Şekerbank’tan batık kredi riskine karşı ‘joker sigorta’

‘Benim Bankam paketi’ ile bir yıl içerisinde 50 bin müşteriye ulaşmayı hedefleyen banka,ayrıca küçük işletmelerin batık kredi riskine karşı da ‘Joker Sigorta’ ürününü çıkardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

HATAY - Anadolu bankacılığını misyon edinen Şekerbank, bankacılık hizmetiyle tanışmamış esnaf ve mikro işletmeleri radarına aldı. Bu kesime yönelik “Benim Bankam Paketi”ni geliştirdiklerini belirten Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, bu paket ile esnaf, mikro ve küçük işletmelere hızlı ve az bürokratik kredilendirme süreci sunacaklarını söyledi. ‘Benim Bankam paketi’ ile bir yıl içerisinde 50 bin müşteriye ulaşmayı hedefleyen banka, ayrıca küçük işletmelerin batık kredi riskine karşı da ‘Joker Sigorta’ ürününü çıkardı.

Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin ve Şekerbank İşletme ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür
Yardımcısı Halit Haydar Yıldız, bu yıl beşincisini düzenlediği Anadolu turunun Antakya durağında,
esnaf ve işletmelerle buluştu. 50 bin kişiyi bankacılıkla tanıştıracak Uluşahin, tarım bankacılığı
kapsamında bu yıl 55 il, 91 ilçe ve bin köyü ziyaret ederek 45 bine yakın çiftçi ile yüz yüze görüştüklerini dile getirdi. Uluşahin, işletme bankacılığı alanında ise nisan ortasından bu yana ‘Üretene hizmet için yollardayız’ sloganıyla 52 il, 74 ilçede 2 bin 500 esnaf ve işletmeyi
ziyaret ettiklerini anlattı. Esnaf ve küçük işletmelere özel bankacılık hizmeti vererek ‘Benim Bankam
Paketi’ ni geliştirdiklerini dile getiren Meriç Uluşahin, nakit akışına dayalı kredilendirme yöntemiyle bu kesimin daha kolay kredi olanaklarına ulaşmasını sağladıklarını ifade etti.

Uluşahin, bu yeni ürün ile bir yıl içinde yaklaşık 50 bin müşteriye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
Esnafa özel ‘Joker Sigorta’ ürünü de çıkardıklarını anlatan Uluşahin, daha henüz bir hafta olmasına
rağmen çok yoğun taleple karşılaştıklarını söyledi. Halit Haydar Yıldız ise bu ürünün özelliklerini
şöyle özetledi: “Küçük işletmelerde vazgeçilemeyecek genelde hem işyeri sahibinin sağ kolu olup
en ömemli işleri yüklenen hem de her işe koşan joker olarak tanımlanabilecek çalışanlar var. Biz de
bu yeni ürünle birlikte işletmenin farklı sebeplerle işe gelmemesi durumunda oluşacak iş kaybı nedeniyle yaşanan maddi sıkıntı durumlarında daha önce kullanılmış olan kredinin taksitlerini karşılayacağız. Bir yıl içinde 75 bin ile 100 bin müşterinin bu ürünü kullanmasını hedefliyoruz.”

Basel II eurobond yatırımlarına olan iştahı keser

1 TEMMUZ tarihinde devreye girecek Basel II’yi bankacılık sektörü açısından kritik bir süreç olarak değerlendiren Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, şunları söyledi:“Basel II ile ülke ratingi gündeme geliyor. Biz şimdiye kadar kendi ülkemizi OECD kapsamında diye dikkate alıp 0 risk ağırlığında diyorduk. Kendi kamu kağıtlarımıza TL olsun, yabancı para olsun rahatlıkla yatırım yapabiliyorduk. Eğer 1 Temmuz’da mevcut Basel II kuralları kapsamında bu uygulamaya geçersek; bu sefer ülke ratingleri devreye gireceği için özellikle yabancı paraeurobond’lar (çünkü Türk Lirası’nı otoritenin   inisiyatifine bırakıyor) yüzde 100 risk ağırlığına giriyor. Bu 1.5-2 puana yakın sektörde sermaye yeterliliği rasyosunun aşağı gelmesi demek. Bu şu soru işaretini gündeme getiriyor. Rating kurumlarına baktığımız zaman ülkenin bulunduğu konum ile yurtdışındaki ülkelerin ratinglere baktığımız zaman çok hak ettiğimiz yerde değil. Tabii kırılganlıklarımız olabilir ama.. Böyle bir ortam varken Basel II ile birlikte bir yandan da bu rating kuruluşlarının verdiği notlar bir gösterge haline gelecek. Sektörümüzde de hep sermaye yeterliliğimizinkuvvetli olmasıyla övündük. Avantajlı konumumuzu  dezavantajlı konuma çevirir mi? Bir şekilde bunlar tartışıla tarşıla bir noktaya gelecek. Ancak Basel II bu haliyle çıkarsa bankaların eurobond iştahını etkileyecektir.”

KOBİ’lere alternatif finansman ödül getirdi

Şekerbank’ın, esnafa ve işletmelere sürdürülebilir uzun vadeli kaynak sunma yönünde önemli çalışmalara imza attığını anlatan Meriç Uluşahin, “Türkiye’nin ilk KOBİ VTMK programı kapsamında Eylül 2011’den bu yana toplam 640 milyon TL lik ihraç gerçekleştirdik. Sağlanan bu kaynağı, sürdürülebilir finansman desteği olarak yine esnaf, KOBİ ve küçük işletmelerimize yönlendiriyoruz” dedi. Şekerbank’ın söz konusu VTMK ihracı ile ilgili uluslararası bir ödül de aldığını belirten Meriç Uluşahin, “Şekerbank, EMEA (Europe Middle East Africa) Finance 2011 Yılı Başarı Ödülleri’nde, dünyanın KOBİ kredileri teminatlı gerçekleştirilen ilk VTMK ihracı işlemi ile ödül kazandı. Türkiye’de ve dünyada bir ilki gerçekleştiren Bankamız, bu kapsamda “En iyi Varlık Teminatlı Menkul Kıymet Ödülü”ne (Best Covered Bond) değer görüldü” dedi.

Müşteriye özel nakit akış tablosu oluşturuyor

Halit Haydar Yıldız, bugüne kadar bankacılık hizmetiyle tanışmamış esnaf, zirai ve küçük işletmelere özel geliştirdikleri ‘Benim Bankam Paketi’ nin özelliklerini ise şöyle aktardı: “Standart kredi değerlendirme sürecinde bir işletme herhangi bir bankaya gittiğinde, öncelikle sistemsel olarak o   şletmenin ekonomik tarihine, yani daha evvelki bankacılık işlemlerine bakılıp otomatik bir puanlama gerçekleştirilir. Ancak daha önce bir banka ile çalışmamış, geçmiş sicili olmayan kesim bu aşamada, yani daha ilk adımda problem yaşayabiliyor. Biz Şekerbank olarak ‘Benim Bankam Paketi’ ile bu engeli ortadan kaldırmak için, yerinde inceleme ile müşterinin geçmiş dönemlerdeki ve gelecek bir yıldaki gelir ve giderleri, mevcut stokları, hatta kişisel ve ailevi giderlerini değerlendirip, söz konusu müşteriye özel bir nakit akışı tablosu oluşturuyoruz.”

Her 3 liranın 1 lirası işletmelere gidiyor

Şekerbank İşletme ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Halit Haydar Yıldız, Şekerbank’ın, işletme ve tarım bankacılığındaki nakdi kredilerde 2011 yılında yüzde 42 büyüyerek yaklaşık 2 milyar TL’lik bir kredi büyüklüğüne ulaştığını söyledi. Yıldız, ilk 4 ayda tarım, esnaf ve küçük işletme kredilerinde sektörün yüzde 3.8, Şekerbank’ın ise yüzde 13.5 oranında büyüdüğünü, bu segmentlerdeki kredilerin Şekerbank’ın toplam kredi portföyü içerisindeki payının ise yüzde 25.6’a ulaştığını söyledi. Yıldız, önümüzdeki 3 yıllık süreçte işletme segmentinin toplam krediler içerisindeki payının yüzde 35-40’a, KOBİ kredilerinin ise yüzde 65-70’e ulaşmasını hedeflediklerini ekledi.