Savcılardan " telefon dinlemelerine" dair ilk açıklama

Telefon dinleme iddialarına konu olan soruşturmayı bir süre yürüten savcılardan Özcan, mahkeme kararı ile makul sayıda kişi için iletişim tespiti kararları uygulandığını söylerken, savcı Çimen iddiaların asılsız olduğunu savundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Paralel yapı''nın telefon dinleme iddialarına konu olan soruşturmayı bir süre yürüten savcılardan Adem Özcan ile Adnan Çimen açıklama yaptı. 

Özcan yaptığı yazılı açıklamada, "Bu soruşturma kapsamında adı geçen örgütle irtibatlı olduğu düşünülen sınırlı sayıda şüpheliler hakkında alınan mahkeme kararları doğrultusunda iletişim tespiti kararları uygulanmıştır" değerlendirmesinde bulundu.  

Adnan Çimen de iddiaların asılsız olduğunu öne sürerek, "Gerçeği yansıtmamaktadır. Böyle bir soruşturma var ama bu şekilde değil. 7 bin adam dinlenir mi?" diye konuştu.  

"Mahkeme kararı doğrultusunda iletişim tespiti kararları uygulandı" 

Özcan, gazetecilere dağıttığı yazılı açıklamasında, TMK 10. maddesi ile yetkili Cumhuriyet Başsavcılığınca, ''Kudüs Ordusu'' (Selam-Tehvid) terör örgütü şüphesiyle yürütülmekte olan 2011/762 sayılı soruşturmaya, 8 Nisan 2011'de başlanıldığını bildirdi.  

Özcan, soruşturma dosyasının, 2012 Ağustos ayında kendisine verildiğini, 2014 Ocak ayı içerisinde de Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından duruşma savcısı olarak görevlendirilmesi nedeniyle kendisinden alındığını belirtti. 

''Bu soruşturma kapsamında adı geçen örgütle irtibatlı olduğu düşünülen sınırlı sayıda şüpheliler hakkında alınan mahkeme kararları doğrultusunda iletişim tespiti kararları uygulanmıştır'' ifadelerini kullanan Özcan, bugün iki gazetede çıkan haberlerde özetle gazeteci, siyasetçi, yazar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve iş adamlarının da aralarında bulunduğu 7 binden fazla kişinin 3 yıl boyunca bu dosya kapsamında dinlenildiğinin belirtildiğini aktardı.  

Özcan: Makul sayıda şüpheli dinlendi

Özcan, söz konusu gazete haberlerinde geçtiği şekilde, bu dosya kapsamında binlerce siyasetçi, yazar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve iş adamlarının telefonlarının dinlenilmesi ya da takibinin kesinlikle yapılmadığını savunarak, "Söz konusu soruşturma kapsamında benzer soruşturma dosyalarında olduğu gibi makul sayıda şüpheli hakkında iletişimin tespiti tedbiri ilgili mahkemelerden alınarak uygulanmıştır. Söz konusu haberlerde maksatlı şekilde soruşturma yapılan örgütle ve birbirleriyle hiçbir şekilde irtibatı kurulamayacak kişilerin terör örgütü kapsamında telefonlarının dinlenilmiş gibi gösterilerek kamuoyunun yanıltılmaya çalışıldığı görülmektedir" değerlendirmesinde bulundu.  

Çimen:  7 bin adam dinlenir mi? 

''Paralel yapı''nın telefon dinleme iddialarına konu olan soruşturmayı bir süre yürüten savcılardan Adnan Çimen de AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Bu iddialar asılsız. Gerçeği yansıtmamaktadır. Böyle bir soruşturma var ama bu şekilde değil. 7 bin adam dinlenir mi? Böyle saçmasapan birşey olur mu? Kim dinleyecek bunları. Kendim hakkında HSYK'ya inceleme talebinde bulundum bugün. Hakkımdaki soruşturma tamamlansın neyse çıkar gerçek ortaya'' dedi. 

Savcı Çimen, 3 günlük mazaret izni aldığına ilişkin iddialarla ilgili de ''Bu şartlarda çalışamam. Çalışmam zor'' diye konuştu.  

Bu konularda ilginizi çekebilir