S&P'den not müjdesi

S&P, çözüm sürecinin katkısıyla Türkiye'nin BB olan notunu BB+'ya yükseltti, görünümü durağan olarak belirledi. Ancak S&P'nin verdiği not hala 'yatırım yapılabilir' seviyenin bir kademe altında bulunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlu Standard & Poor's, Türkiye'nin kredi notunun "BB"den "BB+"ya yükseltmesine gerekçe olarak, Türkiye'nin artan ekonomik direncine ve çözüm sürecinde kaydedilen ilerlemeye dikkat çekti.

S&P'nin Türkiye'nin not artırımına ilişkin açıklamasında, "Not artırımımız Türkiye'nin halen oldukça büyük olan dış finansman ihtiyacını, iç talepteki azalmanın da etkisiyle ihracat performansını artırarak yavaş ve sürdürülebilir şekilde azaltmasını yansıtmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, 2012 yılında Türkiye'nin cari açığının azalarak gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 6 oranına kadar çekildiği hatırlatılarak, ekonomik büyümenin S&P tarafından daha "sürdürülebilir" olarak görülen bir seviyeye çıkarıldığına işaret edildi.

Döviz borçlanmasını sınırlayan politikaların, kredi genişlemesine dair alınan önlemlerin ve dalgalı kur rejiminin faydalarının, Türkiye'nin dışsal dengelemesini sağladığı dile getirilen açıklamada, "Bu faktörler 2013-2014 yıllarında dış likidite görünümünün kötüleşmesi halinde Türkiye'nin adaptasyonununa yardımcı olacaktır" görüşüne yer verildi.

Not artırımına bir diğer gerekçe olarak, "Kürt meselesinin çözülmesi için kaydedilen ilerlemeye" dikkat çekilen açıklamada, "Bunun, daha önce gösterilen çabalardan daha uzun süreli olmasını bekliyoruz. Eğer öyle olursa, güvenlik sebepli harcamalar azalacak ve sınır ticareti artacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Açıklama sonrası dolar/TL 1,82'nin altına geriledi.

Şimşek: Daha yüksek notu hak ediyoruz

[PAGE]

Şimşek: Daha yüksek notu hak ediyoruz

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poors'un not artırımının cesaret verici olduğunu ancak Türkiye'nin daha yüksek bir notu hak ettiğini bildirdi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da temaslarda bulunan Şimşek, S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu "BB"den "BB "ya yükseltmesiyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:

"S&P'nin not artırımı cesaret verici ancak Türkiye daha yüksek bir notu hak ediyor. Not artırımı her ne kadar oldukça geç gelmiş ve Türkiye'nin hak ettiği seviyeyi hala yansıtmamış olsa da bu değerlendirme, hükümetlerimiz döneminde elde edilen kazanımların farkındalığı adına önemli bir adımdır."

Bakan Şimşek ayrıca, not artışının Türk firmalarının finansmana erişimini kolaylaştıracağını bildirdi.

Çağlayan: Yeterli değil

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu artırması ile ilgili, "Bekliyordum ama yeterli değil. Bu not artırımı, Türkiye ekonomisinin hakkının teslimidir" dedi.