Samsun teşvik alırsa, bölgesel lider olabilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Kadir GÜRKAN / TMMOB Makina Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı

Küresel finansal krizin girdabına girerken hazırlanmakta olan teşvik uygulamalarında ve kriz önlem paketlerinde sona doğru yaklaşıyoruz. Kalkınmada Öncelikli Yöre (KÖY) kapsamında olmasına rağmen 5084 sayılı yasa ile teşvikli il kapsamına alınmayan Samsun'u yakından ilgilendiriyor bu gelişmeler.

Küresel krize ve talep daralmasına direnmeye çalışan, finans sektörünün keyfi uygulamaları ile boğuşan KOBİ'lerimiz ve işletmelerimiz, son bir umut olarak bakıyor teşvik uygulamalarındaki değişikliğe. Ülke kapsamında 15 cazibe merkezi arasına alınan, 2010 yılı ihracatı 1 milyar dolar olarak hedeflenen ilimizde tarım ve tarıma dayalı sanayi, imalat sanayii (mobilya, metal, tıbbi cihazlar, ulaşım araçları ve metal olmayan ürünler); hizmet sektörlerinde ise sağlık teşhis-tedavi, eğitim-öğretim ve lojistik konularındaki yatırımların sektörel teşvik kapsamına alınması, beklentiler içersinde öne çıkmakta.

Eğitimli iş gücü yapısı, köklü Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Teknoloji Geliştirme Merkezi, Serbest Bölgesi; kuruluş çalışmaları devam eden Teknokent'i; bölgesinde kara, deniz, hava ve demiryolu ulaşımlarını bünyesinde bulunduran tek il olması; altyapısı tamamlanmış üç, altyapı çalışmaları devam eden bir karma organize sanayi bölgesi; yine altyapısı tamamlanmak üzere olup arsa tahsisleri başlayacak olan Karadeniz Bölgesi'nin tek İhtisas Gıda Organize Sanayi Bölgesi; Türkiye'nin tek dünyanın ise üçüncü cerrahi el aletleri üretim üssü olması; bölgesinde mobilya imalat sektörünün kümelendiği il olması, Samsun'daki KOBİ ve işletmelerimizin bu beklentilerindeki haklılığı kendiliğinden ortaya çıkarıyor.

Bölgenin ve Samsun'un kalkınması hedefleniyor ise mutlak ve mutlak suretle Samsun'un teşvik kapsamına alınması gerekiyor. Geçmişten gelen bölgesel liderliği ve bu konuda şehir kültürel altyapısının oluşmuş olması, şehrin kozmopolit yapısı bölgenin gelişimi için olması gereken unsurlar. Devam etmekte olan gemi yapım tersane alanlarının tamamlanması her ne kadar tersaneler için dolu dolu geçen sürece yetişmese de bölgenin gelişimi açısından farklı bir alternatifi oluşturacaktır. Tüm bu veriler dikkate alındığında ülkemizin kuzeyinde Samsun'un öne çıktığı ve mevcut birikimi ile önünün bir an önce açılması gerekliliği belirginleşiyor.

Ülke genelinde işsizliğin yüzde 12'ler seviyesine yükselmesi ve bu eğilimin devam edeceğinin uyarılarını vermesi, bölgesel istihdamı sağlayabilecek, küresel rekabete inovatif çözümler üreterek bölgesinde ekonomiyi olumlu etkileyebilecek bölgesel lider illere olan ihtiyacı daha da artırmaktadır. İstihdamın ve imalat sanayiinin yoğunlaştığı Marmara Bölgesi'nin yükünü de azaltmak ancak 'bölgesel lider iller'le olabilir. Buna en güzel örnek; Güneydoğu Anadolu Bölgemiz'de bu görevi başarı ile uygulayan Gaziantep ilimizdir.

Uygulamaya girecek olan yeni teşvik mevzuatı ve ekonomik paketten hak ettiği sektörel teşvik ve diğer destekleri alacak bir Samsun, bölgesinde lider il görevini başarıyla yerine getirebilecek ve yatırım iklimin oluşmasına katkı sağlayacaktır.