”Sanayi rakamları büyümenin habercisi”

Bakan Çağlayan, bugün açıklanan sanayi üretim endeksi rakamlarını değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, sanayi üretim endeksi rakamlarının, ihracatın ne kadar büyük bir motor olduğunu, büyümenin, yatırımın, istihdamın ve üretimin habercisi olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu kaydetti.

Çağlayan, Amerika ve Afrika kıtası ticaret müşavirleri ve ticaret ataşeleri toplantısında yaptığı konuşmada, bugün açıklanan sanayi üretim endeksindeki artışın yüzde 18,1 olduğunu ifade ederek, "Sayın Başbakanın ifade ettiği gibi küresel kriz Türkiye'yi teğet geçti" dedi. Bunu, OECD ve IMF gibi uluslararası kuruluşların tasdik ettiğini, geçen yılın yüzde 6'lık son çeyrek büyümesinin bunu onayladığını belirten Çağlayan, "(-) 4,7 gibi bir büyümeyle 2009'u kapatmamız da bunu test etti, onayladı" diye konuştu.

Çağlayan, bu çerçevede Türkiye'nin küresel krizden en erken çıkan ülke haline geldiğini, OECD ülkeleri içinde finans sektörüne müdahale etmeyen tek ülke olma unvanını kazandığını belirtti.

Bankacılık sektöründe sermaye yeterlilik rasyosunun yüzde 20'nin üzerine çıktığını belirten Çağlayan, bu sınırın yüzde 12 olduğu düşünüldüğünde yüzde 20 rakamının ne anlama geldiğinin daha net görüleceğini söyledi.

Büyüme hedefinin yüzde 3,5 olduğunu anımsatan Çağlayan, ancak yine IMF ve OECD gibi dünyanın çok önemli kuruluşlarının bu hedefin üzerine çıkılacağını, Dünya Bankası Başkanının da Türkiye'nin 2010'da yüzde 6'lık büyümeyi yakalayacağını ifade ettiğini kaydetti. Çağlayan, şöyle devam etti:

"Ben de yüzde 6'lık büyümeyi çok rahat yakalayabileceğimizi ümit ediyorum. 27 yıllık tecrübeme dayanarak, bunu ifade etmek istiyorum. Ümit ediyorum ki çift rakamlı yüzde 11'lik bir büyümeyi Türkiye yakalayacak. Türkiye yeniden o mutlu günlere gelecek. Onun için ihracatta, üretimde, yatırımda, istihdamda mola bitti, yola devam. Bu noktada yolumuz, önümüz açık. İnşallah Türkiye dünya üzerindeki etkinliğini artırmaya devam edecek."

Sanayi üretim endeksine bakıldığında ihracat artışının bunun en öncü göstergesi olduğunu belirten Çağlayan, "Perşembenin gelişi Çarşambadan belli olur. Çarşamba ihracat, Perşembe sanayi üretim endeksi" dedi.

Otomotiv sektörü ihracatı

İhracat rakamlarına da değinen Çağlayan, otomotiv, tekstil ve konfeksiyon sektörünün 2008'e döndüğünü kaydederek, otomotiv sektörünün ilk 3 ayda 5 milyar dolarlık, tekstil ve konfeksiyon sektörünün de 6 milyar dolarlık ihracatı "aslanlar gibi" gerçekleştirdiğini söyledi.

Rakamların, dünya ticaretinin normalleşmesiyle beraber otomotiv ve taşıt araçları ihracatının 22 milyar dolar, tekstil ve konfeksiyon sektörünün de 22-23 milyar dolar seviyesine çıkacağını çok net şekilde ortaya koyduğunu ifade etti. Çağlayan, "Koymuş olduğumuz hedeflere rahat ulaşacağımızı gösteriyor. Sanayi üretim endeksinin öncüsü de taşıt araçları sektöründeki artıştır. Yüzde 71'lik bir artıştır. Bu son derece önemlidir, altı çizilmesi gereken bir durumdur. Kriz bir mola aldırmıştı, artık o mola bitti, yola devam diyoruz" şeklinde konuştu.

Bakan Çağlayan, sanayi üretim endeksi rakamlarının ihracatın ne kadar büyük bir motor olduğunu, büyümenin, yatırımın, istihdamın ve üretimin habercisi olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir