Sakarya'nın 2. üniversitesi teknoloji ağırlıklı olacak
SAKARYA'DAN / Hasan COŞKUN
Sakarya'da kurulması planlanan ikinci bir üniversite için yeni bir çalışma daha yapılıyor. Kuruluş projesi Prof. Dr. Harun Taşkın tarafından yürütülen çalışma kapsamında Türkiye sanayisinin en yoğun olduğu Gebze, Kocaeli, Sakarya, Düzce hattının yer aldığı Sakarya'da malzeme bilimi, tasarım ve imalat bilimleri, biyoteknoloji gibi bilim dallarının yanında yapay zeka, yönetim bilimi, insan-toplum ve teknoloji ilişkileri, temel fen bilimleri alanlarında teknoloji, fen, beşeri ve yönetim bilimleri fakülteleri gibi
15 bölümden oluşan bir üniversite kurulacak. Proje ve ürün odaklı olarak ileri araştırmaların yürütüleceği söz konusu üniversitenin yüzde 30'u lisans ve yüzde 70'i de yüksek lisans olmak üzere bin 500 öğrenci kapasiteli bir eğitim kurumu olması hedefleniyor
"Uluğ Bey Teknoloji Üniversitesi" adı ile kurulması planlanan üniversitenin gelecek on yıllık hedefi, kendi alanında Türkiye'de ilk beşe girmek, uluslararası seviyede ise ilk 250 üniversite arasında yer almak.
Bölgenin kentsel gelişim dinamiğini ve bölgede kurulacak sanayi yatırımlarını da yönlendirecek olan Uluğ Bey Teknoloji Üniversitesi'nin kurulmasıyla Sakarya, şehir ve bölge olarak üst seviyede Ar-Ge imkanına da kavuşacak.
Nanoteknoloji, biyoteknoloji, genetik mühendisliği, bilgi-bilişim mühendisliği, yapay zekâ, geleceğin enerjileri, tersine mühendislik, tasarım, kaos ve karmaşıklık teorisi, hiper uzaylar, sanal gerçeklik, bilişsel bilim, beyin araştırmaları gibi alanlarda ağırlıklı olarak lisansüstü eğitim ve araştırmaların da yapılacağı Uluğ Bey Teknoloji Üniversitesi'nin kuruluş çalışmaları şimdilik proje bazında sürdürülüyor.
Sakarya Üniversitesi son yıllarda öğrencilerin en fazla tercih ettiği bir üniversite konumuna ulaştı. Her geçen gün büyümesini sürdüren Sakarya Üniversitesi'nde 60 öğrenciye 1 öğretim üyesi düşüyor. Türkiye ortalaması ise 40 öğrenciye 1 öğretim üyesi. Avrupa'da ise 25 öğrenciye 1 öğretim üyesi düşüyor.
Sakarya, ikinci bir üniversitenin kurulabileceği uygun şartlara sahip bir il. Gerek coğrafi konumu ve gerekse sanayinin yoğun olduğu Marmara Bölgesi'nde bulunması ve sahip olduğu diğer altyapı imkanlarıyla diğer illere göre daha avantajlı bir konumda. Ancak Uluğ Bey Teknoloji Üniversitesi'nin kamu kaynaklarıyla kurulması bugünkü şartlarda çok zor. Ama imkansız değil. Bu nedenle henüz proje aşamasında olan Uluğ Bey Teknoloji Üniversitesi'nin kurulabilmesi için bu proje ile ilgili herkesin üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmesi gerekiyor.