Sanayi artış hızındaki yavaşlama baz etkisinden

Ergün, baz etkisinin azalması nedeniyle artış oranlarının bir miktar daha düşebileceğini vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Mart 2009'da başlayan sanayi üretimindeki ılımlı toparlanmanın devam ettiğinin belirterek, baz etkisinin azalması nedeniyle artış hızında bir miktar yavaşlama olduğuna dikkat çekti.

Baz etkisinin azalmasıyla birlikte artış oranlarının bir miktar düşebileceğini vurgulayan Bakan Ergün açıklamalarına şöyle devam etti:

"Ekonomimizin öncü göstergeleri, iktisadi faaliyetteki toparlanmanın yılın ikinci çeyreğinde de devam edeceğine ve ikinci çeyrekte de ilk çeyrek kadar olmasa da yüksek oranlı milli gelir büyümesi yaşanacağına işaret etmektedir.

Türkiye ekonomisindeki gidişat, her açıdan güven ve istikrara dayalı bir gidişattır. Nitekim uluslar arası kuruluşlar da bu öngörüleri doğrular mahiyette açıklamalar yapmaya devam etmektedir. Türkiye, tüm dünyada en sağlam zemine sahip ekonomilerden biri kabul edilmektedir.

 Bu sağlam zemini güçlendirmek amacıyla biz de Bakanlık olarak Türkiye'nin ‘Sanayi Stratejisi'ni hazırladık ve Yüksek Planlama Kurulu kararının ardından bunu kamuoyuyla paylaşmış olacağız. Hedefimiz, Türkiye'yi orta ve ileri teknolojili, yüksek katma değerli ürünlerde Avrasya'nın üretim merkezi haline getirmektir.

Türkiye'nin rekabet gücünü arttıracak bu hedefe paralel olarak arge ve inovasyon çalışmalarını desteklemeye önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz. Ekonomide, sanayide, teknoloji kullanımında sağladığımız bu ilerlemelere, hukuk ve demokrasi alanındaki yeni ilerlemeleri de ekleyince, ülke olarak hedeflerimize daha hızlı ulaşacağız."

Yerli yatırım ve istihdamda olumlu gelişme bekliyoruz

Son dönemde ihracat artışındaki yavaşlamaya paralel olarak, sanayi üretimindeki toparlanmanın özellikle iç talebe yönelik sektörlerde yoğunlaştığını vurgulayan Bakan Ergün şu açıklamalarda bulundu:

"Nitekim tüketici güven endeksinde Kasım 2009'da başlayan artışın devam ettiğini ve önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerin olumlu olduğunu görüyoruz. Buna paralel olarak iç talebin önümüzdeki dönemde de ılımlı bir şekilde canlanma sinyali verdiğini söyleyebiliriz. İşletmelerimizin kapasite kullanım oranlarında da toparlanma devam etmektedir.

Son olarak Temmuz 2010'da kapasite kullanım oranı yüzde 74.7 seviyesine çıkarak, bir önceki yıla göre 7.3 puan artış göstermiştir. Kapasite kullanımındaki artışın devam etmesiyle birlikte yeni yatırımlar ve istihdam konusunda da olumlu gelişmeler yaşanmasını bekliyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir