Sakarya turizmine şiirli tanıtım
SAKARYA'dan / Hasan COŞKUN
Sakarya'nın turizm potansiyelinin tanıtılması ve geliştirilmesine yönelik yapılan çalışmalar 'Sakarya Park' adı altında yürütülüyor ve kültür ve sanat etkinlikleri ile de destekleniyor. Her geçen yıl zenginleştirilerek daha fazla katılımla gerçekleştirilen kültür ve sanat etkinlikleri, Sakarya'nın ulusal ve uluslar arası alanda tanıtımı açısından da büyük önem ifade ediyor.
17 Ağustos 1999 depreminden sonra depremin acısını unutturmak ve Sakarya'daki sosyal hayatın normale dönmesini sağlamak amacıyla "Sapanca Şiir Akşamları" adı ile kültür ve sanat alanında yapılan etkinlikler, her geçen yıl daha da geliştirilerek düzenleniyor. Her yıl gerçekleştirlen 'Uluslar arası Sapanca Şiir Akşamları' etkinliklerine, Türkiye ve yurt dışından tanınmış şairler katılıyor. Ayrıca yine her yıl bir ülkenin edebiyatı, şiiri ve müziğinin de tanıtıldığı Uluslar arası Sapanca Şiir Akşamları etkinlikleri başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere Sakarya Valiliği, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Sapanca Kaymakamlığı ve Sapanca Belediyesi'nin katkıları ile gerçekleştiriliyor.
Yurtiçi ve yurt dışından şairlerin katılacağı Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları'nın bu yılki konuk ülkesi ise Kırım. Yurt içinden davetli şairlerin yanında Kırım'dan şairler, müzik grubu ve akademisyenlerin de davet edildiği Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları'nda Kırım Edebiyatı ve Şiiri konulu bir de panel düzenlenecek.
25-27 Haziran tarihleri arasında yapılacak olan Sapanca Şiir Akşamları etkinlikleri artık ulusal bir marka haline gelmiş durumda. Bu sene 9'uncusu düzenlenecek olan Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları etkinlikleri aynı zamanda Sakarya'nın kültür ve sanat hayatının gelişimine de önemli katkılar sağlıyor. Ancak, sanayisi hızla gelişen Sakarya'da kültür ve sanat alanındaki altyapı ne yazık ki ihtiyaçlara cevap verebilecek zenginliğe sahip değil. 800 bin nüfusun yaşadığı ilde kültür ve sanat altyapısının daha da zenginleştirilmesi gerekiyor. Kültür ve sanatın gelişmesi, yerel yönetimlerin kültür ve sanata bakışının yanında yerel yönetimlerin ekonomik gücü ile de yakından ilgili. Sakarya, yakın bir gelecekte nüfusu 1 milyonu geçen iller arasında yerini alacak. Ancak, bu nüfusun kültür ve sanat alanındaki ihtiyaçlarına cevap verebilecek altyapıya da sahip olması gerekiyor. Bu nedenle, Sakarya'nın hızla gelişen sanayisi ve nüfusuna paralel olarak kültür ve sanat alanındaki ihtiyaçlarına cevap verebilecek altyapı yatırımlarını da ihmal etmemesi gerekiyor.