Sakarya, kendi enerjisini üretmeye hazırlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SAKARYA'DAN / Hasan COŞKUN

sakarya@dunya.com

Sakarya'da bir ilk daha gerçekleştiriliyor. İki yıl önce başlayan çalışmalar sonuçlandı ve deniz dalgasından elektrik üretildi. Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) ve Türkiye Elektromekanik Sanayi (TEMSAN) AŞ işbirliğinde Karasu ilçesinde hayata geçirilen 'Dalga Enerjisinden Elektrik Üretimi Projesi'nden olumlu sonuç alındı. Şimdi, üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de ilk defa Karasu'da gerçekleştirilen bu projenin Türkiye'nin diğer bölgelerinde de uygulanarak yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Devletin öncülük yaptığı bu projenin daha sonra özel sektör yatırımları ile geliştirilerek özel sektörün kendi enerjisini üretebilmesinin de önü açılacak. Türkiye bu konuda şanslı ülkelerden biri. Dalga Enerjisinden Elektrik Üretimi Projesi'nin rüzgar ve güneş enerjisi ile yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Türkiye'nin dalga haritasını çıkaran Enerji Bakanlığı güneş ve rüzgar haritası çalışmalarını da tamamladıktan sonra bu kaynakları özel kuruluşların kullanımına sunacak. Böylece Türkiye; dalga, rüzgar, güneş, jeotermal ve hidroelektrik santrallerinden oluşan zengin enerji üretim kaynakları ile enerjide daha güçlü bir ülke konumuna gelecek.

Diğer taraftan Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen Kentsel Dönüşüm Projesi çalışmalarının yanında Sakarya Nehri üzerinde yaptırılması planlanan hidroelektrik santrali projesi çalışmaları da devam ediyor. Sakarya Nehri üzerine 70 milyon dolarlık yatırımla kurulması planlanan hidroelektrik santralinin kullanım süresi boyunca Sakarya'ya 600 milyon dolarlık katkı sağlaması hesap ediliyor. Proje için gerekli olan finansman için İller Bankası devrede. Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin girişimleri olumlu sonuçlandı ve finansman için fizibilite çalışmalarına başlandı.

Sakarya Nehri üzerine kurulması planlanan hidroelektrik santrali de Sakarya'da bir ilk. Dalga, jeotermal, güneş ve rüzgardan elektrik enerjisi üretecek kaynaklara sahip olan Sakarya sahip olduğu bu kaynakları elektrik enerjisine dönüştürecek altyapıya da sahip. Bu nedenle hızla gelişen sanayisi ile özellikle otomotiv sektöründe Türkiye'de önemli bir üretim üssü olmaya aday olan Sakarya'da enerji yatırımlarının da bu gelişmeler paralelinde hızlandırılması gerekiyor.