Satış zamanını işaret etti

Dexia CEO'su Mariani, Deniz Emeklilik şirketine taliplerin tekliflerini incelediklerini belirterek satış zamanı hakkında bilgi verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dexia Üst Yöneticisi (CEO) Pierre Mariani, Deniz Emeklilik şirketine talip olanlardan teklifleri aldıklarını, şu anda incelediklerini ve talipliler listesini kısalttıklarını, ikinci çeyrek sonundan önce bu işlemi tamamlamış olacaklarını bildirdi.

Mariani, gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda soruları yanıtlarken, Denizbank'ın yüzde 1'e yakın halka açıklık oranıyla ilgili olarak, "Halka açıklıkta mevcut duruma göre herhangi bir değişiklik niyetimiz yok" dedi.

Deniz Emeklilik şirketinin satış sürecine ilişkin soruyu ise Mariani, "Satış çalışması sürüyor. Hayat dışı sigortacılık faaliyetimiz için de partner aramaya devam ettik. Burada ikili bir süreç yürüdü. Şu anda sürecin nihai aşamasına geldik. Deniz Emeklilik şirketine talip olanlardan teklifleri aldık. Bunları şu anda inceliyoruz. Talipliler listesini kısalttık. İkinci çeyrek sonundan önce bu işlemi tamamlamış olacağız. Tamamen süreci tamamlamak, şirketi satmaktan bahsediyorum" şeklinde yanıtladı.

Denizbank Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine getirilmesiyle ilgili de Mariani, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş'in görevini paylaşmaya niyetinin olmadığını, bankayı yine Türklerin yönetmeye devam edeceğini vurguladı.

Munzam karşılıkların artırılması acı bir tedbir

Munzam karşılıkların artırılmasıyla ilgili sorular üzerine Mariani, "Aslında acı bir tedbir... Ama gerekli olduğu için Merkez Bankası tarafından böyle bir karar verildi. Aslında bununla, bankacılık sektöründen Hazine'ye biraz gizli veya endirekt şekilde vergi aktarılmış oluyor" şeklinde değerlendirme yaptı.

Pierre Mariani, munzam karşılık ve gayri resmi şekilde bankaların toplam kredi büyümesi üzerinde yüzde 25'lik sınırlamanın banka bütçelerine önemli etkisi olabileceğini söyledi. Mariani, "Kararlar, tedbirler ülke ve hükümet açısından iyi bir şey, ama bankacılık sektörü açısından o kadar da pembe bir tablo ortaya çıkmıyor" dedi.

300 şube daha açacağız

Mariani, 2014 hedeflerini daralan kar marjlarına rağmen nasıl gerçekleştirecekleri yönündeki soruyu ise şöyle yanıtladı:

"Kar marjları daralıyor ama şube ağımız büyüyecek. Şu andaki şube ağımız üzerine 300 şube ekleyeceğiz. Müşteri sayımızı bu süreçte yüzde 50 artıracağız. Şube sayısı ve müşteri sayısındaki artışlarla birlikte hacimlerin doğal olarak büyüyeceğini biliyoruz. Perakende ve KOBİ bankacılığında Türkiye'de çok önemli bir potansiyel var. Kar marjlarındaki daralmayı hacimlerle telafi etmeye çalışacağız. Biz sadece müşteri edinmekle kalmıyoruz, çapraz satış oranımızı artırmaya, müşteriye daha fazla hizmet sunmaya çalışıyoruz."

Denizbank'ın aslında sektörden farklı bir yapısı bulunduğunun altını çizen Mariani, bankanın aktif yapısında Hazine bonoları ve devlet tahvilleri oranının yüzde 15 olduğunu belirtti. Mariani, "2008'den sonra özellikle tahvil portföyüne yatırım ve buradan para kazanma dönemi geçti. Bankalar artık reel ekonomi finansmanı yaparak para kazanmak zorundalar. Bunun yanında gelen tedbirler dikkate alınmalı. Faiz oranıyla ilgili Merkez Bankasının alacağı bütün kararlar, tahvil ve bono oyuncularının eskisi kadar mutlu olmayabileceğini gösterecektir" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir