Savunma Sanayi İcra Komitesi, bugün toplanacak

Savunma Sanayi Projesi kapsamında Tai ve Tusaş 121 adet helikopter üretecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Helikoperi karara bağlamak için toplanıyor

Savunma Sanayi İcra Komitesi'nin bugünkü toplantısında ana gündemi Genel Maksat Helikopter Projesi.

ANKARA - Savunma Sanayi İcra Komitesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün saat 15.00'te toplanacak. Toplantıda gündemin en önemli maddesi Genel Maksat Helikopter Projesi olacak. Bugün yapılan toplantıda, genel maksat helikopter projesinin karara bağlanması bekleniyor.

Alınan bilgiye göre toplantıda, Türkiye'de genel maksat helikopter üretimi altyapısının kurulması ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile diğer kamu kurumlarının uzun vadeli helikopter ihtiyacının yerli üretimle karşılanması amacıyla başlatılan Genel Maksat Helikopter Projesi'nde, devam eden ihale sürecinin sonuçlandırılması bekleniyor.

Son yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısı'nda ABD'li havacılık ve savunma sanayi şirketi Sikorsky ile İtalyan savunma sanayi şirketi AgustaWestland tarafından verilen tekliflerin yeterli görülmemesi nedeniyle müzakerelerin devam edilmesine karar verilmişti.

Türkiye'nin halihazırda 500 helikopteri bulunuyor. Proje kapsamında Jandarma Genel Komutanlığına 30, Kara Kuvvetleri Komutanlığına 20, Hava Kuvvetleri Komutanlığına 6, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına 6, Sahil Güvenlik Komutanlığına 6, Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığına 2, Özel Kuvvetler Komutanlığına 11, Emniyet Genel Müdürlüğüne 20, Çevre ve Orman Bakanlığına 20 adet helikopter tedarik edilmesi planlanıyor. Helikopterin bakım ve eğitim üssünü bünyesinde bulunduracak olan Türkiye, helikopterin üçüncü ülkelere satış haklarını da alacak. Helikopterler, azami ölçüde yerli imkanlar kullanılarak, TAI'nin Ankara'daki mevcut tesislerinde üretilecek.

Söz konusu helikopterler, muharebe sahasında personel ve malzeme naklinin yanı sıra; insani yardım, doğal afetlerde arama-kurtarma, elektronik harbe karşı koyma ile ambulans gibi özel görevlerde de kullanılabilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir