Samsun'da sel 9 can aldı

Samsun'da Mert Nehri taştı, 6'sı çocuk 9 kişi hayatını kaybetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



SAMSUN - Samsun'un Canik ilçesinde Mert Irmağı'nın taşması sonucu Kuzey Yıldızı TOKİ Konutlarındaki apartmanların zemin katlarını su bastı. Sel suyunda 9 kişi hayatını kaybetti.

Samsun'da dün akşam saatlerinde başlayan ve gece ilerleyen saatlerde şiddetini artıran sağanak yağmur sele neden oldu.


Mert Nehri'nin taşması sonucu Kuzey Yıldızı TOKİ Konutlarında 4'ü çocuk 5 kişi hayatını kaybetti. Gaziosmanpaşa Mahallesi'nde yer alan Kuzey Yıldızı konutlarının bodrum katlarında, Kenan Yazıcı (40) ile oğulları Mücahit (16) ve Bedirhan (9) ile 1,5 yaşındaki Hüseyin Yılmaz ile 5 yaşındaki ağabeyi Abdullah Yılmaz'ın cesetlerine ulaşıldı.

Derbent mevkiinde bulunan Petrol Dolum Tesisi yakınlarında da 1 kişi hayatını kaybetti. Bulunan kadın cesedinin, 36 yaşındaki Emine Bütüner'e ait olduğu tespit edildi.

Tesislerinin yakınında, 2 kız çocuğunun daha cesetleri bulundu.  İlçenin Kirazlık mevkisinde yer alan akaryakıt dolum tesislerinin yakınında bulunan cesetlerin, Miranur Bütüner ile Seher Özkan'a ait olduğu belirlendi. Miranur Bütüner'in, aynı mevkide cesedi bulunan Emine Bütüner'in kızı olduğu öğrenildi.

Bir bedene daha ulaşıldı

Canik ilçesinde çalışma yapan arama kurtarma ekipleri, aşırı yağış nedeniyle taşan Mert Irmağı'nın eski sanayi mevkisindeki dere yatağında, Mehmet Yayla'ya ait olduğu tespit edilen ceset buldu. Ceset, ambulansla morga gönderildi.
 

Sel suları nedeniyle çok sayıda ev ve iş yeri sular altında kalırken bölgede iş makinelerinin çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Bakan: Hata olduğunu zannetmiyorum

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Samsun'da sel olayının yaşandığı TOKİ Kuzey Yıldızı konutlarıyla ilgili, ''Yer seçiminde ve yapılaşmada bir hata olduğunu zannetmiyorum'' dedi.

Bakan Bayraktar, Bursa Valisi Şahabettin Harput'u ziyaretinde gazetecilerin Samsun'da meydana gelen sel felaketine ilişkin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, ''Biliyorsunuz, Samsun'da sel felaketi meydana geldi. Sekiz vatandaşımız hayatını kaybetti ve ve TOKİ binasının bodrum katında boğularak hayatlarını kaybettiler. Tam da böyle bir toplu konut ve dönüşümün yaşandığı bir dönemde, ortamda böyle bir olayın meydana gelmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?'' şeklindeki sorusu üzerine Bayraktar, ''Olayı bilmiyorum. Sabahleyin uçaktan indikten sonra gazeteden okudum. Olayı inceledikten sonra öğleden sonraki görüşmelerimizde cevap veririz'' diye konuştu.

Bakan Bayraktar, bir başka gazetecinin TOKİ konutlarının kentsel dönüşüm kapsamında yapıldığını hatırlatarak, ''Bundan sonraki kentsel dönüşümler böyle mi olacak? Yerin ne kadar riskli olduğu ölçülmeden mi yapılacak?'' şeklindeki sorusuna ise şöyle cevap verdi: ''Ölçümlemeler titizlikle yapılıyor da oradaki durum tam olarak nedir işin hemen başında yanlış konuşmamak lazım. İşi iyice bir etüt etmek lazım. Bu oluşumun neden kaynaklandığına iyice bir bakmak lazım. Çok değişik şeyler var. Önünün kapatılması olabilir. Başka türlü meseleler olabilir. Yani ona bakmak lazım. İşi bugün tetkik edeceğiz. Olayı etüt ettikten sonra olay nedir... Orada yoksa, yer seçiminde ve yapılaşmada bir hata olduğunu zannetmiyorum.''

Bakan Bayraktar, konuyla ilgili Samsun valisi ile de bir görüşme yapacağını belirterek, oradaki incelemelerin sürdüğünü bildirdi.
 

Kızılay kriz masası oluşturdu

Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölgesi'ni etkileyen sel ve su baskınları nedeniyle Afet Operasyon Merkezi'nde kriz masası oluşturdu. Türk Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Orta Karadeniz Bölgesi'ndeki şiddetli yağışlar nedeniyle can ve mal kayıplarının yaşanmasının ardından bölgeye afet ekibi ve yardım malzemelerinin gönderildiği bildirildi.

Açıklamaya göre, Sinop'tan sonra Samsun'da da olumsuz etkileri olan yağışlar için bölgeye ilk etapta Trabzon Yerel Afet Lojistik Merkezi'nden uzman personel eşliğinde bir tır dolusu çadır, mutfak seti, gıda kolisi, yatak ve battaniye gönderildi.

Batı Karadeniz Afet Müdahale Merkezi ve Trabzon Yerel Afet Lojistik Merkezi de alarm durumuna geçirildi. Bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden Kızılay, ihtiyaç halinde bölgeye ek afet müdahale ekibi ve yardım malzemesi ulaştırabilmek için tüm hazırlıklarını tamamladı.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir