Sakal-ı Şerifler yarın ziyarete açılacak

"Sakal-ı Şerifler", Ramazan Bayramı sonuna kadar ziyarete açık tutulacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman Han türbeleri ile İstanbul'un önemli gönül sultanları arasında sayılan Eyyüb el-Ensari türbesindeki "Sakal-ı Şerifler", yarın ziyarete açılacak.

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, İstanbul Türbeler Müzesi tarafından "Ramazan İstanbul" projesi kapsamında hazırlanan "Sonsuzluğun Kapısı Türbeler" sergisi ile eş güdümlü olarak sergilenecek "Sakal-ı Şerifler", yarın Fatih'teki Yavuz Selim Camisi içindeki Yavuz Sultan Selim Türbesi'nde düzenlenecek törenle sergilenmeye başlanacak. Diğer türbeler de bu törenin ardından açılacak.

Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman Han türbeleri ile İstanbul'un önemli gönül sultanları arasında sayılan Eyyüb el-Ensari türbesindeki "Sakal-ı Şerifler", Ramazan Bayramı sonuna kadar ziyarete açık tutulacak.

Açıklamada, saadet sakalı anlamına gelen "Sakal-ı Şerif" şöyle anlatıldı:

"Saadet sakalı anlamına gelen 'Lıhye-i Saadet', Peygamberimizin Sakal-ı Şerifine verilen isimdir. Cenab-ı Peygamber Aleyhisselam tıraş olduğu zaman saç ve sakal telleri ashap tarafından toplanır, hatıra olarak saklanırdı. Veda Haccı'nda tıraş olurken de Resulullah'ın saç telleri çevresindeki ashabı tarafından kapışılmıştı. Bu sakallar bazı camilerde cam fanuslar içinde saklanmakta, mübarek gün ve gecelerde tekbir ve salavatla ziyaret edilmektedir. Birçok 'Sakal-ı Şerif' iki tarafı bal mumu ile kaplanan cam muhafazalar içinde saklanırken, sarayda saklanan örnekler ve hanedan türbeleri ile manevi şahsiyetlerin türbelerinde saklananlar son derece sanatkarane süslenmiş haldedir. Bunların arasında altın ve gümüş gibi değerli madenlerin yanı sıra zümrüt ve elmas gibi taşlar da kullanılmıştır. Kullanılan bohçalar arasında Kabe örtüleri gibi kutsal örtülere ve destimallere rastlamak mümkündür. 'Sakal-ı Şerif' muhafazası olarak yapılan sanduka ve çekmecelerde sanatsal olarak dikkate değerdir. Ahşap üzerine fildişi ve sedef kakma örneklerden, gümüş muhafazalara uzanan çeşitlilikteki muhafazalarda Osmanlı sanatının değerli örnekleri olarak günümüze ulaşmıştır. 'Sakal-ı Şerif'i ziyaret, Peygambere yapılan temsili bir saygıdır."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir