Sanayici doğduğuna bin pişman

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin KATRANCI / Denizli Genç İşadamları Derneği (DEGİAD) Başkanı

Dünyada yılda yüzde 40 dolaylarında cereyan eden doğalgaz zammı Türkiye'de yılda yüzde 80 i buldu!.. Doğalgaz zammını matematiksel formüllerle açıklayan daha doğrusu açıklayamayanlar, Türkiye'nin nasıl dünyaya bu kadar fark attığını da söylemeye de yanaşmıyor!

Denizli'de doğalgaz ile ısınmak mecburi, yani bu zamları yemek mecburiyetimiz var. Fabrikalar doğalgaza dönmüştü, şimdi onların da bu zammı yemeleri zorunlu hale getirildi. Doğalgaza indirim yapılacağı söyleniyor ama bu da yeterli değil zaten. Hükümet farklı enerji seçenekleri sunmuyor, farklı enerjiye yönelmeye dair bir teşvik planı da getirmiyor. "Doğalgaza mahkumsun dolayısıyla zamlara da mahkumsun" şeklinde bir dayatma var.

Elektrik zamları zaten dayanılmaz boyutlara ulaştı. Sanayici doğduğuna bin pişman. Ne yapılmak isteniyor, anlamıyoruz. Okuduğumuza göre, "Sanayicinin 2 yıl daha dayanmaya yetecek gücü var" şeklinde beyanatlar verilmiş. Bunu neye dayanarak söylediğini ise biz anlamış değiliz. Ona verilen bilgiler, gerçekleri yansıtmıyor.

"Asla batmaz" denilen firmalar batmaya başladı, mahkemeler işçi alacaklarıyla ilgili davalarla kilitlendi. Ardı ardına dükkanlar kapanıyor. Bunu kimse görmüyor mu? Sanayinin duayeni dediğimiz Denizlili sanayici büyüklerimiz, bunca yıllık sanayici geçmişlerinin üzerine bugün, "çek kırdırarak gün geçirme"nin ne demek olduğunu öğrenmeye başladılar.

İş ahlakı süratle çöküyor. İşverenler, bırakın bankaların finans kuruluşlarını, tefecilerin ellerine düştü. Büyük çoğunluğu yabancıların elinde bulunan Türk bankacılık sistemi Türk işadamını sıkıştırmakta, cendereye almakta. Bazı bankalar, kredileri tamamen kestikleri gibi, verilenleri geri almak üzere harekete geçti. Kurlardaki artışın ihracatçıyı sevindireceğini sananlara sesleniyoruz, bu yalnızca bir sanıdır, kurların yükselmesinin, ihracat yapacak bir müşteri bulunabilirse, anlamı olabilecektir.

Devlet Bakanımız Sayın Nazım Erken, Denizli'ye geldiğinde, Denizli'nin de teşvikli iller arasına girebilmesi için bir heyet göndereceğini ve Denizli'de incelemeler yaptıracağını söylemişti. Ne yazık ki, hala bu konuda bir icraat yok, ağzımızın tadı kaçtı. Gözümüz yolda kaldı ama heyet gelmedi.

Ekonomiye yön verenler bizi, sivil toplum kuruluşlarını ne zaman duyacak, ne zaman bize ses verecek, nereye doğru gidiyoruz? Bilemiyoruz. Biz işadamları olarak, umutsuz ve güvensiziz..! Durumumuzu ilgililerin dikkatine sunarız.