Sayıştay Kanunu teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonundan geçti

Sayıştay Başkanı Dr. Akyel, "Sayıştay Kanunu teklifinin kısa sürede yasalaşması dileğimizdir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sayıştay Başkanı Dr. Recai Akyel, yeni Sayıştay Kanunu teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki müzakerelerinin tamamlandığını belirterek, "Sayıştay Kanunu teklifinin kısa sürede yasalaşması dileğimizdir" dedi.

Sayıştay'ın kuruluşunun 148. yıl dönümü dolayısıyla Sayıştay Sosyal Tesislerinde düzenlenen törende konuşan Akyel, kamu yönetiminin hukuka uygun, hesap verme, saydamlık, katılımcılık gibi ilkeler çerçevesinde, verimli ve etkin kılınması, kamu kaynaklarının verimli kullanılması ve yolsuzlukların önlenmesi konusunda önemli işlevler üstlenen yüksek denetim ve yargı kuruluşu olarak Sayıştay'ın 148. kuruluş yıl dönümüne ulaşmasının mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Köklü bir geçmişe ve birikime sahip Sayıştay'ın 1862 yılında Fransa Sayıştayından esinlenerek kurulduğunu belirten Akyel, "1876 yılında çıkarılan ve ilk anayasamız olan Kanun-i Esasi de yerini almış, 1924, 1962, 1982 Anayasalarında da anayasal kurum kimliğini koruyarak bugünlere gelen Sayıştay, hukuk devletinin ve cumhuriyetimizin temel anayasal kurullarından biridir" dedi.

Akyel, Sayıştay'ın görev çerçevesinin Anayasa'da düzenlenmiş olması, denetimin planlanması ve sonuca bağlanması, faaliyetlerinin mevzuat çerçevesinde, herhangi bir organın müdahalesi olmaksızın, doğrudan Sayıştayca yürütülmesi, Sayıştay bütçesinin yürütme organının müdahale olmaksızın doğrudan TBMM'ye sunulması, Sayıştay başkanının belli bir süre için, üyelerinin ise süre kaydı olmaksızın TBMM tarafından seçilmesi, denetçilerin yarışma ile işe alınmasının da vurgulanmaya değer hususlardan olduğunu bildirdi.

Yeni Sayıştay Kanunu

2005 yılında Anayasa'nın 115. maddesinde değişiklik yapılarak Sayıştay'ın denetim alanının sosyal güvenlik kurumlarını da kapsayacak şekilde genişletildiğini, mahalli idareler üzerindeki denetim görev ve yetkisinin de Anayasa hükmü haline geldiğini hatırlatan Akyel, denetim alanındaki genişleme, dışa dönük raporlama fonksiyonundaki artış, denetim faaliyetlerinin AB ve uluslararası standartlara uygun olarak gerçekleştirme zorunluluğunun yeni bir Sayıştay Kanunu hazırlanması ihtiyacını gündeme getirdiğini söyledi.

Bu ihtiyacın karşılanması amacıyla bu yılın Şubat ayında TBMM'de bir grup milletvekili tarafından sunulan Sayıştay Kanunu teklifinin Plan ve Bütçe ve Komisyonundaki müzakerelerinin tamamlandığını da hatırlatan Akyel, "Sayıştay Kanunu teklifinin kısa sürede yasalaşması dileğimizdir. Yeni Sayıştay Kanun teklifi gerçekleşip yürürlüğe girdiğinde Sayıştay olarak geniş tabanlı çalıştaylar düzenlenecek, genel kurul kararıyla ikincil mevzuat ve yeniden yapılandırma gerçekleştirilecektir" diye konuştu.

Akyel'in konuşmasının ardından meslekte 30 hizmet yılını dolduranlara plaket verildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir