Sanayici, zamlara tepkili

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSKENDERUN'DAN / Yıldız DOĞRUER

Türkiye'nin çelik üretiminde yüzde 20'nin üzerinde bir paya sahip olan İskenderun'daki firmalar için de enerji, en önemli gider kalemleri arasında. Doğalgaza yapılan zamlardan sonra maliyet avantajı sağlamak için fuel oil kullanımına dönme hazırlıkları yapan sanayiciler, en son fuel oile gelen yüzde 23 oranındaki zamla sıkıntılı bir sürece girdi. Bölgede bulunan büyük sanayi kuruluşlarının fuel oile dönüşümünü tamamladıkları bir dönemde yapılan zam, sanayicileri zor durumda bıraktı.

İskenderun Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Bozdoğan, son bir yıl içerisinde elektriğe yapılan yüzde 46,64 'lük ve doğalgaza yapılan yüzde 75,13 oranındaki zamların ardından alternatif çözüm arayışı sonucunda yöneldikleri fuel oile gelen yüzde 23'lük zammın kendileri için ciddi sıkıntı oluşturduğunu söylüyor. Bu zammın sanayicilerin değişik alternatiflere yönelmesinin önünü tıkadığından yakınan Bozdoğan'a göre bu 'pahalı doğalgazın kullanılmasını zorlayıcı bir dayatma'. Dünya piyasalarının daraldığı bir dönemde diğer ülkelerde alınan tedbirlere benzer yaklaşımları bekleyen sanayiciler, maliyetlerini artıran bu tarz kararlarla uluslararası pazarlardaki rekabet gücünün azaldığını düşünüyor.

Enerji fiyatlarında gerekli indirimlere gidilmesi ve fiyat üzerine eklenen fon ve vergilerin kaldırılmasını isteyen İskenderunlu sanayiciler, "Sanayinin önemli girdisi olan enerjiyi Türkiye birçok Avrupa ülkesinden daha pahalıya kullanıyor. Fuel oile yapılan yüzde 23'lük zamla yıllık 1 milyon ton çelik üreten bir fabrikanın enerji maliyeti yıllık olarak 10-12 milyon dolar artmış oluyor. Enerjiye bir kalemde bu oranda zam yapılması büyük bir hata. Üretimde cazibeyi nasıl artırabiliriz hesaplarını yaparken bu zamla sarsılmış bulunuyoruz" diyor.

İskenderun OSB'de ekonomik krizin yansıması olarak üretim yüzde 30 oranında düştü, vardiyalar 3'ten 2' ye indirildi. Toplam 4 bin 500 kişiden oluşan istihdam, yüzde 10-15 oranında azaldı. Piyasaların daraldığı, fiyatların düştüğü bu dönemde sanayici, elinin, kolunun bağlanmasında şikayetçi. OSB Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Kaya, şu an yaşadıkları durumu, "Demir-çelik sektörü çok hassas bir dönemden geçiyor. Sektörler bazı dönemlerde taşıma kapasitesine sahiplerdir. Kârlı dönemlerde bu tür zamları karşılamak zor olmuyordu. Ancak bugün piyasalar kötü, kâr marjları çok düşük ve dış piyasalar daraldı. Avrupa ülkelerinden daha yüksek fiyatlarla enerji kullanıyoruz. Bizim gibi toptan tüketici olan firmalar, perakende fiyatın üzerinde ödemeler yapıyor" diye açıklıyor.

Enerji fiyatlarında gereken indirimlere gidilmesini  ve  fiyat üzerindeki fon ve vergilerin kaldırılmasını talep eden sanayicilerimizin tek isteği, üretime devam edebilmek.