”Sanayi üretim verilerinde istikrarlı bir çıkış var”

Bakan Ergün, Mart ayı verilerini değerlendirerek, bütün göstergelerin yukarı istikamette ilerleme eğiliminde olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Mart ayı sanayi üretim verilerinde istikrarlı bir çıkış bulunduğunu belirterek, "bu sevindirici" dedi.

Ergün, NTV'de katıldığı bir programda Mart ayı sanayi üretim verilerini değerlendirirken soruları yanıtladı.

Mart ayı sanayi üretim rakamlarına ilişkin soruyu yanıtlarken Mart ayından itibaren bütün göstergelerin yukarı istikamette ilerleme eğiliminde olduğunu belirten Ergün, 2009 yılının Mart ayında Türkiye'nin ekonomik krizden etkilenme sürecinin bir noktada dip yaptığını ve ondan sonra ise bir yükseliş trendinin başladığını kaydetti. Bir yıl öncesiyle mukayese edildiğinde sanayi üretiminde yüzde 21'lik bir artışın gerçekleştiğini hatırlatan Ergün, "İstikrarlı bir çıkış var" dedi. Bunun sevindirici olduğunu belirten Ergün, sanayi üretimindeki artışın bütün sanayi dallarına yayılmış olduğunu kaydetti. Bazı sanayi dallarında çok, bazılarında az artış olduğunu bildiren Ergün, "elektrik tüketimine ve sektörel olarak bazı sektörlerdeki üretim ve ihracat rakamlarına baktığımız zaman bunun önümüzdeki ay da devam edeceğini rahat bir şekilde söyleyebiliriz" diye konuştu.

"İlk çeyrek büyüme rakamları çift haneli olacak"

2010 yılının ilk çeyreğinde büyüme rakamının ne olacağına ilişkin soru üzerine Ergün, ilk çeyrekteki büyüme rakamına ilişkin bir tahminde bulunmanın doğru olmayacağını, ancak birçok analistin bu rakamlara bakarak ilk çeyrekte çift haneli bir büyüme rakamının görüleceği tahmini yaptığını kaydetti. Ergün, henüz büyüme hedefini revize etmelerini gerektirecek bir noktada olmadıklarını belirterek, ancak biraz daha zaman geçmesiyle revizeyle ilgili bir rakamdan söz edilebileceğini kaydetti.

Bakan Ergün, şunları söyledi:

"Ama ben de şahsen bu rakamlarla 2010 yılının ilk çeyreğindeki büyüme rakamının çift haneli olacağını düşünüyorum. 2009'un son çeyreğinde yüzde 6'lık bir büyüme gerçekleşmişti. Bu çeyrekte çift haneli bir büyüme rakamını göreceğiz. İnşallah bizim 2010 yılında öngördüğümüz yüzde 3,5'i de revize edip daha yüksek bir büyüme rakamıyla karşı karşıya kalacağımızı şimdiden söyleyebiliriz. Orta vadeli programda yüzde 3,5 olarak bunu öngörmüştük. Gelişmelere göre bir revizyona ihtiyaç olabilecektir. Bu revizyona ilişkin tahmini rakamı söylemek açısından bugün erken. Biraz daha zamanın geçmesi lazım. Ama başka tahminler var. Yüzde 5'in üzerinde rakam telaffuz eden bazı analistler de var. Türkiye'nin 2010 yılı büyüme rakamı için. İnşallah o rakamları da yakalarız. O rakamların üstüne de çıkarız. İhtiyacımız var buna. Özellikle istihdam açısından Türkiye'nin yüzde 6'nın, yüzde 7'nin üzerinde istikrarlı bir büyüme sürecine girmeye ihtiyacı var. Önemli olan istikrarlı bir süreci yakalamaktır."

Yunanistan'da yaşanan sürece ilişkin bir soruya verdiği yanıtta da Ergün, mali kuralla ilgili bir çalışma yürüttüklerini belirterek, bütçe dengelerini, bütçe açıklarını, borçlanma gereğini birbiriyle mukayese ederek bütçe dengelerini nasıl oturtacaklarını ve tüm kamu kesiminin bu mali kurala bir anlamda zorunlu olarak uyacağını anlattı. Mali kuralla ilgili çalışmanın yasal çerçevenin bu yıl içinde oturtulacağını belirten Ergün, "Bu meseleyi de kamuoyuna bütün dünyaya açıkladığımızda Türkiye ekonomisi hakkında en öngörülebilir ekonomilerden birisi olma özelliliğini herkes görecektir" dedi.

Yunanistan ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini kaydeden Ergün, bu takibin izledikleri üretim ve ihracat politikasını yönlendirmeyi gerektirdiğini kaydetti. Bütçe disiplinini elden kaçırmamaları gerektiğini kaydeden Ergün, "bunlara karşı son derece hassasız" dedi. Ergün, Türkiye'nin Avrupa'ya olan ihracatında artış bulunduğunu kaydetti.

Teşvik sistemi

Uygulanmakta olan teşvik sisteminde herhangi bir değişiklik bulunup bulunmadığına ilişkin bir diğer soru üzerine de Ergün, şöyle dedi:

"Bunları da yakından takip ediyoruz. Önce mevcut uyguladığımız teşvik sisteminin  sonuçlarını yıl sonuna doğru bir analiz edeceğiz. Ayrıca bizim ihracatımız arttı ama ara malı ithalatında da bir artış olduğunu görüyoruz. Yeni teşvik sistemi içerisinde belki daha çok ara malı üreten alanları gözlemlemek ve bu alanlarda ne tür teşvikler uygulamamız gerektiğini ortaya koymak icap edecektir. Şu anda bir izleme inceleme dönemi içerisindeyiz. Yıl sonuna doğru bu inceleme ve izlemeler bize daha somut neticeler verecektir. 2011 yılı itibariyle de nasıl bir model öngörüyoruz, hangi teşvik unsurlarını öne çıkarmamız gerekmektedir. Teşvik sistemine neyi ilave etmemiz, neyi çıkarmamız lazım o zaman onların hesabını yıl sonuna doğru çok net şekilde ortaya koyabiliriz. Ama şimdi mevcut sistemin ortaya koyduğu sonuçları analiz etmek gerekiyor. O analizlerden sonra da yeni sistemle ilgili çalışmaları kamuoyuyla paylaşırız'

Bu konularda ilginizi çekebilir