Sektörel istihdam artışında tarım dikkat çekiyor

TİSK İşgücü Piyasası Bülteninde, 2011 yılının ilk 4 ayı itibariyle tarımın istihdamını 474 bin artırdığı belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) İşgücü Piyasası Bülteni'nde, 2005-2011 döneminde sektörel istihdam artışlarında tarım sektörü lehine büyük değişim yaşandığına dikkat çekerek, tarımda 2005'te yılda 559 bin kişilik istihdam kaybı yaşanırken, 2011'in ilk 4 ayı itibariyle istihdamın 474 bin arttığına dikkat çekildi.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, Temmuz ayı "TİSK İşgücü Piyasası Bülteni"ni yayınladı. Bültende 2005-2011 döneminde sektörel istihdam artışlarında tarım sektörünün lehine büyük değişim yaşandığı belirtilerek, tarımda 2005'te yılda 559 bin kişilik istihdam kaybı yaşanırken, sektörün 2011'in ilk 4 ayı itibariyle istihdamını 474 bin artırır hale geldiği kaydedildi.

İşgücü artışı ve işgücüne katılma oranının yükseldiğine dikkat çekilen bültende, 2011 Nisan döneminde istihdam artışının bir miktar yavaşlamakla birlikte güçlü biçimde yükselmeye devam ettiği kaydedildi. Tarım sektörünün toplam istihdam artışına sanayiye yakın bir düzeyde katkı yaptığı; istihdamda en büyük paya sahip olan hizmetler sektörünün ise geride bıraktığına dikkat çekilen bültende, 1 milyon 455 bin kişilik istihdam artışından en büyük payı 940 bin kişiyle lise altı eğitimlilerin aldığı, buna karşılık 97 bin meslek lisesi mezunun iş bulduğu belirtildi.

İstihdama eklenen her dört kişiden üçünün düşük nitelikli olduğu kaydedilen bültende, "İşsizlikteki azalıştan da en fazla yararlananlar, eğitim düzeyi yetersiz kişiler olurken, yüksek öğrenim mezunları bu süreçten yararlanamadı ve işsiz sayısı bu grupta 25 bin kişi arttı. Bu durum ekonominin üretim yapısının ve eğitim sisteminin ciddi sorunlar yaşadığını ortaya koydu. Ücretli istihdamındaki hızlı büyüme devam ediyor. İstihdama eklenen her dört kişiden biri, kadınlarda her iki kişiden biri kayıtdışında iş buldu. Tarımdaki ücretsiz aile işçilerinin sayısı 142 bin kişi arttı. Bu, kayıtdışı istihdam artışının yüzde 70'ini oluşturdu. İşsizlik azalışında kadınların erkeklere göre dezavantajlı olduğu görülüyor. Genç işsizliği önemli ölçüde azalma eğiliminde bulunuyor" ifadeleri kullanıldı.

Hizmetler sektörünün işsizlikteki payı arttı

Hizmetler sektörünün işsizlikteki payının arttığına dikkat çekilen bültende, en geniş işsizlik tanımına göre Türkiye'de 5 milyon 402 bin işsiz bulunduğu kaydedildi. Türkiye'nin işsizlik sıralamasında 40 ülke arasında 10'uncu sıradan 12'inci sıraya inerek Euro Bölgesi ortalamasına ulaştığı belirtilen bültende, işsizlik ödeneğine başvuru sayısının Haziran 2011'de hafifçe yükseldiğine dikkat çekildi. Bültende reel kesimin istihdam beklentisinin arttığı belirtilerek, tüketicinin istihdam beklentisinin de artmakla birlikte henüz iyimser alana geçemediği ifade edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir