Şehir içi toplu taşımacılık pazarı yüzde 28 daraldı
BMC'nin 2009 yılı pazar değerlendirme raporu açıklandı
İZMİR - İzmir fabrikalarında yüzde 100 yerli sermayeyle üretim yapan ve kuruluşunun 45. yıldönümünü kutlayan BMC'nin 2009 yılı pazar değerlendirme raporuna göre, toplam şehir içi toplu taşımacılık pazarı geçen yıl yüzde 28 oranında daralarak bin 800 adete geriledi.
BMC'nin yazılı açıklamasında, sektörün 2009 yılı pazar değerlendirmesi yapıldı.
Değerlendirmede, 7,5 m., 9 m., 12 m. solo, 12 m. çift katlı ve 18 m. otobüsleri kapsayan toplam şehir içi toplu taşımacılık pazarının 2008 yılında 2 bin 500 adet seviyelerinde iken, bu rakamın 2009'da yüzde 28'lik daralmayla bin 800 adete düştüğü belirtildi.
BMC'nin geçen yılı, 7,5, 9, 12 ve 18 m. otobüsleri kapsayan toplam şehir içi toplu taşımacılık pazarında yüzde 31'lik pazar payıyla lider olarak kapattığı kaydedilen değerlendirmede, "BMC, en fazla artış kaydeden ve en yüksek hacme sahip olan 12 metrelik otobüs pazarında da yüzde 49'luk pazar payıyla lider konumundadır" denildi.
Değerlendirmede, Türkiye'de şehir içi toplu taşımacılık modellerinin gelişiminin, Avrupa normlarına uyumlu ve çevreye, yolcuya saygılı otobüslerin kullanımını giderek artırdığı ifade edilerek, şu görüşlere yer verildi:
"Büyükşehir belediyelerindeki yatay ve dikey entegrasyonlar şehir içindeki yolculuk alışkanlıklarının değişmesine yol açmaktadır. Trafik yoğunluğunun artması ve neredeyse bir kaos haline dönüşmesi, entegre toplu taşımacılık sistemlerinin gelişmesine ve birbirleriyle uyumlu şekilde kullanımına yerel yönetimleri teşvik etmektedir. Büyükşehir belediyelerindeki metro, hafif raylı sistem ve otobüs entegrasyonları trafik yoğunluğunun ve trafikte geçen sürenin azalması, insanlara daha fazla sosyal yaşam zamanı ve alanı sağlamaktadır."
Tüm bu gelişmeleri öngören BMC'nin, pazardaki gelişmeler ışığında, Türkiye şartlarına en uygun, çevre ve yolcu dostu, işletme maliyetleri düşük otobüsleri üretmeyi başardığı belirtilen değerlendirmede, önümüzdeki 3 yıllık süreçte büyükşehir belediyelerinde entegrasyona dayalı tam alçak tabanlı solo ve körüklü otobüslerin kullanımının artacağı kaydedildi.
Değerlendirmede, Anadolu'da minibüsten 7,5 m. ve 9 m. otobüs segmentlerine taşımacılık maliyetlerinin optimize edilmesi ve taşımacılık konforunun arttırılması ve yaşlanmış olan otobüs parkının yenilenmesi neticesinde geçişler olacağı görüşüne de yer verildi.
"Dolayısıyla önümüzdeki 3 yıllık dönemde tüm bu gelişmeler ışığında Temmuz 2011 seçimlerini de dikkate aldığımızda ortalama yüzde 20 oranında bir artış öngörülebilir" denilen değerlendirmede, BMC'nin de otobüs fabrikasının kapasitesini 5 yıllık dönemde bin 1800 adetlerden 4 bin adetlere çıkarmayı hedeflediği bildirildi.