Sarrazin'in Müslüman karşıtlığı, Almanya'yı karıştırdı

Kitabında Türk ve Arap göçmenler aleyhinde ifadeler kullanan Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Thilo Sarrazin, eleştiri bombardımanı altında kaldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya'daki Türk ve Arap göçmenleri sıkça eleştirerek gündeme gelen Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Thilo Sarrazin, "Almanya Kendini Yok Ediyor" adlı kitabında, Avrupa'nın göç politikasını eleştirdi. Sarrazin'in ifadeleri, Alman parlamenterler ile hükümetten ağır eleştiriler alıyor.

Sarrazin, Alman Bild gazetesinin bölümler yayımladığı, yakında piyasa çıkacak kitabında, Avrupa ülkelerinde tarihle çelişen ve naif politikalar nedeniyle aşırı sağcı hareketlerin giderek güçlendiğini belirterek, "Müezzini duymak istersem Şark ülkelerine giderim" ifadesini kullandı. Sarrazin, kontrol altında tutulamayan göçün tarihin her döneminde devlet yapısını tehlikeye soktuğu ve toplumun istikrarını bozabildiği, Çinliler'in ve Romalılar'ın göçü önlemek amacıyla duvarlar yaptıkları görüşünü dile getirdi.

Gazeteye göre Sarrazin, Almanya'nın yanı sıra İngiltere, Fransa, Hollanda, Belçika, Danimarka ya da Norveç'te de Müslümanlar'la ilgili benzer sorunların yaşandığını, Müslümanlar'ın istihdam piyasasına girmekte ve eğitime katılımda zorluk çektiğini, paralel toplum oluşturma eğiliminde olduğunu ifade etti.

Bu ülkelerdeki Müslümanlar arasında suç olaylarının ve terör eylemlerine katılanların sayısının arttığını öne süren Sarrazin, uyum sorumlularını, İslam araştırmacılarını, sosyologları ve siyaset bilimcileri, Müslümanlarla yaşanan sorunları küçümsemek ve kendilerini aldatmakla suçlayarak, Avrupa'daki Müslüman azınlığın hızlı bir şekilde büyümesinin endişelere yol açtığını, bu endişelerin sebebinin de yabancı düşmanlığıyla açıklanmasının yanlış olduğunu kaydetti.

İlk tepki Cem Özdemir'den

Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, Almanya'daki Türk ve Arap göçmenleri eleştirmesiyle sıkça gündeme gelen Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Thilo Sarrazin'in "Almanya Kendini Yok Ediyor" adlı kitabındaki iddialarına tepki gösterdi.

Özdemir yaptığı açıklamada, Sarrazin'in savunduğu şeylerin "çok basit" konular olduğunu belirterek, "Beni endişelendiren Sarrazin'in savundukları değil, Alman toplumunun büyük çoğunluğunun da Sarrazin gibi düşünmesi" dedi.

Özdemir, "Eğer Alman halkının yüzde 90'ı bu şekilde düşünüyorsa Türk dernekleri de bir şeyler yapmalı. 'Sarrazin kötü' demekle bu iş çözülmüyor, aksine sorun çığ gibi büyüyor" dedi.

Sarrazin'in ırkçı olduğunun söylenip konunun kapatılmaması gerektiğini de belirten Özdemir, "Diğer göçmen çocukların okullardaki başarısı, Türk kökenli çocuklardan neden daha fazla... Bunları sorgulamalıyız. Elbette eğitim reformu ya da eğitim sisteminin değiştirilmesi konusunda politikacılar olarak bizlere de görevler düşüyor. Çocuklarımız yüksek okullara gitmeli diye hedef belirleyelim. Bundan 10 yıl sonra Sarrazin gibileri kimse ciddiye almasın artık" diye konuştu.

SPD'ye göre istifa etmeli

Öte yandan, SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel de Sarrazin'i sert dille eleştirerek, Sarrazin'in partiden istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Gabriel, Worms kenti yakınlarında geçirdiği tatili esnasında, Sarrazin'in belirli göçmen gruplarına yönelik sözlerini inceleyeceğini ifade ederek, sözlerinin basına yansıdığı şekli ile doğru olması durumunda, bu söylemlerin ırkçı olarak nitelendirilebileceğini kaydetti.

Sarrazin'in partiden ihraç edilmesinin talep edilmesi durumunda, bunun gerekçesinin mahkemede net şekilde açıklanabilmesi gereketiğine işaret eden Gabriel, yine de uyum politikası konusunda entelektüel bir tartışma başlatılmasından yana olduğunu belirtti.

Gabriel, "Partimizde hala neden üye olarak kalmak istediğini sorarsanız, bunu ben de bilmiyorum" şeklinde konuştu.

Yazılanlar 'iğrenç'

SPD Federal Meclis Üyesi Aydan Özoğuz ise Sarrazin'in yazdıklarını "iğrenç" olarak değerlendirdi. Özoğuz yaptığı yazılı açıklamada, "Sarrazin'in savunduklarının kendi zavallılığından kaynaklandığını" belirterek, "Sarrazin, başarılı ve iyi eğitim almış göçmenlerin her yıl Almanya'yı terk ettiğini görmüyor. Göçmenlerin bu toplumu aptallaştırdığını ve bu şekilde ülkenin çekiciliğini kaybettiğini düşünüyor. Asıl Sarrazin ülkemizi küçük düşürüyor. Buna hiçbir koşulda izin vermemeliyiz" ifadesini kullandı.

"Sarrazin'in kitabında Müslümanların kitlesel göçü ile Almanya'nın çökeceğini ve refahın bozulacağını düşünmesiniden dolayı dehşete düştüğünü" ifade eden Özoğuz, Sarrazin'in söylemlerini "içi boş" olarak değerlendirdi.

Merkel üzgün, hükümet kızgın

Alman hükümeti de, Türkler'e ve Araplar'a yönelik eleştirileri ile gündemden düşmeyen Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Thilo Sarrazin'in söylemlerini sert bir dille eleştirdi.

Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Berlin'de yaptığı açıklamada, Sarrazin'in "ülkede yaşayan insanları kırmaya yönelik söylemlerinin" Başbakan Angela Merkel'i de üzdüğünü söyledi.

Seibert, Sarrazin'in çok fazla polemik yaptığını ve göçmenlerin Alman toplumuna uyumu konusunda ilerleme sağlanmasına yardımcı olmadığını belirterek, ülkedeki genç göçmenlerin bazı sorunlarının mevcut olduğunu bilmek için Sarrazin'in açıklamalarına gerek olmadığını kaydetti.

Öte yandan Sarrazin, "Deutschlandradio Kultur" adlı radyoya yaptığı açıklamada, göçmenleri bir kez daha eleştirerek, "Mevcut vasıfsız işçi ve eğitimsiz, vasıfsız aile fertlerinin göçü bu şekilde devam edemez" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir