Sani Konukoğlu adı 'baraj'la yaşayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP'TEN / Orhan KARADAĞ

orhan.karadag@dunya.com

Ulusal ve uluslararası konjonktürde meydana gelen gelişmeler sonucunda günümüzün en önemli sektörü haline gelen enerji alanında Gaziantep şirketlerinin etkinliği artıyor. Enerji sektörünün aktif oyuncularından Sanko Holding'in son atağı Adana'nın İmamoğlu ve Aladağ ilçeleri arasında inşa ettiği Sanibey Barajı ve Hidroelektrik Santrali oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve kalabalık bir davetli grubunun katılımıyla açılan barajın bin 250 gün gibi dünya rekoru sayılabilecek kısa bir sürede tamamlanmasını Sanko Holding'in bu alanda ne kadar iddialı olduğunun göstergesi olarak değerlendirmek mümkün. 750 bin dönüm alanın sulanmasına da olanak verecek baraj, ülkemizin kritik hale gelen elektrik ihtiyacının karşılanması sorununun çözümüne önemli katkı yapacak.

320 MW kurulu güce sahip olan Sanibey Barajı ve Hidroelektrik Santrali, ülkemizdeki akarsulara dantel gibi örülen barajların sonuncusu olarak açıldı. 500 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen barajın tamamen Türk mühendis ve işçileri tarafından inşa edilmesi de bir başka başarı öyküsü. Cari açığının en büyük kalemi enerji olan bir ülke için ise bu yatırımların hayata geçtiğini görmek mutluluk verici.

Nükleer enerjinin ve termik santrallerin atmosfere yaptığı olumsuz etkilerin tartışıldığı ülkemizde büyük potansiyelin bulunduğu hidroelektrik santrallerinin inşa edilmesi şüphesiz geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor. Barajın verimli Çukurova'nın şu ana dek sulanamayan topraklarının sulanmasını sağlayacak olması da bir başka büyük kazanım.

Sanko Holding, rüzgar enerjisine yaptığı yatırımın ardından birbiri ardına hizmete açtığı hidroelektrik santralleri sayesinde ülkemizde enerji sektörünün etkili aktörleri arasında yerini aldı. Tekstil devi Sanko, son yıllarda önemi giderek artan enerji ve inşaatın yanı sıra, iklimlendirme, iş makineleri ve ambalaj sektörlerine önemli yatırımlar yaparak, istikrarlı büyümesini sürdürüyor.

Grubun kurucusu olan ve sağlığında Sanko'nun ülkemizin en önemli tekstil devlerinden biri olmasını sağlayan Sani Konukoğlu'nun isminin baraja verilmesi de oldukça anlamlı. Miras bıraktığı sanayicilik anlayışıyla ülkeye kazandırmaya devam eden bir ismin, adeta Türkiye'ye hizmet vermeyi sürdürmesi...

Sanko Holding gibi Balat, Gülsan, Naksan ve Gürteks gruplarının da enerji sektörü ile yakından ilgilendiklerini ve bu alandaki yatırımları hayata geçirmeye başladıklarına şahit oluyoruz. Yıllarca sadece tekstil ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteren Gaziantepli firmaların, günümüzün en popüler sektörü olan enerjide faal olmaları, ilimiz sanayicilerinin ulaştıkları potansiyelin de göstergesi.

Üretim ve ihracattaki başarısıyla yıldızı giderek parlayan Gaziantep, girişimci işadamlarının klasik sektörlerin dışına çıkarak güncel alanlarda yaptıkları yatırımlarla da yakın gelecekte başarılarını artırarak sürdürecektir.