Sanayi Stratejisi Belgesi'nde sona gelindi
Bakan Ergün, belgeyi çok kısa zaman içerisinde kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade etti.
İSTANBUL - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Sanayi Stratejisi Belgesi ile ilgili çalışmalarda sona geldiklerini belirterek, belgeyi çok kısa zaman içerisinde kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade etti. Ergün, Türk sanayisine yeni bir vizyon kazandıracak olan Sanayi Stratejisi Belgesi ile orta ve ileri teknoloji ürünlerinde Türkiye'nin Avrasya'nın mal ve hizmet üssü olacağına dikkat çekti.
Büyük iş makineleri fuarı olan ANKOMAK 2010 18. Uluslararası İş Makineleri, Yapı Elemanları ve İnşaat Teknolojileri Fuarı açıldı. 9–13 Haziran tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi CNR'da açık kalacak fuarı, Türkiye İş Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) ile ITE Group Plc.'nin Türkiye Ofisi Uluslararası Fuarcılık tarafından düzenlendi.
Fuarın açılışında konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Sanayi Stratejisi Belgesi ile ilgili çalışmalarda sona geldiklerini kaydederek, belgeyi çok kısa zaman içerisinde kamuoyu ile paylaşacaklarını belirtti. Türk sanayisine yeni bir vizyon kazandıracak olan Sanayi Stratejisi Belgesi ile orta ve ileri teknoloji ürünlerinde Türkiye'nin Avrasya'nın mal ve hizmet üssü olacağına dikkat çeken Ergün, "Sanayi Sektörel Belgeleri'ni de masaya yatırdık. Bu belgelerle Türk sanayisinin rekabet gücünü yükselterek ihracatını artıracağız" dedi.
"Türkiye yüzde 6.2 ile 6.8 arasında büyüyecek"
Fuarın 70 bin metrekarelik alanda, 250'yi aşkın firmanın katılımı ile uluslararası 750 markayı sektörle buluşturduğunu da ifade eden Ergün, Türkiye ekonomisinin 2003–2008 yılları arasında ortalama yüzde 6 büyüdüğünü, ancak 2009 yılında ise yüzde 4.7 daralma yaşandığını anımsattı. Ergün, şöyle devam etti:
"2010 yılını ilk 5 aylık dönemindeki performansımız, uzun bir büyüme döneminin eşiğinde olduğumuzun bir kanıtıdır. Türkiye, dünyada krizi en erken geride bırakan ve hızlı ve istikrarlı büyüyen bir ekonomiye sahiptir. IMF ve OECD'nin raporlarında Türkiye önümüzdeki dönemde yüzde 6.2 ile yüzde 6.8 oranlarında büyüme kaydedecektir."
"Türkiye yatırım yapmak için en doğru adres"
Türkiye'nin en önemli gücünün genç ve dinamik nüfus yapısı olduğuna dikkat çeken Ergün, bu özelliğin Türkiye'yi dünyanın en önemli pazarlarından biri haline getirdiğini belirtti. 1 milyondan fazla çalışanı olan makine sektörünün büyümesini sürdüreceğini vurgulayan Bakan Ergün, "Türkiye'de daha çok konut, yol, baraj yapılması gerekiyor. Daha çok kentsel dönüşüm ve altyapı çalışmaları yapılmalı. Bunların yanı sıra İstanbul Boğazı tüp geçit projesi, 3. Köprü, İzmit Körfez geçişi ve İzmit Otoyolu, Çanakkale Boğaz köprüsü gibi devam eden projeler de var. Bu nedenle Türkiye her geçen gün genişleme potansiyeli olan bir pazardır. İnşaat sektörünün önümüzdeki dönemde yüzde 8 ile yüzde 10 oranında büyüyeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle Türkiye yatırım yapmak için en doğru adrestir" diye konuştu.
İMDER Başkanı Divriş: KDV, yüzde 8'e sabitlenmeli
İMDER Başkanı Cüneyt Divriş ise makine sektörüne sorunları dile getirdi. Bir yatırım malı olan ve kullanıcıların temininde büyük rahatlık sağlayan Leasing işlemlerinde KDV avantajının tekrar getirilmesi gerektiğini belirten Divriş, "Ayrıca KDV oranlarının kazıcı yükleyici ve ekskavatörlerde yüzde 8 oranında iken diğer iş makineleri tiplerinde yüzde 18 olmasını yadırgıyor ve KDV oranının tüm ürün grupları için yüzde 8 olması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
Türk müteahhitlik sektörünün yurt dışında iş yapan müteahhitler sıralamasında Çinlilerden sonra ikinci sırada yer aldığına dikkat çeken Divriş, "Ayrıca inşaat dışı birçok sektörde, bunların arasında tarım ve hayvancılık, geri dönüşüm ve çevre gibi alanları sayabiliriz, iş makinesi kullanımı artmaktadır. Artmasının çağdaşlığın bir gereği olduğunu düşünüyoruz. Makineleşmenin önündeki en büyük engel finansman teminidir ve bu alanda destek ve kaynaklarının artırılması sektörün gelişimi açısından büyük önem arz etmektedir" diye konuştu.
2. el iş makinelerinde KDV'nin otomotivde olduğu gibi yüzde 1'e düşürülmesinin gerek makine yenilenmesinin önünü açması gerekse de usulsüz ticaretin önüne geçilmesi açısından oldukça önemli olduğunu kaydeden Divriş, bunun yanı sıra TOBB tarafından İMDER çalışmaları ile geliştirilen ve oluşturulan online İş Makineleri Tescil ve Envanterinin tutulması ile ilgili çalışmaların Noterlerin ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne açılmasını talep etti.