Sanayiciden karamsar tablo

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ'DEN / Mahmut SABAH

[email protected]

Kayseri, özverili duruşu ve de finans kullanımında öz kaynaklarını harekete geçirme özellikleri sayesinde olası krizleri fazla yara almadan atlatmasını bilen bir il. Nitekim, kriz depremlerinin ülkeyi sarstığı dönemlerde, ekonomiyi sürükleyen tüm sektörlerin, krizin envai çeşidiyle boğuşmak zorunda kalmalarına rağmen, özverili duruş ve de girişimcilik ruhu sayesinde sarsıntıların üstesinden kolay geldikleri bilinen bir gerçek.

Ne var ki; şu anda yaşanan kriz, "Kayseri bunu da fazla yara almadan atlatır" denilmesine, pek de izin vereceğe benzemiyor. Kayseri Sanayi Odası (KAYSO), üyelerinin ekonomik durumlarını belirlemek ve geleceğe ilişkin beklentilerini ortaya koymak amacıyla altı ayda bir anket çalışması yapıyor. Sonuncusu 2009 yılının ilk altı aylık bölümünü kapsayan ankete, imalat sanayiinde faaliyet gösteren oda üyesi 131 firma katılmış.

Tespitlere bakılırsa, veriler hiç de iç açıcı değil. Örneğin; işletmelerin önemli bir bölümünde kapasite kullanımı oranı yüzde 52 azalmış. Buna göre, işletmelerin yüzde 29,7'sinde kapasite kullanım oranı yüzde 50'nin altında gözüküyor. Dahası; işletmelerin yüzde 65'i bu yıl kapasite artırmayı, ya da yeni yatırımı düşünmüyor. Keza, işletmelerin yüzde 43.5'i istihdamı önemli oranda kısmak zorunda kalmış. Üretimi kısma yoluna giden işletmelerin oranı yüzde 57.3, iç satışlarının azaldığını söyleyen firma yüzde 58.8, dış pazarlardaki daralmaya paralel olarak ihracatının azaldığını söyleyen firma yüzde 45,6.

Anket kapsamındaki işletmelerin yüzde 58'ine göre, son altı ayda yatırımlarda ciddi bir azalma var. İşletmelerin yüzde 90'ına göre işsizlik, yüzde 81'ine göre dış borçlar daha da artacak, yüzde 70'ine göre ise büyüme hızı önemli oranda azalacak. İşletmelerin yüzde 48.9'u karamsar bir yaklaşımla yılın ikinci altı ayında da benzer ortamın devam edeceği görüşünde. Kısacası; Kayseri'de kafalar karışık. Sanayici kötümser. İstemeyerek de olsa karamsar bir tablo çiziyor. İşin acı tarafı, bu karamsar görüntünün yerini ne zaman iyimser görüntülere bırakacağının bilinmemesinde düğümleniyor.

KAYSO yönetimi, teşvik kapsamına alınması öngörülen 6 sektör belirlemiş. Gerekliliği vurgulanan bu öngörü, söylendiğine göre bir rapor halinde bu günlerde hükümete iletilecek. Farz edelim, odanın bu öngörüsü doğrultusunda, metal cevheri madenciliği, tekstil ürünleri imalatı, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, plastik ve kauçuk ürünleri imalatı, metalik olmayan diğer mineral ürünlerin imalatı da Kayseri'nin içinde bulunduğu 3'üncü bölgede teşvik kapsamına alındı.

Bakalım; sanayi sektörünün üzerinde dolaşan karabulutların dağılmasına yardımcı olabilecek mi?