Sanayi üretimi temmuzda yüzde 8.6 arttı

İmalat sanayinde üretim haziran ayına göre yüzde 0.3 geriledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sanayi üretimi temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.6 artarken, geçen aya göre yüzde 0.3 azaldı. Piyasada beklenti sanayi üretiminin yıllık bazda yüzde 8.2 artacağı yönündeydi.

TÜİK, temmuz ayı sanayi üretimi rakamlarını açıkladı. Buna göre 2010 yılı Temmuz ayında 2005=100 temel yıllı sanayi üretim endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,6 arttı. Üretim bir önceki aya göre ise yüzde 0.3 düştü.

Takvim etkisinden arındırılmış endeks 2010 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,9, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 0,3 artış kaydetti.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2010 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre; madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,1 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 9,1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 10,1 arttı.

"Eğilim hala yukarı ama artıl hız kesiyor"

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, temmuz ayı üretim rakamlarına bakıldığında üretimde artışın devam etmesinin olumlu taraf olarak gözlendiğini ancak artış oranlarının giderek hız kestiğinin dikkatlerden kaçmaması gerektiğini kaydetti.

Temmuz ayı üretim rakamlarına ilişkin yazılı bir açıklama yapan Küçük, temmuz ayındaki artışla birlikte sanayide kesintisiz büyüme döneminin 8. aya taşındığını belirtti.

Bu tabloda en olumlu tarafı, üretimde artışın devam etmesi, eğilimin hala yukarı yönlü olması şeklinde niteleyen Küçük, şöyle devam etti:

"Ancak, artış oranlarının giderek hız kestiğinin dikkatlerden kaçmaması gerekiyor. Önümüzdeki mesele, üretimdeki artışı yavaşlatmadan devam ettirebilmektir. Bunun için yapılması gerekenler var. Siyasetteki yoğun gündem, ekonominin ihmal edilmesine yol açmamalıdır. Uzun zamandır dile getirdiğimiz üzere, üretimde ve dolayısıyla ekonomimizde büyümenin devam edebilmesi için sanayimizin mücadelesine mutlaka destek verilmelidir."

Bu konularda ilginizi çekebilir