”Satılan okulların geliriyle yeni okullar yapılacak”

Vali Güler, gazetecilerin "İstanbul'da bazı okulların satışa çıkarılmasıyla" ilgili sorularını yanıtladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul'da bazı okulların satışından elde edilecek gelirin, yeni okulların yapılması ve arsaların kamulaştırılmasında kullanılacağını söyledi.

Vali Güler, Atatürk Havalimanı'nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü Ankara'ya uğurladıktan sonra, gazetecilerin "İstanbul'da bazı okulların satışa çıkarılmasıyla" ilgili sorularını yanıtladı.

Daha önceki yıllarda da, "ticari alanlarda, ana meydanlarda ve yol kavşaklarında kalan, eğitim-öğretim bakımından daha uygun mekanlara taşınabilecek, ama bulunduğu yer itibariyle gayri menkul anlamında rantı yüksek okulların satışı ve devri" ile ilgili bir kanunun bulunduğunu anımsatan Güler, bu okulların bir kısmının özel idareye ait ilköğretim, bir kısmının de Milli Eğitim Bakanlığına bağlı orta öğretim kurumları olduğunu belirtti.

Söz konusu kanunun yeniden gündeme getirildiğini vurgulayan Güler, geçmiş dönemlerde bazı okulların "trampa" yoluyla devredildiğini, bakanlığın bu konudaki çalışmaları yeniden başlattığını kaydederek, bu kapsamda "İstanbul'da rantı yüksek, artık ticari alan olarak değerlendirilebilecek, büyük katma değer yaratabilecek" okulların olduğunu söyledi.

Bu okulların satışından elde edilecek gelirlerin bakanlığın hizmetlerine aktarılmasının yararlı olacağını belirten Güler, satışı yapılacak okulların listesinin hazırlandığını, listede kamuoyunda bilinen okulların bulunduğunu ifade etti.

Satışlara rantı çok yüksek okullardan başlanabileceğini dile getiren Güler, satışı yapılacak okulların mekanının, turizm veya iş merkezi olarak değerlendirilebileceğini aktardı.

Bununla ilgili imar planlarının önceden yapılacağını, çünkü bu okulların el değiştirmesinden sonraki değişikliklerin farklı rantlar yaratabileceğini anlatan Vali Güler, okulların açık arttırmayla satılacağını belirterek, "Okulların satışından elde edilecek gelir yeni okulların yapılması ve arsaların kamulaştırılmasında kullanılacak" dedi.

İstanbul'da son 7 yılda eğitim alanında çok büyük yatırımların yapıldığını, 40 bin dersliğe 20 bin derslik eklendiğini, çok sayıda okulun yapıldığını ifade etti.

Güler, İstanbul'da arsaların çok değerlendiğini, okuldan çok okul arsasına ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Karabulut cinayeti

Bir gazetecinin Münevver Karabulut cinayetiyle ilgili sorusu üzerine ise Güler, zanlıyı arama çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Yakalanacağına olan inancımı muhafaza ediyorum" dedi.

Adli Tıp Kurumu'yla ilgili iddialar hakkında bilgisi olmadığını, Adalet Bakanlığının bu konuyla ilgili soruşturmayı yürüttüğünü belirten Güler, söz konusu iddiaların incelendiğini aktardı.

MEB: Tarihi nitelikteki okullar satılmayacak

Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), halen eğitim hizmeti veren okullar ile tarihi nitelikteki okulların satışına ilişkin hiçbir çalışma bulunmadığını bildirdi.

MEB'den yapılan yazılı açıklamada, bugün bir gazetede yayımlanan "Sahibinden satılık mektep" başlıklı haberle ilgili açıklama yapılması gereği duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, Bakanlığın, kendisine tahsisli Hazine mülkiyetindeki taşınmazlardan bulundukları yerler itibarıyla yerleşim özelliğini kaybeden, çarşı, sanayi, iş yeri vb. alanlar arasında kalan ve bu veya başka sebeplerle okul alanı olarak kullanılmasına ihtiyaç duyulmayanların Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 51. maddesi gereğince satılarak elde edilecek gelirlerin ihtiyaç duyulan yerlerde okul yapımı ve onarımı amacıyla kullanılmasının uygun olacağının değerlendirildiği kaydedildi.

Bu doğrultuda yapılacak işlemlerin anlatıldığı 23 Haziran 2009 tarihli bir genelgenin valiliklere gönderildiği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

"Söz konusu genelge, Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 51. maddesine dayanak olarak hazırlanmıştır ve genelgede özellikle yukarıda da belirtildiği gibi yerleşim alanı özelliğini kaybeden, çarşı, sanayi, iş yeri vb. alanlar arasında kalan ve bu veya başka sebeplerle okul alanı olarak kullanılmasına ihtiyaç duyulmayan, çeşitli sebeplerle okul alanı olarak kullanılmasına ihtiyaç kalmayan taşınmazların belirlenmesi istenmiştir. Bu okullar arasında hiçbir şekilde tarihi eser niteliğindeki okullar yer almamaktadır. Gazetenin haberinde iddia ettiği gibi değeri milyarlarca dolara ulaşan tarihi okulların satışı için ne start verilmiş ne de geçtiğimiz haftalarda Kızılcahamam'da gerçekleştirilen MEB toplantısında bu konu gündeme gelmiştir. Dolayısıyla 'kapalı kapılar ardında satılacak okulların listesine son şekli verildi' yorumu gerçeği yansıtmamaktadır."

Bu genelge doğrultusunda İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünün de belirlediği okulların bir listesini hazırladığı ve konuyla ilgili inceleme raporu hazırlanması için İlköğretim Müfettişleri Kurulu Başkanlığına gönderdiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ancak İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünün konuyla ilgili neticelendirdiği ve Bakanlığımıza ulaşan herhangi bir yazısı yoktur. Kaldı ki söz konusu listenin son hali haberdeki gibi olsa bile bu konuda karar verici ve uygulayıcı makam Bakanlık makamıdır.

Bazı okullarla ilgili 3 aydır Bakanlığın çalışma yaptığı, okulların fiyatını belirlediği yönündeki iddialar doğru değildir. Halen eğitim hizmeti veren okullarla tarihi nitelikteki okulların satışına ilişkin Bakanlığımızın hiçbir çalışması bulunmamaktadır ve Sayın Bakanımız özellikle tarihi okullar konusunda büyük bir hassasiyet göstermektedir."