Savunma sanayi hisselerinde IŞİD rallisi

ABD’nin Ortadoğu’da tekrar harekat başlatması, savunma sanayiinde faaliyet gösteren şirketlerin hisselerine ralli yaptırdı. Uzmanlar kazançların devam edeceğini öngörüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HİLAL SARI

Irak ve Suriye’de birçok bölgeyi kontrolü altına alan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün dünya gündemine büyük bir jeopolitik risk olarak girmesinden bu yana savunma sanayii hisseleri istikrarlı şekilde kazanç elde etti. Bu hisseler yaşadıkları artışlarla genel piyasa ortalamasını geniş marjlarla aşarken, bazıları ise tarihi rekor seviyelerini kaydetti. Lockheed Martin Corporation, General Dynamics Corporation, Raytheon Company ve Northrop Grumman Corporation şirketlerinin hisseleri geçtiğimiz cuma günü tarihi rekorlarını kırdı. Ayrıca bu hisselerin kazançlarının S&P 500 endeksinin ağustostan bu yana gerçekleştirdiği kazanç performansını açık arayla geçtiği belirtiliyor. 

ABD savunma harcamalarını yükseltmek zorunda kalabilir 

Ukrayna kriziyle yükselen ABD’li savunma sanayii şirketlerinin hisseleri Obama yönetiminin Suriye’de askeri harekat başlatmasıyla ralli yaptı. S&P 500 endeksinin yılbaşından bu yana ortalama yüzde 1.7 yükselmiş olmasına rağmen, en büyük Pentagon tedarikçilerini takip eden Bloomberg Intelligence Defense Primes Peer Group endeksinin bu yıl yüzde 18 yükseldiği belirtiliyor. New York merkezli Jeff eries LLC. analisti Howard Rubel “Pentagon bütçesinin sağlayabileceğinden daha fazla ihtiyaç olabileceği ihtimaliyle ABD’nin savunma harcamalarını artırmak zorunda kalacağına dair bir beklenti var” diye konuştu. 

Uzmanlar kazançların devam edeceğini öngörüyor 

Bazı piyasa gözlemcilerinin savunma bütçesinin artacağı beklentisinde olması araştırma firması Zacks’ın yayınlamış olduğu rapora göre şimdiden pazarda fiyatlanmış durumda. Dünyadaki en büyük savunma sanayii tedarikçisi Lockheed Martin Corporation’ın müşterileri ABD hükümeti, dünya hükümetleri ve diğer ticari alıcıları içeriyor. 

Zacks’ın savunma hisseleri için yapmış olduğu listesinde ‘kesinlikle al’ tavsiyesiyle birinci sırayı taşıyan ve uzmanlarca yüzde 3.1 kazanç artışı sağlaması beklenen Lockheed Martin’in ardından bilgi sistem ve teknolojilerinde uzman General Dynamics Corporation geliyor. Zacks'e göre General Dynamics’in ise yüzde 7.1 kazanç artışı sağlaması bekleniyor. ABD Savunma Bakanlığı'na ürün tedariki sağlayan Northrop Grumman’ın ise yüzde 19.3 kazanç artışı sağlaması öngörülüyor

Irak’ta bir ayda atılan bomba Suriye’de iki gecede atıldı

Irak’ta da IŞİD’le mücadelesi süren süper gücün Suriye’deki hava saldırılarının ilk gecesinde Irak’ta bir ayda attığı bomba kadar bomba atıldı. Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, ABD’nin ve Arap ülkelerinin, Suriye’de IŞİD’in askeri mevzilerine düzenlediği hava saldırılarının, radikallere, vahşice saldırılarının karşılıksız kalmayacağını göstermek olan stratejik amacına ulaştığını söyledi. Bu bağlamda ABD ordusunun harekatın ilk 24 saatinde 2000 kadar sorti gerçekleştirdiği, hassas güdümlü silahların 1500’den fazla noktayı vurduğu belirtiliyor. Saldırılarda 600 kadar Kruz füzesi kullanılırken, bunların 500’den fazlasının Tomahawak füzelerinden oluştuğu ifade edildi.

ABD’nin hedefinde sadece IŞİD yok

ABD ordusu Suriye ve Irak’taki İslam Devleti hedefl erine yönelik dün beş ayrı hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. ABD ordusunun merkez karargahından yapılan yazılı açıklamada, bir saldırının Suriye’de, Al Qa’im bölgesinin kuzeybatısını hedefl ediği, iki saldırının Irak’ta Erbil’in güneydoğusuna ve ikisinin Bağdat’ın batısına yapıldığı belirtildi. Pentagon’un başka bir açıklamasına göre önceki gece gerçekleşen saldırılarda Kızıl Deniz ve Basra Körfezi’ndeki ABD donanması gemilerinden 47 taktik Tomahawak füzesinin IŞİD’e değil, el-Kaide’nin bir kanadı olan ve ABD’de bir terör eylemi planlamakta oldukları iddia edilen Khorasan grubuna atıldığı belirtildi.

Mısır’da aydınlar, sınırları belli olmayan bir savaşa çekildiklerini söyleyerek harekatı kınadı

Mısır’da bazı aydınlar, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun IŞİD’e karşı yürüttüğü askeri operasyonlar konusunda, ülke yönetimine uyarıda bulundu. Siyasetçi, hukukçu ve toplum önderlerinden oluşan bir grup Mısırlı aydın, ortaklaşa yayınladıkları açıklamada, “güvenilmez” olarak niteledikleri koalisyona, Mısır’ın sürüklenmek istendiğini savundu. Açıklamaya imza atan aydınlar, sınırları ve tarafl arı belirlenmemiş, coğrafi çerçevesi çizilmemiş bir çatışmaya, ülkenin çekilmeye çalışılmasını endişeyle izlediklerini kaydetti. Açıklamada, “Halkımız daha fazla maddi külfet ve güvenlik riski dışında başka bir şey elde edemeyecektir” ifadeleri yer aldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir