Sandıktan 'Evet' çıktı

Türkiye 26 maddelik anayasa değişikliği paketine, yüzde 58'le 'evet' dedi. Katılım oranı ise yüzde 77.4 oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye 26 maddelik anayasa değişikliği paketine, resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 58'le 'evet' dedi. 61 il tercihini 'evet'ten yana kullanırken 15 il 'hayır' dedi. 5 ilde ise evet ve hayır oyları başa baş çıktı.

Uzun süredir siyasi partilerin ve kamuoyunun gündemini oluşturan Anayasa değişikliği paketi, resmi olmayan sonuçlara göre, yüzde 42'lik hayır oyuna karşılık yüzde 58 oranındaki evet oyuyla kabul edildi.

1982 Anayasasında başta Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nın yapısı olmak üzere pek çok maddede değişiklik öngören paketin halkoylamasında 61 il tercihini 'evet'ten yana koydu.

Bu iller arasında Ağrı resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 96 ile pakete en çok evet oyu veren il oldu. Ağrı'nın yanısıra Bitlis, Bingöl, Batman, BDP'nin boykot kararının önemli ölçüde uygulandığı Diyarbakır, Mardin, Siirt, Van gibi Doğu ve Güneydoğu illerinde de anayasa değişikliğine yüzde 90'ın üzerinde evet oyu çıktı.

Rize yüzde 76 oranında 'evet' dedi

Halkoylamasında Başbakan'ın memleketi Rize anayasa değişikliğine yüzde 76 oranında 'evet' dedi. Referandumda 'hayır' kampanyası yürüten MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin memleketi Osmaniye de yine tercihini evet'ten yana kullandı. Osmaniye'den anayasa değişikliğine yüzde 53 oranında evet oyu çıktı.

15 il tercihini 'hayır'dan yana kullandı

Halkoylamasında 15 ilin tercihi ise 'hayır' oldu. Bu illeri, "Tekirdağ (yüzde 65), Kırıklareli (yüzde 74), İzmir (Yüzde 63), Mersin (Yüzde 65), Hatay (yüzde 51), Eskişehir (yüzde 54), Edirne (Yüzde 74), Denizli (Yüzde 54), Çanakkale (Yüzde 59), Balıkesir (Yüzde 52), Aydın (Yüzde 64), Antalya (Yüzde 57), Adana (yüzde 56), Tunceli (Yüzde 81) ve Muğla (Yüzde 69)" oluşturdu. 'Hayır' tercihinde bulunan iller arasında en yüksek oy oranı ise yüzde 81'le Tunceli ilk sırada yer aldı.

5 ilde oylar eşit çıktı

Halkoylamasında 5 ilde ise oylar yüzde 50 ile başa baş çıktı. Bu illeri ise "Uşak, Manisa, Zonguldak, Bilecik ve Artvin" oluşturdu.

Kırşehir Türkiye ortalamasını tutturdu

Halkoylamasında resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 58 evet, yüzde 42 hayır şeklindeki Türkiye ortalamasını tutturan il ise Kırşehir oldu. Kırşehir'de anayasa değişikliğine yüzde 58 oranında evet, yüzde 42 oranında da hayır oyu kullanıldı.

82 Anayasasına 'hayır' diyen Bingöl, bu kez 'evet' dedi

1982 anayasasına "hayır" diyen Bingöl ise tercihini bu kez 'evet'ten yana koydu. 12 Eylül Anayasasına yüzde 92,7 ile 'hayır' oyu kullanan Bingöl, anayasa değişikliği referandumunda ise yüzde 95 oranında 'evet' oyu kullandı.

İstanbul ve Ankara 'evet', İzmir 'hayır' dedi

Resmi olmayan sonuçlara büyükşehirler açısından bakıldığında ise İstanbul yüzde 55'le, Ankara'da yüzde 54'le tercihini evet'ten yana kullandı. Büyükşehirler arasında tercihini 'hayır'dan yana kullanan il ise yüzde 63 ile İzmir oldu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir