Salçalık biber sezonu açıldı

Çukurova yöresinde, kırmızı biberin hasadına başlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA/OSMANİYE - Çukurova yöresinde, Akdeniz mutfağının vazgeçilmezi olan salça yapımında kullanılan kırmızı biberin hasadına başlandığı, ürünün kilosunun 70 kuruş ve 1 lira arasında satışa sunulduğu bildirildi.

Adana'nın Yumurtalık ilçesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cihangir Çay, yörede salçalık biber hasadının sürdüğünü ve üreticilerin hem verimden hem de kilo fiyatından memnun olduklarını söyledi.

Salçalık biber üretiminin yoğun olarak yapıldığı Yeşilköy beldesi ve çevre köylerde üretim alanlarının yaklaşık 10 bin dekara ulaştığını ifade eden Çay, üreticilerinin yaklaşık yüzde 60'ının bu yıl damlama sulama sistemi kurduğunu vurguladı.

Çay, damlama sulama sisteminin verimin artmasını sağladığını belirterek, "Geçtiğimiz yıl dekara 1,5-2 ton ürün alan üreticiler, bu yıl ortalama 2,5-3 ton ürün alabilecek" dedi.

Geçen yıl biber toptan satış fiyatının kilo başına ortalama 30 kuruş olduğunu anlatan Çay, bu nedenle önceki hasat döneminde bazı üreticilerin tarlalarını hasat etmeden sürdüğünü kaydetti.

Yeşilköy beldesi çiftçilerinden Abdullah Atmış da bu yıl rekolteden umutlu olduklarını dile getirerek, "Geçen yıl salçalık biber bizi hayal kırıklığına uğratmıştı. Ama bu yıl yüzümüzü güldürüyor. Hem verim iyi, hem de fiyatlar güzel" diye konuştu.

Karaisalı çevresinde de bu yıl 7 bin dekarın üzerinde salçalık biber üretimi yapıldığı belirtildi.

Karaisalı'da üretilen ve yöre çiftçisi için önemli gelir kaynağı olan salçalık biberin, ikinci ürün olarak da ekilebildiği kaydedildi.

Bilimsel adı "yağlık biber", halk arasında ise "salçalık biber" olarak bilinen Karaisalı biberinin, közlemeye uygunluğu bakımından yurt dışında da talep gördüğü bildirildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir