Sel felaketine 7 can verdik, 13 yaralı var

Tekirdağ ve İstanbul'da meydana gelen sellerde adeta can pazarı yaşandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, Trakya'daki sel felaketinde toplam 7 kişinin öldüğünü, 13 kişinin de yaralandığını bildirdi. Kayıp 3 kişiyi arama çalışmaları sürdürülüyor.

Genel Müdürlükten yapılan yazılı açıklamaya göre, İstanbul'un Çatalca ve Silivri ilçeleri ile Tekirdağ'ın Saray ilçesindeki aşırı yağışlar nedeniyle oluşan selde Handan, Büşra, Afra Çakar ile Mustafa Bilgin (82), Fatma Bilgin (79) Faruk Donat ve Havanur Korkmaz hayatını kaybetti.

İstanbul'daki sel felaketinde Mustafa Koç, İbrahim Şemhem, Hasan Manav, Gamze, Onur, Gülşah Tek, Nursel Kaplan, Ayhan Taş, Sıdıka Şengüler, Zuhal Davulcu, Metin Çubuk, Coşkun Poyraz ve Azra Manav yaralandı.

Yaralılar Silivri, Selimpaşa ve International Hospital hastanelerinde tedaviye alındı.

Kaybolan Fatih ve Berna Çakar'ı arama çalışmaları sivil savunma ekipleri ve askeri birliklerce sürdürülürken, Tekirdağ'a Başbakanlık tarafından 250 bin TL "acil ödenek" gönderildi.

Hasar durumu

Sel ve su baskınları nedeniyle bölgedeki çok sayıda ev ve iş yeri ile bazı okullar ve devlet hastanelerinde hasar oluşurken, afete maruz kalan ilçelerde hasar tespit çalışmalarına başlandı.

Tekirdağ'da 8 ev, 3 iş yeri, 1 ağıl ile 1 köprü yıkıldı, 12 ev ve 1 çiftliği su bastı.

İstanbul'daki sel felaketinde de bin 700 ev, yazlık konut ve iş yeri su baskınına uğradı.

Hasar gören 20 dairelik bir blok boşaltıldı.

Silivri ve Selimpaşa'da 7-8 okul ile Çatalca, Silivri ve Selimpaşa devlet hastaneleri su baskınlarında zarar gördü. 58 araç ve 15-20 teknede hasar oluştu.

Ayrıca Türk Kızılayı'nca her iki il'e toplam 600 battaniye, 200 gıda kolisi, 10 çadır, 33 yatak, 33 karyola, 20 mutfak seti, 174 rulo yatak, 26 şilte ve bin 160 şişe su gönderildi.

Arama kurtarma ekipleri

6 helikopter, çok sayıda kurtarma botu ile kamu ve özel iş makinelerinin yer aldığı arama-kurtarma çalışmalarına İstanbul Sivil Savunma Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü, 1. Ordu Komutanlığı ve bağlı birliklere ait kurtarma ekipleri, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı, Orman Bölge Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Arama Kurtarma, İtfaiye Daire Başkanlığı, İSKİ Genel Müdürlüğü, İBB Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü ile emniyet ve jandarma ekipleri katılıyor.

İstanbul Valisi Muammer Güler

Öte yandan İstanbul Valisi Muammer Güler, sel felaketinde Çatalca'da 2, Silivri'de 1 kişinin öldüğünü, 8 kişinin de kayıp olduğunu bildirdi.

Güler, yaptığı açıklamada, "Çatalca'da 2, Silivri'de kalp krizi sonucu 1 kişi öldü. Silivri'nin Selimpaşa beldesinde 4 ve Çatalca'da da 4 kişi olmak üzere 8 kişi kayıp durumda. 20 tane yaralı var. Durumları iyiye gidiyor" dedi.

Güler, kayıp 8 kişinin aranmasına gece boyunca ve yarın da devam edileceğini belirtti.

Tatil bölgesindeki sitelerin bulunduğu alanda yaklaşık 120 aracın hasar gördüğünü de ifade eden Güler, bölgeye 2 günde yağan yağmurun yalaşık olarak 6 ayda yağan yağmura eşit olduğunu söyledi.

Yağmurun cuma gününe kadar süreceği bilgisinin kendisine geldiğini dile getiren Güler, vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.

Güler, vatandaşların özellikle ana yolları ve TEM otoyolunu kullanmalarını tavsiye ettiklerini de belirterek, yağmurun aşırı yağması nedeniyle ara yollarda ve köy yollarında toprağın yumuşadığına da dikkati çekti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi: 8 vatandaştan haber alınamıyor

Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, Çatalca'da 4, Silivri'de de 4 vatandaştan haber alınamadığı ve bölgede arama çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Büyükşehir Belediyesi'nin yazılı açıklamasında, İstanbul ve ilçelerini etkisi altına alan  yağış ve sel felaketi nedeniyle İtfaiye, AKOM, İSKİ, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Daire Başkanlığının çalışmalar yürüttüğü ve Atık Yönetim Müdürlüğü ekiplerinin de sel felaketinin olduğu bölgede temizlik çalışmalarına başladığı belirtildi.

İlçelerde oluşturulan kriz masalarında vatandaşların barınma sorunu için Çatalca'da Endüstri Meslek ve İmam Hatip liseleri, Silivri'de ise Numan Baldöktü İlköğretim Okulu'nun yatakhanelerinin hazırlandığı kaydedilen açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının bölgeye bin adet battaniye gönderdiği bildirildi.

Açıklamada, Silivri'de 670 ve Çatalca'da 314 olmak üzere toplam 984 vatandaşın kurtarıldığı belirtilirken, Çatalca'da 4, Silivri'de de 4 vatandaştan haber alınamadığı, bölgede arama çalışmalarının devam ettiği duyuruldu.

Çevre ve Orman Veysel Eroğlu: Can kaybı yaşanması bizi çok üzdü

Çevre ve Orman Veysel Eroğlu, İstanbul'da sele maruz kalan bölgelerde can kaybı yaşanmasının kendilerini "çok üzdüğünü" belirterek, "Yarın kendim bizzat gidip hasar gören yerlerde incelemelerde bulunacağım" dedi.

Bakan Eroğlu, yaptığı açıklamada, Silivri ve Çatalca'da yağışın neden olduğu zararları yerinde inceleyeceğini söyledi. 

Eroğlu, "Can kaybı yaşanması bizi çok üzdü. Devlet büyüktür, maddi hasarlar giderilir ancak can kayıplarının yol açtığı acının telafisi hiç bir şekilde mümkün değil. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum" dedi.

Eroğlu, Bakanlığın tüm imkanlarıyla bölgede seferber olduğunu belirterek, DSİ'nin tüm ekipmanı ile bölgedeki çalışmalara katıldığını ayrıca çevre illerin Orman Bölge müdürlüklerinden 50 arazöz, çok sayıda araç çekici ve dozerin bölgeye gönderildiğini kaydetti.

İstanbul için meteorolojik uyarı

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürlüğü İstanbul Bölgesel Tahmin Merkezi, İstanbul'un Çatalca ve Silivri çevrelerinde devam eden kuvvetli sağanak ve gök gürültülü yağışların gece saatlerinden itibaren İstanbul'un genelinde görüleceğini ve yarın akşam saatlerine kadar devam edeceğinin tahmin edildiğini bildirildi.

Merkezden yapılan meteorolojik uyarıda, Yağışlı havanın perşembe ve cuma günü aralıklarla devam edeceği, bu yağışlara ilave olarak cuma günü yeni bir yağışlı havanın etkisi altına girileceğinin tahmin edildiği ve yağışlı havanın hafta sonu da İstanbul ve çevresinde etkisini sürdürmesinin beklendiği kaydedildi.

Uyarıda, kuvvetli yağışın oluşturabileceği sel, su baskınları, yıldırım düşmesi, kara ulaşımında aksamalar gibi olumsuzlara karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli ve dikkatli olmaları istendi.

Son 80 yılın en yüksek yağışı Çatalca'ya düştü

İstanbul'da eylül ayında son 80 yılın en yüksek yağışı Çatalca'ya düştü. İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, yaptığı açıklamada, dün başlayan sağanak yağışın bugün de etkisini sürdürdüğünü söyledi.

Yıldırım, yağışların, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Çatalca'da kuvvetli olarak devam ettiğini belirtti. 

Yapılan son ölçümlere göre, Çatalca'ya eylül ayında son 80 yılın en yüksek yağışının düştüğünü ifade eden Yıldırım,"Çatalca'da ölçülen yağış miktarı, metrekarede 205 kilogram olarak belirlendi" dedi.

Öte yandan, Bahçeşehir, Başakşehir, Basın Ekspres Yolu ve İkitelli civarı da sağanak yağıştan olumsuz yönde etkilendi.

Bölgeye kurtarma çalışmaları için çok sayıda ekip sevk edildi. İstanbul Valisi Muammer Güler de bölgedeki son durumu helikopterle havadan inceliyor.

İstanbul Valiliği de sular altında kalan İkitelli-Basınekspres Yolu güzergahını kullanacak ve havaalanına ulaşmak isteyen vatandaşların, Sahilyolu ve D100 karayolunu kullanmaları, zorunlu olmadıkça bu yola çıkmamaları uyarısında bulundu.