Sayıştay Maliye'den savunma istedi

Sayıştay, denetim birimlerinin lisansüstü eğitim amacıyla yurt dışına gönderdiği görevliler hakkında Maliye Bakanlığından savunma istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sayıştay, denetim birimlerinin lisansüstü eğitim amacıyla yurt dışına gönderdiği görevlilere, "geçici görev yolluğu ödenerek, kamu zararına sebebiyet verildiği" iddiasıyla Maliye Bakanlığından savunma istedi.

Edinilen bilgiye göre, Maliye Bakanlığı müfettişleri, hesap uzmanları, gelirler kontrolörleri, muhasebat ve milli emlak kontrolörleri ve bütçe uzmanları gibi birimleri yakından ilgilendiren olay, Sayıştay'ın yurt dışı görev yolluklarıyla ilgili incelemeleri sonucu ortaya çıktı.

Sayıştay Denetçilerinin buna ilişkin raporlarında, "lisansüstü eğitim yapmak ya da bilgilerini artırmak için 2 yıl süreyle yabancı ülkelere gönderilen denetim birimi görevlilerine, 2 yıl boyunca yurt dışı aylığı ödenmesi gerektiği, ancak ilk yıl için geçici görev yolluğu da verilerek, kamu zararına sebebiyet verildiği" belirtildi.

"Net tutarın yüzde 60'ını alabilirler"

Bilgilerini artırmak için dış ülkelere gönderilen devlet memurları hakkında uygulanması gereken hükümlerin 657 sayılı Kanun'un 78, 79 ve 80'inci maddeleri ile buna dayanılarak çıkarılmış bulunan Yönetmelik ile düzenlendiği vurgulanan raporlarda, şöyle denildi:

"Buna göre, mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere yurt dışına gönderilen devlet memurları aylık ve diğer her türlü ödemeleri ile sözleşme ücretlerinin kanuni kesintilerinden sonra kalan net tutarının yüzde 60'ını kurumlarından alırlar. Yanı sıra gittikleri ülkelerde sürekli görevle bulunan ve 9'uncu derecenin 1'inci kademesinden aylık alan meslek memurlarına ödenmekte olan yurt dışı aylığının üçte ikisi ödenir.

Tüm bu hükümler gereğince gerekli şartları saylayıp yetiştirilmek, bilgilerini artırmak, eğitilmek maksadıyla yurt dışına gönderilen devlet memurlarının aylık hakları (dış burslarla gidenler hariç) gittikleri ülkede sürekli görevle bulunan ve 9'uncu derecenin 1'inci kademesinden aylık alan meslek memurlarına ödenmekte olan yurtdışı aylığının üçte 2'si ile her türlü ödemeler dahil yurt içi aylığının kanuni kesintilerden sonra kalan net tutarının yüzde 60'ıdır. Bunun dışında veya ilave olarak herhangi bir ücret ödenmez. Burada söz konusu durum, yurt dışında bir üniversiteye yetiştirilmek, bilgilerini artırmak, eğitilmek maksadıyla gönderilmedir. Yurt dışında lisans üstü eğitim yapma şartları ve usullerini düzenleyen mevzuata göre görevlendirmede de ödenecek ücret, yine bu kanun hükümlerine göre olacaktır. Bunun dışına çıkılıp, ilk yıl için farklı bir ödeme şekli, 657 sayılı Kanun ve ilgili Yönetmelik hükümlerine tamamen aykırıdır."

Sayıştay, fazla ödemelerin tazminini istiyor

Sayıştay Denetçileri, buna aykırı uygulamalar sonucunda, yurt dışına gönderilen bazı kamu görevlilerine ilk yıl ödenen geçici görev yolluğu ve tam aldığı maaşının yüzde 40'ı tutarında fazla ödemede bulunulduğunu ileri sürdüler. Sayıştay Denetçileri, fazla ödemelerin ilgili kamu görevlilerinden tazmin edilmesini de istediler.

Süreç nasıl işleyecek?

Bu arada Sayıştay yetkilileri, Sayıştay Denetçilerinin, diğer kamu kuruluşlarının bu tür uygulamaları için de aynı tür işlem yaptığını bildirdi. Diğer kamu kuruluşlarına ilişkin Sayıştay Raporlarının da ilgili kurumlara gönderildiği veya gönderileceği, raporlarla bu kuruluşlardan da savunma isteneceği belirtildi.

Sayıştay işleyişinde kuruluşlardan savunmalar geldikçe, yargı raporları oluşturuluyor ve ilgili daire, konuyu ele alıp, kararını veriyor. İlgili kuruluşlar da, Daire kararlarına karşı Sayıştay Temyiz Kuruluna itirazda bulunabiliyor. Sayıştay Temyiz Kurulu da itiraz durumunda nihai kararı veriyor.

Öte yandan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığında da yurt dışı görevlendirmelerle ilgili aynı durumun yaşandığı ve ilgili Dairenin Sayıştay Denetçi raporları doğrultusunda karar verdiği bildirildi. Dairenin, fazla ödemelerin kamu görevlilerinden tazmin kararının ise Temyiz Kurulunca kaldırıldığı ifade edildi.

Kamu kuruluşlarından çok sayıda denetim görevlisinin bu kapsamda yurt dışına gönderildiğine dikkati çeken Sayıştay yetkilileri, bundan sonra ya Sayıştay Denetçi raporları doğrultusunda ödeme yapılması, ya da kanuni değişikliğe gidilmesi gerektiğini vurguluyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir