkanı olarak bu konudaki tutumunuz nedir'' şeklindeki soru üzerine Şahin, daha önce de söylediği gibi ''Türkiye'nin var olan ve ileride çıkacak tüm sorunlarının çözüm yerinin TBMM olduğunu'' ifade etti.

TBMM Başkanı Şahin, bu bağlamda Meclise bir görev düştüğünde bunun en iyi şekilde yerine getirileceğini ifade ederek, şunları söyledi:

''Meclis Başkanı olarak benim bu konudaki fonksiyonum bu süreci kolaylaştırmaktır, yardımcı olmaktır, çünkü millet iradesinin tecelli ettiği yer olan TBMM, milleti ilgilendiren her türlü konuda en yetkili makamdır, Cumhuriyetimizin en temel kurumudur. Bu bağlamda tabii ki Meclisimize görevler düşebilir. Düştüğünde gereği de yerine getirilir.''

TBMM'nin 1 Ekimde çalışmalarına başlayacağını anımsatan Şahin, şöyle konuştu:

''Kanun, tasarı ve tekliflerini görüşmek ve denetim gibi görevlerimiz var, ama söylediğiniz gibi demokratikleşme açısından Meclisimize görevler düşebilir; yasa değişiklikleri, anayasa değişikliği olabilir, diğer mevzuatta değişiklik olabilir. Bunlar ya hükümet tasarısı ya da milletvekili teklifi olarak TBMM'ye sunulur. Her iki halde de TBMM'nin ilgili komisyonları ve Genel Kurulu bu sürece hizmet etmek için elinden gelen gayret ve çabayı gösterir.''

Mehmet Ali Şahin, bir gazetecinin ''Gündemde Doğu ve Güneydoğu'daki topraksız köylülere toprak dağıtmayı öngören bir çalışma var mı'' sorusu üzerine de Mecliste şu anda bu amaca yönelik bir tasarı veya teklif olup olmadığını bilmediğini, Başkan olarak kendi gündeminde ise bugün itibariyle böyle bir konu olmadığını söyledi.