Sakarya'da hedef sürdürülebilir kalkınma

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAKARYA'DAN / Hasan COŞKUN

sakarya@dunya.com

Yerel seçimler öncesi çalışmalarını hızlandıran adaylar projelerini de bir bir açıklıyor. Özellikle yeni projelerle oylarını artırmayı hedefleyen adayların tek hedefi seçimleri kazanmak. Birçok adayın seçilmesi halinde yapacağını söylediği projelerin bazıları ise belediyelerin bütçesini aşıyor. Ancak, adayların seçim beyannamelerinde yer alan birçok proje Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesini aşar nitelikte olmasına rağmen hayata geçirilmesi de mümkün.

 Sakarya, İstanbul'a yakın yerlerden biri. Bu nedenle yeni yatırım ve gelişmelerin en fazla yaşandığı bir il. Özellikle sanayi, tarım ve turizm yatırımları için uygun koşullara sahip. Otomotiv önemli bir sektör ve yan sanayii ile birlikte ilde önemli bir istihdam sağlıyor. Hendek ilçesinde bulunan İkinci Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) gerek altyapı ve gerekse firmaların yatırımları kriz nedeniyle etkilenmiş olsa da özellikle İstanbul merkezli firmaların yeni yatırım alanı olarak tercihi durumunda. Söğütlü ilçesinde bulunan Üçüncü OSB'de ise ağırlıklı olarak gıda sektöründe faaliyet gösteren firmalar yer alıyor. Yeni yatırım talepleri karşısında ise Sakarya'nın diğer ilçelerinde kurulması planlanan OSB'lerin yerleri de belirlenmiş durumda. Bu şekilde yeni yatırım taleplerinin OSB'lere yönlendirilerek ildeki sanayileşmenin kontrol altına alınması hedefleniyor. Çünkü Marmara Bölgesi'nde yoğunlaşan sanayi yatırımlarının gideceği yeni adres Sakarya.

Sanayi yatırımlarının haricinde turizm sektöründe de Sakarya şanslı bir konumda. "Sakarya Park" projesi ile yeni bir hamle yapan Sakarya alternatif turizmde öne çıkmaya hazırlanıyor. Bozulmamış doğa yapısıyla önemli turizm potansiyeline sahip olan kent, yakın bir gelecekte turizm sektöründe Türkiye'nin yeni adresi olacak.

Özellikle çevre ile barışık, çevre kirliliği yapmayan kuruluşların tercih edildiği bir yatırımla uzun vadeye dayalı sürdürülebilir bir kalkınmanın hedeflendiği Sakarya için şimdi yeni projeler gündemde. Yerel seçimler öncesi Sakarya Büyükşehir Belediye başkan adaylarının hazırladığı projelerin bazıları, kent için büyük önem ifade ediyor. Bu projelerin birçoğu Sakarya'nın ihtiyacı olan ve gelişimine yön verecek nitelikte. Bu nedenle Sakarya Büyük Şehir Belediye başkan adaylarının Sakarya'nın gelecekteki konumunu şimdiden görerek, bu yönde öncelikli projelere ağırlık vermeleri büyük öenm taşıyor.