Sakal-ı Şerifler ziyarete açıldı

"Sakal-ı Şerifler", Ramazan Bayramı sonuna kadar ziyarete açık tutulacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İslam Peygamberi Hazreti Muhammed'in "Sakal-ı Şerifleri" İstanbul'daki dört türbede ziyarete açıldı.

Yavuz Sultan Selim Türbesi'nde düzenlenen açılış töreninde konuşan İstanbul Türbeler Müze Müdürü Hayrullah Cengiz, müze tarafından "Ramazan İstanbul" projesi kapsamında hazırlanan "Sonsuzluğun Kapısı Türbeler" sergisi ile eş zamanlı olarak Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman, Fatih Sultan Mehmet ve Eba Eyyüb el-Ensari (Eyüp Sultan) türbelerinde "Sakal-ı Şerifler"in ziyarete açıldığını belirtti.

Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman Han türbeleri ile İstanbul'un önemli gönül sultanları arasında sayılan Eyyüb el-Ensari türbesindeki "Sakal-ı Şerifler", Ramazan Bayramı sonuna kadar ziyarete açık tutulacak.

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili de ramazan ayında "Sakal-ı Şerifler"in dört ayrı türbede aynı anda ziyarete açılmasının özel bir anlam taşıdığını kaydetti.

İstanbul'daki türbelerle ilgili çalışmalar yaptıklarını anlatan Bilgili, bütün türbeleri ziyarete açtıklarını, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının, restorasyon yapılması gereken 22 türbe için yoğun çaba harcadığını ve yakında restorasyon yapılmamış türbe kalmayacağını söyledi.

Fatih Müftüsü İsmail İpek de "Sakal-ı Şerif, Peygamber Efendimiz'in tıraş olduğu zaman Sahabe-i Kiram tarafından toplanan saçı ve sakalıdır. Yavuz Sultan Selim Han'ın Mısır'ı fethetmesi sonucu kutsal emanetler İstanbul'a getirilmiştir. Getirilen Sakal-ı Şerifler, köyler ve kasabalar dahil büyük camilere dağıtılmış, hepsi için özel kutular yapılmış ve fanus içerisine bal mumuna batırılarak muhafaza edilmiştir" dedi.

Sakal-ı Şeriflerin kandil günlerinde, kadir gecelerinde ve ramazan ayında ziyarete açıldığını anlatan İpek, bu ziyaretlerde halkın manevi doygunluğa ulaştığını ifade etti.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de kutsal emanetlerin çoğunun Fatih'te bulunması  dolayısıyla şanslı olduklarını belirterek, "Kültürel miraslarımız, son 7-8 yılda, 80 yılda görmediği hizmeti gördü" dedi.

Açıklamanın ardından, Fatih Cami imamı Osman Şahin, ziyaret edilen Sakal-ı Şerif'in yanında Kur'an-ı Kerim okudu ve Müftü İpek de dua etti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir