Şatıroğlu, IPPF Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı oldu

Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu, üreme sağlığının Türkiye'nin olduğu kadar tüm dünyanın da en büyük sorunlarından birisi olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Türkiye'de yıllardır anne-bebek ve üreme sağlığı, kısırlık ve doğum kontrolü konularında çalışmalar yürüten Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu, Uluslararası Aile Planlaması Federasyonu Avrupa Bölge Başkan Yardımcılığına seçildi.

Uluslararası Aile Planlaması Federasyonu (IPPF), dünya çapında, başta anne ve bebek sağlığı olmak üzere, üreme sağlığını koruma amaçlı bilinçlendirme çalışmaları yürütüyor ve buna yönelik politikalar oluşturuyor.

170'i geçen üye sayısının 41'ini Avrupa bölgesinden kuruluşların oluşturduğu ve her ülkeden sadece bir kuruluşun üye olabildiği IPPF'nin iki dönemdir yönetim kurulu üyesi olan Şatıroğlu, Avrupa bölgesindeki ülkelerin tümünün oyunu alarak başkan yardımcılığına seçildi.

"Tüm dünyanın sorunu"

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve Türkiye Aile Planlaması Derneği Başkanı Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu, üreme sağlığının Türkiye'nin olduğu kadar tüm dünyanın da en büyük sorunlarından birisi olduğunu söyledi.

Toplumlardaki aksaklıkların temelinde sağlık, özelikle üreme sağlığındaki bilinç eksikliğinin yattığını ifade eden Şatıroğlu, dünyada her yıl yaklaşık 40 milyon gebeliğin yüzde 12'sinin kürtajla sonlandırıldığını belirtti.

Şatıroğlu, "Türkiye'deki aile planlaması çalışmaları sonucunda bebek ölümlerini binde 17'ye, anne ölümlerini ise binde 20'lere çektik. Bu düşüşü tüm dünyada sağlamak esas amacımız" diye konuştu.

IPPF'nin dünya çapında üreme sağlığı ve cinsel sağlık bilincini oluşturmayı hedeflediğini anlatan Şatıroğlu, şöyle devam etti:

"İngiltere'den Kırgızistan'a kadar üyesi bulunan IPPF Avrupa bölgesinde, özellikle anne-bebek sağlığı, aile sağlığı hizmetlerinin daha ulaşılabilir, homojen ve sosyal sorumluluk bilinci içinde olması için Avrupa Parlamentosu'nun danışmanı olarak raporlar hazırlanacak. 89 yıllık bir başarı öyküsü olan Türkiye'nin sağlık alanındaki tecrübelerini, özellikle Doğu Avrupa ve IPPF'e yeni katılan Türk Cumhuriyetlerine aktarmak başlıca amacım olacak."

IPPF

1952'den bu yana 6 bölgede global üreme sağlığı, cinsel sağlık bilincini oluşturmak amacıyla bilgilendirme çalışmaları yapan IPPF, dünyanın en geniş organizasyonlarından biri olma özelliğine sahip.

Üreme ve cinsel sağlığı koruma konusunda oldukça güçlü bir sesi olan, Avrupa Konseyi'nde iştirakçi, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Kurulu'nda ise danışman konumundaki IPPF, Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) gibi geniş çaplı faaliyetlerde bulunan kuruluşlarla da işbirliği içinde bulunuyor.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir