SBS tarihe karışıyor

SBS, 6 ve 7. sınıflarda kademeli olarak kaldırılacak, sınava sadece 8. sınıflar girecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Seviye Belirleme Sınavının (SBS) 6 ve 7. sınıflarda kademeli olarak kaldırılacağını, sınavın sadece 8. sınıfta gerçekleştirileceğini bildirdi.

Çubukçu, Milli Eğitim Bakanlığı Tevfik İleri Toplantı Salonu'nda "Ortaöğretim Geçiş Sistemi ve Seviye Belirleme Sınavı"na ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Yapılan çalışmalar ve hazırlanan raporlar doğrultusunda SBS'nin genel olarak olumlu yönleri olmakla beraber olumsuz etkilerinin bulunduğunun da tespit edildiğini kaydeden Çubukçu, şunları söyledi: 

"Seviye Belirleme Sınavını 6 ve 7. sınıflarda kademeli olarak kaldırıyoruz. Sarmal bir yapı içeren müfredat doğrultusunda SBS sadece 8. sınıfta gerçekleştirilecek, bundan sonra ve 8. sınıf konularından sorumlu olacaklar. 2010-2011 eğitim-öğretim yılında 6. sınıfa başlayan öğrencilerimiz sınava girmeyecekler. Bu öğrenciler 2011-2012 yılında da 7. sınıf öğrencisi olarak sınava girmeyecekler.

Fakat bu yıl Seviye Belirleme Sınavı'nda 6. sınıfta olup eski sisteme uygun olarak sınava giren öğrencilerimiz 7 ve 8. sınıflarda da sınava girecekler. Bu yıl 7. sınıfta olup SBS'ye katılan öğrencilerimiz eski sisteme uygun olarak 8. sınıfta da sınava girip bu şekilde ortaöğretim kurumlarına yerleşecekler."

Çubukçu, orta öğretimde gerçekleştirilecek yeniden yapılanma ile gelecek yıllar içerisinde genel liselerin tamamının Anadolu Liselerine ve Meslek Liselerine dönüştürüleceğini, okullar arası niteliksel farklılıkların bu şekilde ortadan kaldırılacağını, okul çeşitliliğinin de en aza indirileceğini bildirdi.

"Aşırı stres ve kaygıdan uzaklaşacak"

Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, bu veriler ışığında getirilen yeni düzenlemeyi şöyle anlattı:

"Seviye Belirleme Sınavını 6. ve 7. sınıflarda kademeli olarak kaldırıyoruz. Sarmal bir yapı içeren müfredat doğrultusunda SBS sadece 8. sınıfta yapılacak ve 8. sınıf konulardan sorumlu olacaklar. 2010-2011 eğitim-öğretim yılında 6. sınıfa başlayan öğrencilerimiz sınava girmeyecekler. Bu öğrenciler 2011-2012 yılında da 7. sınıf öğrencisi olarak yine sınava girmeyecekler.

"SBS'ye giren öğrencilerin hak kaybı olmayacak"

Çubukçu, bugüne kadar SBS'ye giren öğrencilerin hiçbir hak kaybı olmayacağını bildirdi.

Çubukçu, gelecek eğitim-öğretim yılından itibaren ders çizelgeleri ile ders saatlerinin yeni sisteme odaklı olarak belirleneceğini ifade ederek, bu çerçevede bazı derslerin saatlerinin azaltılacağını kaydetti.

Bakan Çubukçu, Ortaöğretime Geçiş Sistemi ve SBS ile ilgili yeni düzenleme konusunda bilgi vermek amacıyla Bakanlığın Tevfik İleri Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yeni sistemin öğrencilerin dershanelere yönelmesini etkileyip etkilemeyeceği konusunda Çubukçu, yeni sistemin amacının "okulu merkeze alan ve okulun rolünü güçlendiren bir sistem olacağını" ifade etti. Çubukçu, "okul dışı kaynaklara" yönelmesi halinde çocukların okullarda aldıkları eğitime güven duymaları ve bu eğitimle geleceğe hazırlanmaları konusunda bir endişe yaratılacağını vurguladı. Çubukçu, "SBS'nin sadece 6. ve 7. sınıflarda uygulanmıyor olmasının dahi ben aileler açısından önemli olacağını düşünüyorum. Çünkü göreli olarak 4. ve 5. sınıflarda da aileler çocuklarını okul dışı kaynaklara yönlendiriyorlar. Dolayısıyla biz çocuklarımızı okulu merkeze alan bir sistem içinde eğitmeyi hedefliyoruz" dedi.

Toplumda, "Çok sık sistem değişiyor. Çocuklarımız bu sisteme uygun bir şekilde eğitilemiyorlar. Daha üç yıl önce bu sisteme geçilmişti, şimdi yeniden eskiye dönüş mü?" yönünde eleştiriler yapıldığını kaydeden Çubukçu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu, OKS'ye bir dönüş olarak kesinlikle algılanmamalı çünkü SBS'de çocuklarımızın başarılarını aynı zamanda ölçme ve değerlendirme amaçlı yaptığımız için bu sınav sistemi 8. sınıflarda uygulanmaya devam edecek.

Okullarda serbest kıyafet

Okullarda "serbest kıyafet uygulamasının ne zaman başlayacağı" konusundaki soruyu Çubukçu, şöyle yanıtladı:

"Bu uygulamadan ne tamamen vazgeçildi ne de çok uzun vadeli bir plan. Çocuklarımızın okullarda her şeyden önce severek, isteyerek; kendilerini mutlu hissedecekleri şekilde bulunmalarını hedefliyoruz. Dolayısıyla eğitim sistemimizi gözden geçirirken eğitimin içerisinde bulunan her meseleyi değerlendirmeye tabi tutuyoruz. Bu değerlendirmeleri yaparken ben bugüne kadar sadece eğitimcilerle değil, veliler ve öğrencilerle de eğitimin tüm paydaşlarıyla da meseleleri görüşmeyi, bunu onlara sormayı uygun buldum.

Son dönemde kendi web sitemizde bir anket yaptık, okullardaki üniforma uygulamasına ilişkin ayrıca bu konuda bir çalıştay yaptık. Zorunlu ve üniforma sisteminin öğrencilerimiz, eğitim sistemimiz üzerinde bir baskı oluşturup oluşturmadığını, onlar üzerinde olumlu veya olumsuz etkilerini ölçmeye çalıştık. Dolayısıyla elde ettiğimiz sonuçlardan, çok kısa bir sürede, yani bu yıl, önümüzdeki yıl itibarıyla uygulamaya koyabileceğimiz bir sistem olmadığını öngördük.

6, 7 ve 8. sınıflardaki yıl sonu başarı puanları  yüzde 30 etkileyecek

Milli Eğitim Bakanlığınca Seviye Belirleme Sınavları'nda (SBS) yapılan yeni düzenlemeye göre, öğrencilerin 6, 7 ve 8. sınıflardaki yıl sonu başarı puanları öğrencilerin yerleştirme puanlarına yüzde 30, sınav puanları da yüzde 70 oranında etki edecek.

MEB, SBS'de yapılan yeni düzenleme ile ilgili ayrıntıların yer aldığı yazılı açıklama hazırladı.

Açıklamada, 2007-2008 yılında uygulamaya konulan Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi'nin en önemli unsurlarından biri olan SBS üzerinde yapılan detaylı ve kapsamlı analizler sonucunda SBS'nin genel olarak öğrenci, veli, öğretmen, okul ve eğitim sisteminde olumsuz etkilerinin de bulunduğunun tespit edildiği belirtildi. Açıklamada, bu olumsuz etkileri ortadan kaldırmak amacıyla sistemin hedeflerinden vazgeçilmeden ortaöğretim sisteminin yeniden düzenlenmesi çalışmaları da dikkate alınarak yeni bir düzenleme yapılmasına ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.

Açıklamaya göre, yeni düzenleme, öğrencilerin 6, 7 ve 8. sınıflarda elde ettikleri "Yılsonu Başarı Puanları (YBP)" ile 8. sınıfta yapılacak olan SBS puanlarının belirli oranlarda değerlendirilmesi esasına dayanacak.

YBP, daha önceden olduğu gibi e-okul sistemi üzerinde, öğrencinin her dersten almış olduğu yıl sonu puanının haftalık ders sayısı ile çarpımlarının toplamının haftalık ders sayısına bölünmesiyle elde edilecek ve 100 tam puan üzerinden hesaplanacak.

Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (OYP) hesaplanırken de, öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıf Yılsonu Başarı Puanları değerlendirmeye alınacak ve yerleştirmeye yüzde 30 etki edecek. Öğrencinin 8. sınıfta gireceği SBS'den aldığı puan ise yerleştirmede yüzde 70 oranında etkili olacak.

2010-2011 öğretim yılında 6. sınıfa başlayacak öğrencilerle birlikte kademeli olarak uygulamaya konulacak olan yeni düzenlemeye göre, bu öğrenciler 2011-2012 yılında, 7. sınıf öğrencisi olarak sınava girmeyecekler. Bu yıl SBS'ye girmiş olan 6. sınıf öğrencileri ise eski sisteme uygun olarak 7. ve 8. sınıflarda SBS'ye girecekler. Bu yıl 7. sınıfta olup SBS'ye katılan öğrenciler de önümüzdeki yıl yine eski sisteme uygun olarak ortaöğretim kurumlarına yerleştirilecekler.

SBS her yıl hazirada yapılacak

Yeni SBS, daha önceden olduğu gibi Haziran ayında olmak üzere yılda bir kez yapılacak. SBS'nin tüm merkezi sistem sınavlarının mantığına uygun olarak telafisi ya da not yükseltmesi gibi ek herhangi bir sınavı olmayacak.

SBS'ye katılım zorunlu olmayacak. Ancak merkezi sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmede kullanılacak puana etkisi bakımından öğrencilerin bu sınava girmeleri öneriliyor. Sınava herhangi bir sebeple katılamayan öğrenciye o yılın en düşük puanı verilerek Ortaöğretime Yerleştirme Puanı  hesaplanacak.

Sadece 8. sınıf müfredatından sorulacak

SBS'de testlerin ağırlık katsayılarında değişiklik söz konusu olmayacak. Sınavda Türkçe ve Matematik test ağırlık katsayıları 4, Fen Bilgisi ve Sosyal Bilgiler test ağırlık katsayıları 3, Yabancı Dil test ağırlık katsayısı 1 olacak.

Yeni SBS'de OKS'den farklı olarak sorular sadece 8. sınıf müfredatından yöneltilecek.

Yerleştirme

Ortaöğretim kurumlarına, yerleştirme işlemi Orta Öğretime Yerleştirme Puanına (OYP) göre yapılacak. Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından 8. sınıfın sonunda tercih başvuruları alınmak suretiyle, puan üstünlüğü esasına dayalı olarak önceden belirlenmiş kontenjanlara göre yerleştirme yapılacak. Yerleştirmeye ilişkin esaslar yerleştirme kılavuzları ile duyurulacak.

Yurtdışında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olmayan herhangi bir eğitim kurumunda öğrenim gören öğrenciler de isterlerse SBS'ye katılabilecekler. Bu öğrencilerin yurt dışında bulundukları süre boyunca aldıkları Yılsonu Başarı Puanları dikkate alınmayacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir