Şehir Hatları'nın rotaları değişiyor

Yolcularının bir bölümünü metrobüse kaptıran ve gelecek yıllarda Marmaray, Lastik Tekerlekli Tüp Geçit ve 3. köprü projeleri ile yolcu sayısının daha da düşmesi beklenen Şehir Hatları, turistik taşımacılık başta olmak üzere, yeni sulara yelken açmayı plan

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



İSTANBUL  - Yolcularının büyük bölümünü metrobüse kaptıran Şehir Hatları, yaklaşık iki hafta önce açılan Kadıköy-Kartal Metro Hattı ile yeniden bazı eski yolcularının tercihi oldu. Ancak Osmanlı'nın Şirket-i Hayriyesi gelecek yıllarda Marmaray, Lastik Tekerlekli Tüp Geçit ve 3. köprü projelerinin hayata geçirilmesiyle, yolcu sayısının daha da düşeceği endişesini taşıyor.

Şehir Hatları AŞ, "yaklaşan tehlike"ye karşın, turistik taşımacılığa daha da ağırlık vermeyi, arabalı vapur seferleri başlatmayı ve Marmara'da ağır yük taşımacılığı işine girmeyi planlıyor.
Şehir Hatları Genel Müdürü Süleyman Genç, bu yılın başında azalma eğilimi gösteren yolcu portföyünün nisan ayı itibariyle artmaya başladığını ifade ederek, Fatih Sultan Mehmet (FSM) ve Haliç köprülerindeki bakım çalışmaları sırasında yolcu sayısındaki artışın yüzde 10'u geçtiğini, bu artışın Boğaz hatlarında yüzde 40'lara, Küçüksu-Beşiktaş gibi bazı hatlarda ise yüzde 100'lere ulaştığını bildirdi.
Genç, "Yaz döneminde rekor kırdık. İstanbullular'ın bir bölümünün kent dışında olmasına karşın bayramda da korkunç bir yolcu artışı oldu. Günde yaklaşık 240 bin kişi taşıdık. Bu rakam, tarihi 161 yıl öncesine dayanan Şehir Hatları'nın geçmişinde günlük bazda taşıdığı en yüksek yolcu sayısıdır, tüm zamanların rekorunu kırdık" diye konuştu.
Yılın ilk yarısında 23 milyonun üzerinde yolcu taşıdıklarını, 2012 sonunda bu rakamın 46-47 milyon olmasının beklendiğini, rakamların, bu beklentinin aşılacağını gösterdiğini kaydeden Genç, "Adalar'da, turistik taşımacılıkta da yılların en yüksek portföyünü yaşadık. Boğaz gezilerinde de bu yaz rekor kırdık" dedi.
"Çok başarılı bir proje" olarak gördüğü metrobüsün denizden yolcu çektiğini ve günlük bazda sadece Kadıköy'den 1500'ün üzerinde vapur yolcusu aldığını belirten Genç, Kadıköy-Kartal metrosunu uzun zamandır beklediklerini, hattın hizmete girmesiyle Kadıköy vapur yolcusu sayısının yüzde 15 arttığını, bu rakamın daha da yükselmesini beklediklerini kaydetti.

"Farklı alanlara yönelmemiz gerekiyor"

Süleyman Genç, raylı sistem ile yarışamayacaklarını ifade ederek, İstanbul Rehberler Odası ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) ile devam eden çalışmaları kapsamında, turistik taşımacılığı ilerleteceklerini, İstanbul'un böyle bir geleceği olduğunu, kentin ulaşım projelerine bakıldığında yolcu taşımacılığının yanı sıra farklı alanlarda hizmet geliştirmeleri gerektiğini söyledi.
Genç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Turistik taşımacılığa ağırlık vereceğiz. İstanbul içinde deniz taşımacılığı yapanlar bu yolu tercih etmek zorunda kalacaktır. Çünkü Marmaray, 3. köprü, hatta Lastik Tekerlekli Tüp Geçit Projesi, Haliç'te metro geçiş projesi... Biz ve özel sektör, deniz taşımacılığının yüzde 80-90'ını Beşiktaş, Kabataş, Karaköy, Eminönü, Kadıköy, Haydarpaşa ve Üsküdar'dan oluşan alan içinde yapıyoruz. Söz konusu ulaşım yatırımlarına, projelere baktığımızda bazı hatların yaklaşık yüzde 70 oranında etkilenebileceğini görüyoruz. Örneğin Üsküdar-Eminönü, en çok yolcu taşıdığımız hattır. Marmaray ile bu hat eski işlevini yitirebilir. Marmaray iki yaka arasında hızlı geçişin ilk tercihi olacaktır. Bizi sevenler de bu hattı kullanacaktır."
İstanbul'daki turistik taşımacılığın potansiyeline de işaret eden Genç, son 2 yılda kruvaziyer turizminin çok geliştiğini, uluslararası ve yerli birçok toplantıya ev sahipliği yapan kentte turistik taşımacılığın gelişiminin kaçınılmaz ve bu alanda İstanbul'un "bakir bir cennet" olduğunu söyledi.

"Yük taşımacılığını özel sektöre yaptırma anlamında altyapı çalışmalarımız var"

Şehir Hatları Genel Müdürü Genç, Tekirdağ'dan Ambarlı'ya, Anadolu yakasında da Maltepe, Kartal'dan başlayıp Derince, Gölcük, Armutlu ya da Mudanya'ya kadar olan alan içinde ağır yük taşımacılığı yaptırma konusu ile ilgilendiklerini ifade ederek, "Bu tür çalışmaları ortak payda olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yapıyoruz. İlla taşımayı kendimiz yapacak değiliz, yaptırabiliriz. Genel yürütümün, kontrolün Şehir Hatları üzerinden olması nedeniyle alanların tahsis edilerek özel sektöre yaptırma anlamında altyapı çalışmalarımız var" şeklinde konuştu.
Kısa vadeli planları arasında Boğaz'ın birkaç noktasında araba vapuru ile taşımacılığın bulunduğunu, bunun için Boğaz'ın 4'er noktasında karşılıklı geçiş mecralarını araştırdıklarını belirten Genç, İstinye-Çubuklu'nun "en iyi hatlardan biri" ve bu hattı hayata geçirmenin ilk hayalleri olduğunu, ilgili otoritelerin desteği ile önümüzdeki yıl bu hatta seferlerin başlayabileceğini duyurdu.
Genç, önümüzdeki yıl Boğaziçi Köprüsü'nün bakıma alınacak olmasının vapur seferlerine ilgiyi artıracağını, buna yönelik hazırlık yaptıklarını da bildirdi.