Samsun, ortak aklı harekete geçirmeli
Resul TÜFEKÇİ / Samsun Sanayici ve İşadamları Derneği (SAMSİAD) Başkanı
Samsun, 19 Mayıs ruhu, Kurtuluş Savaşı meşalesi, Ulu önderin attığı ilk adım gibi çok az kente nasip olabilecek tarihi bir derinliğe ve özel konuma sahip. Kentimizin birçok başka önemli özelliği daha var. Verimli Çarşamba ve Bafra ovaları ile bu iki ovayı geçerek denize dökülen ülkenin en önemli iki akarsuyu Yeşilırmak ve Kızılırmak Samsun sınırları içerisinde. Hava, kara, deniz ve demiryolları ile tüm ulaşım imkanları da mevcut.
Karadeniz Bölgesi'nin en büyük kenti Samsun'un, coğrafi konum olarak ülkenin hem kuzeye açılan en büyük liman kenti olması hem de Ankara ve İstanbul'u Doğu Karadeniz ve kuzeydoğu aksına bağlayan en stratejik noktada bulunması da büyük bir avantaj. 15-20 yıl öncesine kadar Orta Anadolu ve Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ticaret merkezi olan Samsun, yeni özelleştirilen limanı ve varolan diğer özel limanları ile çok önemli bir ticaret altyapısına sahip. Karadeniz'e hakim konumuyla balıkçılığın ve geniş yaylalarıyla hayvancılığın da Samsun ekonomisinde büyük önemi bulunuyor.
Ladik Akdağ'da kış turizmi, Havza'da termal turizm, Ayvacık ve Samsun merkezde deniz, gezi, tarih, kültür, eğlence gibi turizm başlıklarında kayda değer potansiyel mevcut. Merkez OSB ile birlikte varolan diğer küçük sanayi siteleri ticaretten imalat ve diğer temel sanayi kollarına geçişte büyük bir fırsatı barındırıyor.
Tüm bu saydığımız fırsatlara ve potansiyele rağmen Samsun, bir dönemin en önemli 7-8 şehrinden biriyken bugünlerde sosyo ekonomik gelişmişlik düzeyi olarak 30'uncu sıralarda yer alıyor. Bunun nedeni havası, suyu ya da toprağı değil. Bu noktada kendisini değişime ve yeni dünya şartlarına yeterince adapte edemeyen girişimciler ve iş çevresinden bahsetmek gerekir. İş ve meslek gruplarını değişen dünya şartlarına hazırlaması gereken meslek ve iş örgütlerinden de. Tüm sektörleri ve ekonominin alt dallarını geliştirecek, teşvik ve koordine edecek devlet mekanizmalarından da... Bir şehrin en önemli istihdam kaynağı olan kamu kurumları özelleştirilse de o şehrin gelişim potansiyeli olan sektörleri zamanında desteklenmeliydi. Koskoca bir işsizler ordusunun bir anda ortaya çıkmasına mahal verilmemeliydi.
Yine de her türlü imkan, fırsat ve potansiyele sahip Samsun'da en temel sıkıntılar insan ve yönetim odaklıdır. Kentin genel olarak gelişim ve geleceğini ilgilendiren tüm konularda ortak bir akıl, koordinasyon gücü ve becerisi ve istişare yapısını yeterince hayata geçirememiş olması eksikleri saptayıp, projeleri başlatacak iradenin ortaya konmasını engelliyor. Tüm yerel yöneticiler, siyasiler, STK'ların katılımıyla hakim iradenin liderliğinde geliştirilecek ortak akılla Samsun, projelerinie çok daha kısa zamanda hayata geçirilebilir.